Acasă Istorii din spatele culisei VIDEO // STOP CADRU! Filat întoarce datoria? ”PAS nu trebuie să-l demită...

VIDEO // STOP CADRU! Filat întoarce datoria? ”PAS nu trebuie să-l demită pe Alexandr Stoianoglo”

0

 Procurorul general Alexandr Stoianoglo nu trebuie demis de către PAS. Declarații în acest sens au fost făcute de către ex-premierul Vlad Filat, fiind invitat marți, 13 iulie, în cadrul unei emisiuni televizate. Mai mult, potrivit lui Filat, Stoianoglo reușește să facă față funcției pe care o deține.

Eu din câte țin minte, Stoianoglo încă nu era numit în funcție și deja erau păreri că trebuie să plece. Dânsul este numit în funcție legal. Eu cred că în mare parte, dânsul își face datoria. Eu nu pot să am pretenții, eu am luat o decizie pentru mine să nu apelez la tot ce ține de național în dosarul meu. Eu aștept decizia CEtDO. Eu cred că problemele în activitatea procuraturii nu ține de activitatea procurorului general, domnul Stoianoglo. Acolo sunt probleme mult mai mari în sistem, a declarat Filat.

Mai mult, fostul premier a declarat că PAS ar trebui să-l ajute pe Stoianoglo să facă ordine în sistem.

Dânsul trebuie să fie ajutat să-și facă regulă în instutituție, să aibă instrumentele necesare și să-și facă meseria mai departe. Și încă o dată, cu părerile, sfăcuitorii cu trebuie și nu trebuie… noi avem nevoie în țară de mai mulți făptuitori decât sfătuitori., a conchis ex-liderul PLDM.

Potențiala ”demitere” a procurorului general Alexandr Stoianoglo

Funcția de Procuror General ocupată de Alexandr Stoianoglo este tot mai mult în atenția membrilor PAS. Aceștia nu mai cred în scuze și promisiuni deșarte, așa că nu intenționează să ofere o altă șansă. Este poziția președintelui interimar al PAS, Igor Grosu, expusă în urma câștigului detașat al partidului la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent. Mai mult, liderul celui mai mare partid ce urmează să acceadă în Parlament a precizat faptul că nici o funție nu este intangibilă.

Noi am avut foarte mari așteptări de la Procuratura Generală. Că la început a venit, a fost nevoie de ceva timp pentru a se acomoda, aclimatiza, înțelege și așa mai departe. Că sunt multe dosare, că-s supra încărcați, că nu sunt capacități, dar toată lumea a avut o așteptare legitimă – justificată: progrese pe dosarele de rezonanță. Pe dosarele principale ca oamenii să înteleagă că hoții mari nu pot dormi liniștiți, dacă Procuratura și-ar face treaba, a declarat Igor Grosu.

În schimb, pe lângă scuze și justificări, Igor Grosu a văzut hoți eliberați din pușcărie și dosare de rezonanță clasate.

Eu nu am văzut un progres. Eu am văzut hoți, pe care au fost clasate dosarele. Eu am văzut indivizi din Parlament, Procuratura a venit și a spus că trebuie să ridicăm imunitatea pe vreo 4-6 care au rămas fără imunitate, după care a revenit bine merci în Parlament. Da o să poată să imi spună că judecătorii au partea lor de vină, dar procurorii sunt cei care răspund de calitatea probatoriului.

Noi o să avem o evaluare foarte serioasă asupra prestației și o să modificăm legea Procuraturii ca să ne permită legal ca să evaluăm prestația procurorilor, averile lor ce dosare au instrumentat ș.a. Acesta trebuie să fie un semnat bun pentru procurorii de treabă pentru că procurori și judecători buni în sistem sunt, Deci ei trebuie identificați, create condiții.

Întrebat ce va face cu procurorul general, Grosu a lăsat de înțeles faptul că scaunul acesta se poate clătina.

Nimeni nu este intangibil în țara asta, credeți-mă. Nimeni nu-i numit pe viață acolo, deci noi o să avem o discuție serioasă. Toși cei care au condus instituții care a trebuit să lupte cu corupția, a conchis Igor Grosu.

