Acasă Justiţie VIDEO // PAS nu mai crede în STOIANOGLO. Igor Grosu: ”Eu nu...

VIDEO // PAS nu mai crede în STOIANOGLO. Igor Grosu: ”Eu nu am văzut un progres. Eu am văzut hoți, pe care au fost clasate dosarele”

0

Funcția de Procuror General ocupată de Alexandr Stoianoglo – în atenția membrilor PAS. Aceștia nu mai cred în scuze și promisiuni deșarte, așa că nu intenționează să ofere o altă șansă. Este poziția președintelui interimar al PAS, Igor Grosu, expusă în urma câștigului detașat al partidului la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent. Mai mult, liderul celui mai mare partid ce urmează să acceadă în Parlament a precizat faptul că nici o funție nu este intangibilă.

Fiind invitat în cadrul unei emisiuni televizate, președintele interimar al PAS, Igor Grosu a criticat dur activitatea Procuraturii Generale, condusă de Alexandr Stoianoglo.

Noi am avut foarte mari așteptări de la Procuratura Generală. Că la început a venit, a fost nevoie de ceva timp pentru a se acomoda, aclimatiza, înțelege și așa mai departe. Că sunt multe dosare, că-s supra încărcați, că nu sunt capacități, dar toată lumea a avut o așteptare legitimă – justificată: progrese pe dosarele de rezonanță. Pe dosarele principale ca oamenii să înteleagă că hoții mari nu pot dormi liniștiți, dacă Procuratura și-ar face treaba, a declarat Igor Grosu.

În schimb, pe lângă scuze și justificări, Igor Grosu a văzut hoți eliberați din pușcărie și dosare de rezonanță clasate.

Eu nu am văzut un progres. Eu am văzut hoți, pe care au fost clasate dosarele. Eu am văzut indivizi din Parlament, Procuratura a venit și a spus că trebuie să ridicăm imunitatea pe vreo 4-6 care au rămas fără imunitate, după care a revenit bine merci în Parlament. Da o să poată să imi spună că judecătorii au partea lor de vină, dar procurorii sunt cei care răspund de calitatea probatoriului.

Noi o să avem o evaluare foarte serioasă asupra prestației și o să modificăm legea Procuraturii ca să ne permită legal ca să evaluăm prestația procurorilor, averile lor ce dosare au instrumentat ș.a. Acesta trebuie să fie un semnat bun pentru procurorii de treabă pentru că procurori și judecători buni în sistem sunt, Deci ei trebuie identificați, create condiții.

Întrebat ce va face cu procurorul general, Grosu a lăsat de înțeles faptul că scaunul acesta se poate clătina.

Nimeni nu este intangibil în țara asta, credeți-mă. Nimeni nu-i numit pe viață acolo, deci noi o să avem o discuție serioasă. Toși cei care au condus instituții care a trebuit să lupte cu corupția, a conchis Igor Grosu.

Precizăm că anterior, doctorul în drept, Teodor Cîrnat a vorbit despre faptul că Alexandr Stoianoglo ar putea fi revocat din fucția de șef al Procuraturii Generale, iar acest lucru ar fi posibil printr-o Hotărâre al Curții Constituționale.

S-ar putea ca în timpul cel mai apropiat, domnul Stoianoglo, în calitate de procuror general să fie revocat din funcție printr-o hotărâre a Curții Constituționale, fiindcă această Hotărâre este similară cu Hotărârea CC din 21 mai 2020 unde se menționa că procurorul general a fost numit în funcție printr-o lege neconstituțională, însă în punctul 83 se menționa că aceasta nu afectează procedura de numire în funcție a procurorului general. Astăzi Curtea și-a revigorat jurisprudența și a spus: Chiar dacă acești 4 membri ai CSM au fost numiți în funcție acum un an de zile și față de ei se aplică principiul inamovibilității, în scopul garantării supremației constituției, noi îi revocăm din funcție, dar hotărârile adoptate cu prezența acestor 4 membri ai CSM sunt legale până astăzi., declara anterior Cârnaț.

Stuația este similară, spunea juristul, astfel că Curtea Constituțională a deschis Cutia Pandorei.

Eu cred că președintele Republicii Moldova, mâine să depună o sesizare la Curtea Constituțională prin care să ceară declararea neconstituționalității a decretului ex-președintelui Dodon prin care a fost numit în funcția de procuror general, Alexandr Stoianoglo, fiindcă el a fost numit printr-o lege neconstituțională. Sunt două lucruri similare și Curtea Constituțională astăzi a deschis Cutia Pandorei, a punctat Cîrnaț.

Amintim că, pe 21 mai 2020, Curtea Constituțională a examinat sesizarea depusă anul trecut de mai mulți deputați. Judecătorii au ajuns la concluzia că concursul prin care Alexandr Stoianoglo a fost ales în funcția de procuror general contravine Constituției.

Cu toate acestea judecătorii au subliniat că Alexandr Stoianoglo nu poate fi demis din acest motiv.

La 11 iulie 2021 în Republica Moldova s-au desfășurat alegerile parlamentare anticipate. Acestea au fost câștigate de către PAS, care a acumulat aproape 53 % din voturile alegătorilor și 63 de mandate în Parlament.

De precizat că anterior, PAS a criticat activitatea Procurorului general, Alexandr Stoianoglo după ce ultimul nu ar fi înregistrat progrese în dosarele de rezonanță, iar asupra acestuia planează suspiciunea că ar fi favorizat partidul până recent aflat la guvernare.

CITEȘTE MAI MULT: ULTIMĂ ORĂ! Alexandr Stoianoglo ar urma să demisioneze. Expert: ”Toți procurorii generali au plecat după ce s-a schimbat putere”

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.