Acasă Investigații VIDEO// Operațiunea „Votăm în Rusia”: alegători fictivi și activiști socialiști

VIDEO// Operațiunea „Votăm în Rusia”: alegători fictivi și activiști socialiști

0

De când a fost lansat procesul de înregistrare prealabilă a moldovenilor din diasporă pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, societatea civilă vorbește despre fraude masive în cazul solicitărilor de deschidere a secțiilor de votare în Federația Rusă și atenționează că socialiștii și Igor Dodon ar pune la cale o schemă pentru falsificarea rezultatelor scrutinului prezidențial, transmite SafeNews.md cu referire la tv8.md.

În câteva zile, Federația Rusă a ajuns pe primele poziții în lista statelor de unde solicită cetățenii înregistrarea prealabilă pentru a participa la viitoarele alegeri. Dacă până la parlamentarele din 2019, erau mai puțin de 600 de solicitări din Rusia,astăzi numărul acestora a ajuns la 5 533, dintre care 2 413 au parvenit la CEC în formă scrisă, cu semnături de la persoane care ar intenționa să voteze la Moscova sau la Sankt Petersburg.

„Cutia Neagră” a analizat mai multe liste depuse la CEC și a identificat zeci de oameni care de fapt nu se află în Federația Rusă și chiar nu au fost niciodată acolo – nici la muncă, nici în vizită, dar care au semnat că intenționează să voteze pe 1 noiembrie în Rusia. Grav este faptul că în liste sunt persoane care activează în funcții publice, în cadrul autorităților locale conduse de reprezentanți ai Partidului Socialiștilor.

Echipa Cutia Neagră a fost în satul Grinăuți-Moldova din raionul Ocnița unde mai mulți angajați ai Primăriei au semnat pentru a se înscrie prealabil pentru a vota la prezidențiale la Moscova sau Sankt Petersburg. Listele cu semnături au fost depuse pe 7 august la CEC. Printre solicitanți se numără: secretara primăriei, contabila șefă, perceptorul fiscal și șoferul primăriei.

Funcționarii neagă că ar fi comis o ilegalitate. Unii spun că aveau intenții reale de a se deplasa în Rusia, iar alții argumentează că au fost induși în eroare, neînțelegând de fapt pentru ce semnează. De exemplu, contabila Primăriei și soțul său ar fi semnat în mijlocul drumului, fără a intra în detalii și a verifica atent ce este cu această listă.

Ina Plăcintă, contabilă șefă: „Noi mergeam pe drum. Un bărbat și o femeie mergeau prin sat și cereau opiniile la fiecare și ne-au întrebat dacă suntem de acord să se deschidă mai multe secții de votare în Rusia și noi am spus că suntem de acord unde nu ar fi. Am semnat și pentru Europa, a fost o femeie și a întrebat. Am cumnat acolo, am soră și în Rusia am verișoară și tot așa. Nu am făcut nimic”.

Fragment din lista prezentată la CEC

Boris Căpățînă, șofer: „Nu m-a implicat nimeni. Eu am iscălit că trebuie secții de votare. Sunt 500 de mii de țărani de ai noștri acolo și 3 secții. Cum asta?Dar în Europa sunt de două ori mai puțini și 100 de secții”. „Dvs ați indicat punând această semnătură că dvs vă aflați la Moscova și vreți acolo să votați. – Vreau să votez acolo. Vă duceți la Moscova la 1 noiembrie? – Da. – Pe bune, ați știut pentru ce semnați? – Dap” ce, eu sunt om necărturar?…”

Ludmila Andronic, secretară: „Am planificat să mergem în Rusia, dar dacă s-au închis granițele…”

Primărița satului Grinăuți-Moldova, care a fost aleasă pe lista Partidului Socialiștilor, afirmă că nu știe nimic despre lista depusă la CEC și insistă că angajații săi nu au comis vreun fals, pur și simplu nu au înțeles pentru ce semnează.

Ala Cebotari, primăriță: „În primul rând eu vreau să mă interesez ca să știu concret și apoi vă dau interviu, vă dau explicații… Situația nu a fost pusă că anume oamenii ceia să se ducă în Rusia la votare. Poate au semnat pentru rudele lor că într-adevăr nu o să se ducă nimeni în Rusia sau în Franța să ceară semnături”.