Amintim că, pe 21 mai 2020, Curtea Constituțională a examinat sesizarea depusă anul trecut de mai mulți deputați. Judecătorii au ajuns la concluzia că concursul prin care Alexandr Stoianoglo a fost ales în funcția de procuror general contravine Constituției.

Cu toate acestea judecătorii au subliniat că Alexandr Stoianoglo nu poate fi demis din acest motiv.

La 11 iulie 2021 în Republica Moldova s-au desfășurat alegerile parlamentare anticipate. Acestea au fost câștigate de către PAS, care a acumulat aproape 53 % din voturile alegătorilor și 63 de mandate în Parlament.

De precizat că anterior, PAS a criticat activitatea Procurorului general, Alexandr Stoianoglo după ce ultimul nu ar fi înregistrat progrese în dosarele de rezonanță, iar asupra acestuia planează suspiciunea că ar fi favorizat partidul până recent aflat la guvernare.

Vlad Filat întoarce datoria după ce a fost eliberat condiționat din detenție înainte de termen?

În iunie 2019, regimul Plahotniuc a căzut. Atât Vlad Plahotniuc, cât și Ilan Șor, care între timp a devenit lider de partid și deputat (deși condamnat de prima instanță la 7 ani și 6 luni de închisoare cu executare), au fugit din Moldova prin regiunea separatistă transnistreană, ajutați de ofițeri ruși de securitate.

La 12 noiembrie 2019, guvernul Maia Sandu, votat de blocul pro-european ACUM și PSRM, a fost demis cu voturile PSRM+PDM, iar două zile mai târziu, la 14 noiembrie 2019, PSRM+PDM au învestit rapid un nou Guvern pe care îl numesc „tehnocrat”, dar care este controlat în totalitate de președintele pro-rus Igor Dodon, liderul de facto al PSRM. La 19 zile de la învestirea actualului Guvern, Vlad Filat a fost eliberat înainte de termen, în baza unei încheieri a judecătorului Victor Rațoi de la Judecătoria Chișinău – cel care la 18 octombrie 2015 a emis mandat de arest preventiv pentru 30 de zile pe numele lui Filat.

Pe atunci, ex-Președintele Igor Dodon susținea însă că în spatele eliberării lui Filat ar sta fostul guvern condus de Maia Sandu:

„Această eliberare a fost pregătită de fosta guvernare. Sunt două aspecte: reducerea termenului care s-a făcut prin două încheieri de judecată. Aceste decizii nu au fost atacate de fostul Guvern. Reducerea termenului de 709 zile s-a făcut cu aprobarea tacită, cu neatacarea deciziilor instanțelor de judecată de către fostul Guvern și ministrul Justiției. Al doilea aspect: cine a inițiat eliberarea lui Filat. A inițiat o instituție din subordinea Ministerului Justiției în ziua când a plecat din funcție Guvernul condus de Maia Sandu. A inițiat în baza deciziei unanime a unei comisii din 11 persoane din subordinea Ministerului Justiției”

De cealaltă parte, Maia Sandu a declarat pe atunci că Filat a fost eliberat de justiția lui Dodon.

Justiția lui Dodon l-a eliberat pe Filat din închisoare. Să fie foarte clar – Guvernul pe care l-am condus nu are nimic în comun cu această decizie. Hotărârea „vestitei” judecătorii Ciocana de eliberare a lui Filat ridică mari semne de întrebare, ca și multe alte hotărâri adoptate de justiția din R. Moldova. Acuzațiile lui Dodon la adresa echipei mele sunt aberante, iar complicitatea Penitenciarului 13, care prezintă o hârtie datată cu ziua demiterii guvernului, e o făcătură grosolană. Dodon este cel care controlează judecătorii și protejează corupții. Guvernul pe care l-am condus a luptat vehement cu corupția și corupții. Dodon ştie de cine să se teamă şi face totul ca să-şi discrediteze oponenţii. Dar, oricum, e o caricatură în comparaţie cu Plahotniuc, de care s-a temut şi de care a scăpat doar datorită Blocului ACUM. Îi va veni şi lui timpul cât de curând”.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.