Acasă Politic VIDEO // Socialiștii își reiterează poziția față de inițiativa legislativă prin care...

VIDEO // Socialiștii își reiterează poziția față de inițiativa legislativă prin care se cere demiterea din funcție a șefilor BNM, ANRE, ANI, CNPF și al CA. Replica opoziției

1

PSRM a anunțat azi că va depune în Parlament o inițiativă legislativă pentru declanșarea procedurilor de demitere a conducerii mai multor instituții importante din R. Moldova. Deputații PSRM au denumit inițiativa drept „legea lustrației” și au anunțat lista de instituții care ar putea rămâne fără conducere după ce această lege va fi votată în Parlament.

„În ultima perioadă se atestă nemulțumiri față de conducătorii mai multor organe de conducere. Vedem că se ocupă mai cu nimic. Aceste derapaje și nedorința de a întreprinde anumite măsuri duc la faptul că în această perioadă au fost majorate prețurile la carburanți. Reitărem poziția noastră față de acest proiect pe care l-am propus în decembrie. Proiectul va fi discutat mâine în cadrul ședintei Comisiei juridice, numiri şi imunităţi”, a declarat Vasile Bolea.

Sub incidența acestei legi vor cădea următoarele instituții și funcționari:

–      Președintele și membrii Consiliului Audiovizualului

–      Directorul și directorii adjuncți ai Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal

–      Președintele și vicepreședinții Comisiei Consiliului Național al Pieței Financiare

–      Președintele și vicepreședinții Autorității Naționale de Integritate

–      Guvernatorii și viceguvernatorii BNM

–      Conducerea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică

–      Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei

–      Directorul Agenției Naționale pentru soluționarea contestațiilor

–      Președinții, vicepreședinții și membrii plenului Consiliului Concurenței

–      Conducerea Serviciului Prevenirii și Combaterii Spălării Banilor

–      Conducerea Curții de Conturi

„Propunem colegilor din Parlament să dezbatem pe larg această inițiativă. Chemăm pe acei oameni buni și lucizi să voteze pentru acest proiect. În acest sens vom începe de la zero lucrul în aceste instituții”, a menționat vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrâncea.

Socialiștii motivează inițiativa că ar fi vorba de persoanele care au fost numite în funcții în perioada lui Vladimir Plahotniuc. 

Liderul fracțiunii Platforma DA, Alexandru Slusari, vine cu o reacție la inițiativa repetată a PSRM. Politicianul este de părerea că acea listă de conducători ai instituțiilor trebuie completată și cu Igor Dodon.

Mai exact, susține deputatul, proiectul socialiștilor presupune „curățarea puterii pentru a împiedica persoanele care ocupă funcții publice responsabile, numite în funcții de conducere de către regimul oligarhic care a preluat puterea în Republica Moldova, în perioada 20 ianuarie 2016 – 07 iunie 2019, participarea la gestionarea afacerilor de stat”.

„Este deja a doua încercare. E nevoie să citim proiectul, dar, din câte am înțeles, în acea listă lipsește Dodon. Dar oare cine a numit judecătorii în perioada respectivă?”, a menționat el.

Tot astăzi, liderul partidului Pro Moldova, Andrian Candu a comentat inițiativa PSRM precizând că o astfel de decizie ar putea duce la un haos total.

„Persoanele pot fi revocate din funcție dar nu așa cum se încearcă – să fie anulată numirea în funcție. Unii au lucrat 2-3 ani și asta ar însemna că toate deciziile, toate actele vor fi nule. Amintiți-vă de cazul, ex-șeful ANRE, Parlicov, când Curtea Constituțională a spus că numirea în funcție s-a consumat deja. Dacă se vrea schimbarea conducerii unei agenții atunci trebuie să fie făcută o comisie care să investigheze activitatea acelui conducător și dacă sunt depistae ilegalități atunci trebuie inițiată procedura legală de demitere”, a declarat Candu.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

1 COMENTARIU

  1. Ca să fie clar: pe socialiști acuma îi arde la c… (scuzați, într-un loc) ANI… Și a doua mare durere (dorință) – să-și instaleze propriii ciraci (cât încă mai au posibilitate)…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.