Acasă Social VIDEO// Teroare în satul Baraboi, raionul Dondușeni. Mai mulți săteni ar fi...

VIDEO// Teroare în satul Baraboi, raionul Dondușeni. Mai mulți săteni ar fi fost bătuți de către paznicii iazului din localitate

0

Teroare în satul Baraboi, raionul Dondușeni. Mai mulți săteni ar fi fost bătuți de către paznicii iazului din localitate, care ar fi fost acaparat ilegal de către un agent economic.

Potrivit oamenilor, cei care doresc să pescuiască, se pomenesc pe patul de spital sau cu dosar penal. Autoritățile locale se declară neputincioase, deși susțin că bazinul acvatic este properietate publică, transmite SafeNews.md cu referire la nordnews.md.

„Un pește voi lua că este iazul din satul meu. Luați oameni buni că este al nostru, când va fi al lor, vor avea documente”, spun oamenii.

Acum o lună, Gheorghe Dodon a fost lovit cu bâta-n cap după ce a încercat să prindă pește din iaz. Din cauza loviturilor primite, bărbatul acuză probleme de sănătate.

„Cu bâta m-au lovit în cap, am mai fost cu încă un bărbat și acela a luat vreo două bâte, dar pe mine mai tare m-au bătut. De atunci umblu pe la spital.Și acum primesc picurători”, s-a plâns pescarul Gheorghe Dodon.

Și Ion Damian a fost bătut de angajații agentului economic, după ce și-a aruncat undița în apă. Bărbatul spune că a alertat poliția din Dondușeni. Oamenii legii însă, au aruncat procesul verbal în iarbă.

„În data de șapte am fost agresat de un grup de persoane care au luat iazul în arendă. Pe malul cela am fost bătut, au sărit cu o bâtă la mine la bătaie. Am fost lovit cu bâta, am fost lovit peste brațul stâng, mașina mi-a fost deteriorată. Vreau să fie trași la răspundere, să fie o claritate”, a povestit Ion Damian.

Sătenii care locuiesc în preajma bazinului acvatic s-au plâns că nu au dreptul nici măcar să ia o găleată de apă din iaz, iar de pescuit nici vorbă. De frică să nu fie bătuți unii oameni sunt nevoiți să doarmă cu furcile în casă.

„E bardac la iaz. Vin, ne amenință, pe unul, pe altul, pe feciorul meu să nu ia apă din iaz. El are 1 ha de pământ și două fire de cartofi, nu fură apa, ei au adus-o?”.

„Ne-au amendat cu 1500 lei, pentru că prindeam pește. Ei declarau că iazul e arendat, noi însă am luat avocat, am umblat și am verificat și într-adevăr, ei nu aveau documente. Era totul falsificat și am câștigat noi judecata”.

„Am instalat un furtun de 25 mm și am udat cartofii. Din acesta cauză primesc în fiecare zi, încă din primăvară, scrisori de la poliție, iar acum sunt chemată în judecată din motiv că am luat apă din iaz. Cu ce ocazie să mă dea el în judecată când apa nu a fost adusă de el. Dumnezeu a dat-o.Cu furca-n tindă dorm, că toți spun luați seama”, au spus sătenii.

Am încercat să vorbim cu cei care ar fi bătut și amenințat oamenii, însă nimeni nu a fost de găsit. Pe teritoriul iazului nu există un indicator cu mesajul proprietate privată, în schimb, locul este supravegheat de mai multe camere video.

Potrivit actualului primar al satului Baraboi, Leonid Cotorcea, iazul se află în gestiunea administrației publice locale, iar agentul economic nu deține niciun document care să confirme dreptul la arendă.

„La moment iazul se află în proprietatea primăriei. Acolo sunt fel de fel de versiuni că sunt a lui Oleg Iapujan, dar noi nu avem niciun act care să confirme acest lucru. De multe ori ne-am adresat înscris și verbal să ne aducă confirmări că este e lor, până la moment nu este nimic”, a menționat primarul satului Baraboi, Leonid Cotorcea.

Potrivit primarului, Oleg Iapujan ar fi avut o înțelegere de cartel cu fostul primar, care-i este și rudă. După ce acesta a rămas fără mandat, toate actele au fost nimicite. În urma acestor acțiuni, agentul economic ar fi adus un prejudiciu de peste 300 de mii de lei la bugetul local.

„Eu știu că ei sunau la 112 și veneau poliția și nu apărau interesul la sătenii noștri, dar interesele lui Oleg Iapujanu”, a mai adăugat primarul.

Agentul economic, Oleg Iapujanu, nu a fost de găsit pentru a comenta cele întâmplate. În schimb, mama acestuia, fostă angajată a primăriei din sat, ne-a spus că feciorul ei deține toate actele care să confirme dreptul la arendă.

„Toate documentele sunt la primărie. Nu s-au facut pe secret? – Ce legătura are feciorul dvs cu acest iaz? – Eu folosesc iazul pentru irigare. Și mai înainte și la moment, eu i-am încredințat ca feciorul să răspundă mai departe”, a precizat Valentina Iapujan.

Fostul primar al satului Baraboi, Andrei Țurcanu ne-a spus că întreprinderea „Agro-Baraboi”, gestionată de mama lui Oleg Iapujan, Valentina Iapujan deține dreptul la arenda iazului încă din anul 2005. Cea dintâi a fuzionat într-o altă întreprindere, iar dreptul de arendaș i-a revenit lui Oleg Iapujan.

Bazinul acvatic are o suprafață de 48 de ha.

nordnews.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.