Acasă Social VIDEO // „Sunteți ca niște debili!” Val de acuzații către șeful ANSA:...

VIDEO // „Sunteți ca niște debili!” Val de acuzații către șeful ANSA: Ne-a demis ilegal, iar după ce instanța ne-a repus în funcții, ne-a dat afară iar

0

Un nou val de acuzații în adresa actualului șef al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Radu Musteață, din parte unor foști angajați ai instituției. Trei ex- șefi în cadrul ANSA, în diferite subdiviziuni, declară că au fost presați să scrie cereri de demisie, iar când au refuzat, au fost retrogradați în alte funcții. Mai mult, unii au fost repuși în funcție prin decizia instanței, dar ulterior au fost dați afară din nou. La rândul său, ANSA neagă toate acuzațiile în adresa sa și a conducerii autorității: „Persoanele date fac jocul politic al unor ”cetățeni” din culise, care au drept scop denigrarea imaginii instituției și dezinformarea opiniei publice”, scrie unimedia.md.

„Mă numesc Maxim Sîrbu, sunt medic veterinar de profesie, până recent angajat al ANSA, cu un stagiu de peste 12 ani. Facem apel repetat să fim auziți, pentru a aduce la cunoștință despre neregulile, presiunile, încălcarea legislației, prezente în ANSA, condusă de Radu Musteață și cei doi devotați adjuncți: Alexandru Manciu și Mihail Jereghi”, a declarat unul dintre foștii angajați, în cadrul unei conferințe de presă.

„Am început activitatea în funcție publică în 14 februarie 2011, ca specialist superior, apoi au urmat toate etapele de promovări în funcție, am trecut multiple evaluări în cadrul ANSA, cu rezultate de bine și foarte bine. Am avut împuternicirile de a fi punct focal de notificare a RM la Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor din 2011 până pe 28 februarie 2024, expert pe pesta porcină africană la nivel european și la nivel național, am fost președintele Consiliului de administrare al centrului republican diagnostic veterinar, am participat la conducerea grupului de lucru pentru lichidarea unui focar foarte mare de pestă porcină africană în raionul Cahul și a altui focar mare din raionul Ștefan Vodă, am fost șef interimar al Direcției teritoriale pentru siguranța alimentelor a mun. Chișinău etc.

Cele mai interesante lucruri s-au început în 2021, fiind șef interimar al Direcției teritoriale pentru siguranța alimentelor a mun. Chișinău, pe 13 ianuarie 2022 am fost invitat de domnul Musteață, ca să-mi comunice să scriu cerere de transfer, cică benevol, din funcția de șef în cea de șef adjunct al Direcției, precum că în funcția de șef vine altă persoană, solicitată de conducerea țării. Am fost nevoit să accept, în funcția dată am activat până la 2 aprilie 2022, ca ulterior să fiu tarnsferat iarăși, cică benevol, ca șef al subdiviziunii teritoriale a rn. Criuleni, cu raza de acoperire rn. Dubăsari. Pe lângă această activitate am îndeplinit și alte atribuții delegate mie de conducere, precum elaboarea programului de control al salmonela, în limba engleză, la ora 1:30 noaptea, participarea la vaccinarea vulpilor în 2021 și 2022, raportarea privind situația pe pesta porcină africană în RM. În toți acești ani de activitate am avut parte de foarte multe instruiri din partea UE.  

În 2023 am trecut toți prin reforma domnului Musteață, la dorința sa am fost rechemat în oficiul central ANSA, în funcția de șef al Direcției siguranța produselor alimentare de origine animală, dar nu am fost pe placul conducerii.  

La 22 februarie am participat cu alți 3 colegi din ANSA la o ședință cu reprezentanții Guvernului, corpul de control al prim-ministrului, unde am raportat despre mai multe încălcări și abuzuri admise de conducerea ANSA și am chemat la conlucrare. La 26 februarie am fost chemat de Alexandru Manciu, apoi de Radu Musteață și mi s-a ordonat să scriu cerere de eliberare, precum că nu vom putea lucra împreună cu dl Radu Musteață, pentru că el „este supărat”. De parcă am lucra la SRL „Radu Musteață”, nu la o instituție publică de stat. Eu am refuzat, iar la 29 februarie, în semn de răzbunare, am fost abuziv suspendat din funcție și informat despre inițierea unei anchete de serviciu, pe numele meu făcută foarte operativ la comanda domnilor directori. Ancheta a durat tocmai până pe 2 aprilie, dorind să arate că ei sunt directori și lor și se poate totul. În cele din urmă am fost retrogradat din funcția de șef al Direcției în cea de inspector, fiind iarăși impus să demisionez, ceea ce demult se dorea.

Prin astfel de abuzuri au fost presați și alți angajați ANSA, precum:

– Sergiu Reniță, șeful Subdiviziunii teritoriale pentru siguranța alimentelor Hîncești, Cimișlia, Leova, Basarabeasca, destituit din funcție la 12 aprilie 2024;

– Corneliu Guțu, șef Secția siguranța alimentelor, fără acordul său a fost transferat în altă secție;

– Alexandru Donică, impus abuziv de a scrie cerere de retrogradare din funcție, din șeful Direcției în șef adjunct, în caz de refuz, cică va fi evaluat cu calificativul nesatisfăcător;

– Valeriu Ichim, fost șef al Direcției teritoriale Ungheni, cu raza de acoperire a rn. Nisporeni, ca urmare a presiunilor, i s-a agravat starea de sănătate și a decedat, în 2022;

– Valeriu Golban fost șef al Subdiviziunii teritoriale a rn. Orhei, la fel urmare a presiunilor conducerii ANSA a avut un aatc cerebral din care nu s-a restabilit până în prezent.

Oare câți angajați mai urmează să sufere, până vom fi auziți?”, a punctat Maxim Sîrbu.

Și alți doi angajați au făcut mai multe acuzații în adresa șefului ANSA: „Mă numesc Serghei Maximenco, de specialitate medic veterinar cu experiență în funcție publică de 10 ani, în cadrul ANSA. Fiind șef al Subdiviziunii teritoriașle pentru siguranța alimentelor Cahul, după mai multe amenințări și presiuni din partea lui Radu Musteață, de a prezenta cerere de eliberare, la 11.03.2022 am primit ordinul de eliberare din funcție. Acesta a fost anulat prin hotărârea de judecată la 18.04.2023, dar Radu Musteață nu s-a oprit, și peste o lună, la 24.05.2023 iarăși m-a eliberat din funcție, motivând că nu are nevoie de așa specialist și că sunt indicații direct de la Guvern. Toate cheltuielile suportate pe acest dosar urmează să fie suportate de ANSA, din bugetul de stat. În conseința eliberării abuzive, având în îngrijire soția și un copil minor, am fost pus într-o situație financiară grea, personală și familială, dăunând în mod direct stării emoționale și de sănătate, concomitent având încheiat contract de ipotecă, pentru achitarea imobilului. În consecința acestor abuzuri, pe fundal de stres, soția mea, fiind însărcinată, a pierdut sarcina, având un avort spontan”.

La rândul său, ANSA neagă toate acuzațiile în adresa sa și a conducerii autorității. „Respingem categoric acuzațiile „regizate” în adresa Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) și a conducerii autorității. Declarațiile foștilor angajați ANSA nu corespund adevărului!  Ne pare rău să constatăm că persoanele date fac jocul politic al unor „cetățeni” din culise, care au drept scop denigrarea imaginii instituției și dezinformarea opiniei publice. 

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.