În aceleași liste și-au pus semnăturile și conducătoarele unor instituții publice: Ala Covali, șefa bibliotecii din Grinăuți-Moldova, și Iulia Spătari, directoarea Casei de Cultură din satul vecin Rediul Mare, care intră în componența primăriei. Nu am reușit să vorbim cu acestea, deoarece ambele instituții erau închise luni, când am mers în localitate.

Alături de funcționarii primăriei, în liste au fost incluse mai multe persoane care locuiesc în comuna Grinăuți-Moldova. Numele sunt însoțite de IDNP-urile din buletinele de identitate,semnăturile oamenilor, care par a fi falsificate, odată ce toți susțin că nu au iscălit nimic.

Maria Corcodel este pensionară și se mișcă cu mare greu. Nu a mai ieșit din ograda casei de luni bune, iar la ultimele alegeri au venit la ea cu urna mobilă. Numele ei se regăsește în lista depusă pe 7 august la CEC cu cetățeni care susțin că intenționează să voteze în Rusia.

Maria Corcodel, pensionară: „Doamne ferește. Eu aici nu pot vota, da nu la Moscova. Nu a fost nimeni, nu m-a întrebat”.

Maria Corcodel, pensionară

Și vecinii dnei Maria au ajuns fraudulos în listă. Soții Anatolii și Elena Dolganiuc prima dată au auzit de înscrierea prealabilă a cetățenilor din diasporă pentru alegeri și spun că nu au semnat vreun document în acest sens.

Maria Dolganiuc: „Datorită la asta că am copii acolo ei s-au gândit că o să iscălească, dar nu a fost nimeni”.

Mihail Dolganiuc„Categoric nu. Da din ce cauză? Ce avem noi cu Moscova? Eu pot să-i dau în judecată”.

O altă femeie, care locuiește peste o casă de soții Dolganiuc, Ina Lăcustă, la fel a ajuns în listă. Aceasta nu era acasă, dar ne-a spus la telefon că nu a semnat nimic, a lucrat cândva în Rusia, dar a venit acum 5 ani. Soacra sa, care ne-a făcut legătura telefonică, susține că femeia stă acasă cu cei doi copii gemeni și nu are intenții să plece la Moscova.

Într-o altă mahala, aceeași situație. Oamenii au ajuns în listă fraudulos. Soții Ana și Iurii Gherman se regăsesc acolo, dar nu au semnat nimic. Femeia nici nu a fost în sat în ultima perioadă. S-a dus să-și ajute fiica în altă localitate.

Iurii Gherman: „Eu vreau să fie secție de votare la Moscova, dar de semnat nu am semnat”.

Vecina de peste drum a familiei Gherman, Rodica Vașciuc, la fel ar fi cerut să voteze la Moscova, dacă este să credem documentului depus la CEC. Aceasta este în sat, spun oamenii, doar că nu am găsit-o acasă.

Nu era acasă nici doamna Eugenia Cersan, care ar fi semnat în listă împreună cu soțul Mihail. Deși ușile erau deschise și cânta muzica la radio în casă, nimeni nu a ieșit la poartă la apelul nostru. Vecinii ne-au spus că femeia muncește cu ziua, iar bărbatul e bolnav și stă la pat.

Am identificat în liste și câteva persoane din satul vecin, Rediul Mare. Un tânăr, care spune că nu a fost niciodată în Rusia și nici nu are rude acolo, s-a mirat când l-am întrebat despre semnătură.

Potrivit cererilor depuse la CEC pe 7 august, semnăturile tuturor persoanelor pe care le-am identificat au fost colectate de o tânără de 20 de ani pe nume Daria Sîrotean, originară din Ocnița. Din datele pe care le deținem, în ultimul an, aceasta nu a fost în Federația Rusă și nu putea real să facă lista moldovenilor care se află acolo și solicită înregistrarea prealabilă pentru a vota la prezidențialele din 1 noiembrie.

Am identificat profilurile tinerei pe mai multe rețele de socializare. Există puține indicii că aceasta are vreo legătură cu PSRM. Pe Odnoklasnikisunt poze care atestă că sărbătorește așa-numita Zi a Victoriei pe 9 mai, elogiată de socialiști. Fata apare îmbrăcată într-o uniformă sovietică și cu panglica Sfântului Gheorghe în piept, posibil chiar în fața Președinției

Pe Facebook, Daria și-a actualizat fotografia de profil pe 3 mai, setându-și o ramă trimisă de pagina Partidului Socialiștilor cu „75 de ani de la Marea Victorie”.

