Acasă Comunicate de presă VIDEO // Stoianoglo, se PLÂNGE structurilor europene: „Asistăm la presiuni îngrijorătoare. Politicienii...

VIDEO // Stoianoglo, se PLÂNGE structurilor europene: „Asistăm la presiuni îngrijorătoare. Politicienii vor o Procuratură independentă, dar care va depinde doar de ei”

4

„Au aprut o serie de confilcte și atacuri încrijorătoare în adresa Procuraturii”. Este declarația Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, care face apel la structurile europene cu scopul de a evidenția „presiunile politice asupra instituției”.

„Atragem atenția asupra tentativelor tot mai insistente și brutale ale unor actori politici de subminare a independenței instituționale și individuale a procurorilor, a încrederii publice în puterea judecătorească. Motivul acestor atacuri este clar. Politicienii nu se pot împăca cu gândul că nu mai au pârghii de a ne influența. Ei vor o Procuratură independentă, dar care ar depinde doar de ei. Urmăresc să atace, să intimideze, să preseze procurorii la luarea unor decizii”, a declarat șeful Procuraturii.

Apelul face referire la „tentativa de subminare a independenței procurorilor” și la „cel mai mare afront din partea politicienilor”, care s-ar fi întețit, mai ales, odată cu avansarea anchetei în cauza fraudei bancare.

Am sperat că timpurile când politicul făcea justiție a rămas în trecut. Dar se pare că ne-am înșelat. Toate aceste atacuri au depășit orice limită. Stimați politicieni, justiția nu se face în birourile de la Președinție sau de la Legislativ, pe Facebook sau la TV. Toate aceste atacuri s-au întețit, depășind abuziv orice limită admisibilă, mai ales acum, când am avansat substanțial în anchete, când investigarea dosarului privind frauda bancară realizează progrese zi de zi”, a punctat Stoianoglo.

Potrivit procurorului general, apelul va fi tradus și expediat structurilor europene. Acesta este semnat de  Procuratura Generală, Consiliul Superior al Procurorilor, Asociația procurorilor și Asociația veteranilor Procuraturii.

Pe această cale, ne adresăm Comisiei de la Veneția, Asociației Internaționale a Procurorilor, Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni al Consiliului Europei, Rețeaua Procurorilor Generali și șefilor instituțiilor echivalente din cadrul instanțelor judecătorești supreme din statele membre ale Uniunii Europene, Parlamentului European și întregului corp diplomatic acreditat în Republica Moldova pentru a scoate în evidență presiunile politice și intimidările venite din partea politicului prin care se încearcă subminarea independenței procurorilor în avantajul factorului politic”, a mai spus procurorul general.

Urmărește, mai jos, discursul integral al procurorului general:

Amintim că recent, președintele Maia Sandu a criticat faptul că marile dosare de corupție bat pasul pe loc. La sfârșitul lunii noiembrie Parlamentul a cerut audierea procurorului general pe dosarul fraudei bancare, dar acesta nu s-a prezentat în Legislativ.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

4 COMENTARII

  1. Toate afirmațiile lui Stoianoglo sunt niște contradicții” ba că politicienii ”„Atragem atenția asupra tentativelor tot mai insistente și brutale ale unor actori politici de subminare a independenței instituționale și individuale a procurorilor,” BA CĂ ” Motivul acestor atacuri este clar. Politicienii nu se pot împăca cu gândul că nu mai au pârghii de a ne influența. ” ; aLTA CONTRAZICERE: ”„Am sperat că timpurile când politicul făcea justiție a rămas în trecut. ” -ÎNSEAMNĂ CĂ A ADMIS DEACUM ”ATACURI” DEACUM EL PERSONAL DEARĂMAS PE VECHI.

    ȘI APOI CERINȚELE pREȘEDINTEI sANDU de tipul: ”„Oamenii, pe bună dreptate, vor să vadă rezultate reale ale activității procuraturii. Oamenii vor să știe că trăiesc într-o țară în care corupția este dur sancționată, iar oamenii cinstiți se află în siguranță.”, a precizat doamna Maia Sandu. ” SAU POATE :” Justiția poate funcționa cu adevărat independent doar având respectul și încrederea din partea cetățenilor. Iar pentru asta, judecătorii și procurorii trebuie să fie integri și buni profesioniști. Integritatea judecătorilor și procurorilor este garanția independenței lor”, a menționat doamna Maia Sandu. ”sunt ”atacuri” CĂTRE PROCURATURĂ???? SAU POATE AU ĂNTORS MILIARDUL???

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.