Acasă Justiţie ULTIMĂ ORĂ! Alexandr Stoianoglo ar urma să demisioneze. Expert: ”Toți procurorii generali...

ULTIMĂ ORĂ! Alexandr Stoianoglo ar urma să demisioneze. Expert: ”Toți procurorii generali au plecat după ce s-a schimbat putere”

2

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo ar urma să nu mai ocupe funcția de șef al Procuraturii Generale. De această părere este expertul în drept constituțional Teodor Cânaț, potrivit căruia, Stoianoglo va pleca de bună voie din funcție. Declarațiile în acest sens au fost făcute publice la un pot naționat de televiziune.

”Eu cred că domnul Stoianoglo va pleca de bună voie din funcția de procuror general. Toți procurorii generali au plecat după ce s-a schimbat puterea. Acest caz  nu cred că va fi o excepție. Totodată, CCM a declarat neconstituțional concursul prin care a ajuns Stoianoglo procuror general, hotărârea însă nu este retroactivă, dar, făcând referire la o altă decizie a Înaltei Instanțe cu privire la numirea membrilor CSM, decretul de numire a lui Stoianoglo în funcție este ilegal”, declară Cârnaț.

Precizăm că anterior, doctorului în drept, Teodor Cîrnat a mai vorbit despre faptul că Alexandr Stoianoglo ar putea fi revocat din fucția de șef al Procuraturii Generale, iar acest lucru ar fi posibil printr-o Hotărâre al Curții Constituționale.

S-ar putea ca în timpul cel mai apropiat, domnul Stoianoglo, în calitate de procuror general să fie revocat din funcție printr-o hotărâre a Curții Constituționale, fiindcă această Hotărâre este similară cu Hotărârea CC din 21 mai 2020 unde se menționa că procurorul general a fost numit în funcție printr-o lege neconstituțională, însă în punctul 83 se menționa că aceasta nu afectează procedura de numire în funcție a procurorului general. Astăzi Curtea și-a revigorat jurisprudența și a spus: Chiar dacă acești 4 membri ai CSM au fost numiți în funcție acum un an de zile și față de ei se aplică principiul inamovibilității, în scopul garantării supremației constituției, noi îi revocăm din funcție, dar hotărârile adoptate cu prezența acestor 4 membri ai CSM sunt legale până astăzi., declara anterior Cârnaț.

Stuația este similară, spunea juristul, astfel că Curtea Constituțională a deschis Cutia Pandorei.

Eu cred că președintele Republicii Moldova, mâine să depună o sesizare la Curtea Constituțională prin care să ceară declararea neconstituționalității a decretului ex-președintelui Dodon prin care a fost numit în funcția de procuror general, Alexandr Stoianoglo, fiindcă el a fost numit printr-o lege neconstituțională. Sunt două lucruri similare și Curtea Constituțională astăzi a deschis Cutia Pandorei, a punctat Cîrnaț.

Amintim că, pe 21 mai 2020, Curtea Constituțională a examinat sesizarea depusă anul trecut de mai mulți deputați. Judecătorii au ajuns la concluzia că concursul prin care Alexandr Stoianoglo a fost ales în funcția de procuror general contravine Constituției.

Cu toate acestea judecătorii au subliniat că Alexandr Stoianoglo nu poate fi demis din acest motiv.

La 11 iulie 2021 în Republica Moldova s-au desfășurat alegerile parlamentare anticipate. Acestea au fost câștigate de către PAS, care a acumulat aproape 53 % din voturile alegătorilor și 63 de mandate în Parlament.

De precizat că anterior, PAS a criticat activitatea Procurorului general, Alexandr Stoianoglo după ce ultimul nu ar fi înregistrat progrese în dosarele de rezonanță, iar asupra acestuia planează suspiciunea că ar fi favorizat partidul până recent aflat la guvernare,

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

2 COMENTARII

  1. Nu numai domnul Stoianoglo, în calitate de procuror general să fie revocat, în timpul cel mai apropiat, din funcție printr-o hotărâre a Curții Constituționale, ci și Consiliul Superior al Magistraturii în întregime pentru falsificarea probelor, documentelor și a actelor administrative în cadrul procesului penal de către Procuratura Generală, ascunse de către Consiliului Superior al Magistraturii prin 83 de Decizii și Hotărârî.
    Lipsa totală de acțiune privitor la compararea probelor administrate, formularea concluziilor privitor la puterea probantă (!!!), valoarea lor în cauza penală (!!!), și anularea actului administrativ individual (!!!), în conformitate cu LEGEA CODUL administrativ al Republicii Moldova Nr. 116 din 19.07.2018:
    Articolul 143 Retragerea unui act administrativ individual ilegal defavorabil;
    Articolul 145 Revocarea unui act administrativ individual legal defavorabil;
    Articolul 170 Reluarea procedurii.
    Președintele PAS a subliniat: „Principalele priorități ale formațiunii politice vor fi curățarea justiției și lupta cu corupția, schimbarea drastică a modului în care funcționează instituțiile statului”.
    Totodată, acesta a mai spus: „Șefii instituțiilor responsabile de lupta cu corupția vor fi supuși unor evaluări. Cei care nu au putut livra rezultate, vor trebui să facă un pas într-o parte. Oamenii așteaptă rezultate concrete. Cei care știm că nu au făcut nimic, ba mai mult, au intimidat oameni, ăstora le vom spune la revedere”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.