Am încercat să o sunăm pe Daria pe un număr de mobil care i-ar aparține. Bărbatul care a răspuns la telefon a recunoscut că o cunoaște, dar ne-a zis că nu știe cum poate fi găsită.

I-am scris Dariei și pe rețelele de socializare, dar nu am primit niciun răspuns.

Cazuri similare de înregistrare prealabilă frauduloasă a alegătorilor în Rusia ne-au fost semnalate și de mai multe persoane care locuiesc în Occident. Victor Cociug este avocat și locuiește în Olanda. În dimineața zilei de 15 septembrie, adică azi,fiind în vacanță în Moldova, a încercat săse înregistreze online pe siteul CEC pentru a vota în Haga, Olanda, dar surpriză. A aflat că deja era înregistrat de 4 zile ca să voteze în Kursk, Rusia.

Victor COCIUG: „În această dimineață am deschis siteul CEC pentru a-mi înregistra viza de reședință temporară în Olanda. Introducându-mi datele mele personale mi-a apărut informația că eu deja de patru zile sunt înregistrat pentru a vota în Rusia, mai exact în Kursk. Eu în viață nu am fost în Federația Rusă.”

Cutia Neagră: „Avea de unde cineva să vă cunoască datele cu caracter personal?”

Victor COCIUG: „Eu am fost înregistrat ca membru al Partidului Socialiștilor din 2014, și în altă parte datele mele cu caracter personal nu aveau cum să fie folosite în acest scop”.

Cazuri similare ne-au fost semnalate de mai mulți cetățeni moldoveni din Belgia.

Președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, susține că a auzit din presă despre aceste îngrijorări legate de fraudarea procesului de înregistrare prealabilă a alegătorilor în Rusia, dar probe concrete nu i-au fost prezentate, iar CEC nu are obligația de a verifica corectitudinea întocmirii acestor liste.

Dorin CIMIL, Președintele Comisiei Electorale Centrale: CEC nu investighează modul în care au fost colectate semnăturile. Noi doar recepționăm cererile colective sau separate ale cetățenilor”.

Cutia Neagră: Dvs ziceți că CEC nu verifică. Ce risc există ca folosind informații neadevărate să luați decizii nu tocmai corecte?

Dorin CIMIL, Președintele Comisiei Electorale Centrale: „Dacă nu vor fi sesizări argumentate pe subiectul dat și nu va fi demonstrat faptul că semnăturile de pe aceste cereri nu aparțin persoanelor date, într-adevăr există riscul că noi vom luat în considerație aceste cereri la determinarea numărului de cereri pentru secțiile de vot. De aceea, în situația în care se depistează asemenea cazuri trebuie să existe sesizare pentru ca procuratura și organele Ministerului de Interne să examineze fiecare caz în parte”.

Cutia Neagră:: „Dl Cimil, dacă dvs spuneți că nu CEC verifică, dar cineva trebuie să verifice. Cine sunt cei care pot verifica?”

Dorin CIMIL, Președintele Comisiei Electorale Centrale:„Noi putem oferi acces la aceste liste persoanelor care invocă că le-a fost încălcat un drept. Avem deja la această oră înregistrați și observatori care pot solicita listele și le pot verifica. Este incorect să spunem că CEC nu întreprindem acțiuni. Noi imediat verificăm datele și faptele din sesizări. Solicităm organelor de drept să fie verificate circumstanțele și luăm decizii pe acest segment. Este foarte important ca și societatea civilă să fie proactivă. Să vină cu solicitări, constatări și să demonstreze că este un început de fraudă”.

Solicitați să comenteze acuzațiile aduse lui Igor Dodon că ar încerca să fraudeze rezultatele viitoarelor alegeri, reprezentanții Președinției au declarat că acestea sunt „halucinații electorale”.

Potrivit siteului CEC, cele mai multe cereri prealabile de votare în Rusia au fost depuse pentru localitățile Moscova, Odințovo, Domodedovo, Cehov, Tula, Kursk, Kostroma, Voronej, Lipețk. În total, peste 5500 de înregistrări prealabile.

sursa: tv8.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.