Acasă Justiţie Video-ul cu audierea lui Platon: Juriștii au sesizat o serie de încălcări

Video-ul cu audierea lui Platon: Juriștii au sesizat o serie de încălcări

1

Procurorul General, Alexandru Stoinaoglo, a încălcat procedura de audiere a martorului în cadrul unui proces penal, dar și a dat dovadă de necunoaștere a prevederilor Codului de etică al procurorilor, aprobat printr-o Hotărâre a Adunării Generale a Procurorilor. Cel puțin asta susțin mai mulți juriști cu care am discutat despre apariția în presă a imaginilor video în care Procurorul general Alexandr Stoianoglo se salută cu condamnatul Veaceslav Platon.

Interlocutorii noștri au sesizat mai multe abateri de ordin procedural pe care le-ar fi comis șeful PG, Alexandr Stoianoglo, în cadrul audierii lui Veaceslav Platon. Una dintre acestea este „salutul familial” dintre cei doi protagoniști, care denotă existența unor relații cel puțin amicale.

„Salutarea, în sine, cu o persoană condamnată nu este o încălcare, denotă un respect față de ființa umană. În speță, urmează a fi analizat comportamentul lui Stoianoglo în cazul altor persoane urmărite penal și alegațiile lui precum că nici nu comentează acuzațiile acestora. Problema rezidă în duble standarde ale Procurorului General Stoianoglo și lipsa de sinceritate. El a afirmat că nu-l cunoaște pe Platon și nu a fost în nici un fel de relații, dar înregistrarea video pune la îndoială declarațiile lui Stoianoglo. Un astfel de comportament dă dovadă de necunoaștere a prevederilor Codului de etică al procurorilor, aprobat prin Hotărârea nr.4 a Adunării Generale a Procurorilor din 27 mai 2016”, susține interlocutorul.

O altă problemă sesizată de către un avocat, care a solicitat să nu-i facem public numele, este că din înregistrarea video rezultă încălcarea procedurii de audiere a martorului în cadrul unui proces penal. Mai mult, intervenția adjunctului Procurorului General, Ruslan Popov, în care explică martorului că poate să nu facă declarații împotriva sa, confirmă această ipoteză.

„Conform art.105 alin.(6) din Codul procedură penală, persoana care efectuează acţiunea procesuală explică martorului drepturile şi obligaţiile prevăzute în art.90 şi îl previne asupra răspunderii ce o poartă în caz de refuz de a depune declaraţii, precum şi pentru declaraţii mincinoase, făcute cu bună ştiinţă şi despre aceasta se face menţiune în procesul-verbal al audierii.  Intervenția adjunctului Procurorului General Popov, în care explică martorului că poate să nu facă declarații împotriva sa, confirmă această ipoteză, că lui Platon nu i-au fost explicate drepturile sale”, ne spune avocatul.

Un fost procuror, care în prezent este avocat, dar care, la fel, a solicitat să nu-i divulgăm numele, ne-a comunicat că audierea martorului este efectuată de către procurorul de caz, iar prezența conducerii Procuraturii Generale, poate pune la îndoială rezonabilă obiectivitatea acestei acțiuni procesual-penale.

„În cadrul audierii martorului nu se permit intervenții. Însuși martorul Platon Veaceslav declară că el este sincer deoarece s-au înțeles. Între martor și procuror nu trebuie să existe înțelegeri, el este obligat să facă declarații. Pentru prezentarea, cu bună știință, a declarației minciunoase sau refuzul de a face declarații, martorul poate fi tras la răspundere penală în baza art.312 sau art.313 din Codul penal”, a menționat fostul procuror.

Un alt interlocutor din domeniul justiției a ținut să menționeze că un aspect important în cazul acestei înregistrări video ține de reacția Procuraturii Generale. Comparativ cu reacția PG în cazul imaginilor video în care președintele Igor Dodon primește un „culiok” cu bani de la fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, astăzi Procuratura a emis imediat un comunicat de presă.

„Procuratura Generală a reacționat foarte prompt, printr-un comunicat, anunțând eroic despre autosesizarea procurorilor pentru stabilirea circumstanțelor publicării înregistrării. În cazul video-lui – „Președintele și kuliok-ul”, Procuraturii Generale, pentru inițierea investigațiilor, îi era necesar denunțul, deoarece nu cunoșteau despre autosesizare”, susține acesta.

Amintim că, Procuratura Generală a venit cu o reacție la apariția imaginilor video în presă în care Procurorul general Alexandr Stoianoglo se salută cu condamnatul Veaceslav Platon.

 „Imaginile video, publicate în presă, constituie o secvență din cadrul audierilor lui Veaceslav Platon în dosarul penal, preluat de la DIICOT România, în care este vizat cetățeanul Vladimir Plahotniuc și despre care publicul larg a fost anterior informat. Audierea lui Platon a fost efectuată de către un grup de procurori, în prezența apărătorilor acestuia, iar întreg procesul a fost filmat, oficial, de către un expert criminalist”, susțin reprezentanții Procuraturii Generale. 

Instituția mai spune că „Procurorul General a dispus efectuarea unui control de serviciu pentru stabilirea circumstanțelor scurgerii în presă a materialelor cu caracter procesual penal, divulgate contrar intereselor urmăririi penale, neconform procedurilor legale și sancționarea celor vinovați”. Amintim că, astăzi, în adresa instituțiilor mass-media au fost expediate imagini video, care ilustrează comportamentul părților în cadrul audierii lui Veaceslav Platon, interogări la care a participat însuși Procurorul General, Alexandr Stoianoglo. Astfel, din filmare se vede cum, odată intrat în sală, șeful PG îi strânge mâna lui Platon, în semn de salut: „Salut, Veaceslav!”, rostește Stoianoglo. În replică, Platon, cu zâmbetul pe buze, îi spune: „Bună, Alexandr Dmitrivici”. Ulterior, s-a făcut auzită fraza „Îmi pare bine”.

deschide

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

1 COMENTARIU

  1. In ultimul timp tot mai putina incredere am ca Moldova e Stat si nu o „votcina”condusa din afara si din interior in detrimentul celor ce locuiesc pe acest pamint

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.