Acasă Politic VIDEO// Maia Sandu: PAS a atacat în instanță decizia prin care moldovenii...

VIDEO// Maia Sandu: PAS a atacat în instanță decizia prin care moldovenii de peste hotare sunt impuși să cumpere asigurare medicală

0

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a atacat la Curtea de Apel dispoziția Comisiei Situații Excepționale prin care se condiționează dreptul cetățenilor aflați în afara țării de a reveni acasă de procurarea asigurării medicale, a anunțat președinta formațiunii Maia Sandu.

Ea a declarat miercuri, în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV, că dispoziția este una ilegală și încalcă grav drepturile cetățenilor moldoveni pe care pandemia de coronavirus i-a prins plecați în alte state.

„Noi am depus o sesizare la Curtea de Apel. Nu există nicio prevedere legală care să le permită autorităților să interzică oamenilor să vină la ei acasă. Ei sunt cetățeni ai Republicii Moldova. Nu pot să folosească pretexte inventate, precum că dacă nu ai această asigurare medicală nu poți să iei bilet la avion și să te întorci în Republica Moldova. Nu este legal acest lucru. Ești cetățean al Republicii Moldova și ai dreptul să vii acasă”, a declarat Sandu.

Ea a spus că autoritățile ar trebui să identifice o altă modalitate prin care cetățenii să-și procure această asigurare medicală, care este obligatorie, după ce aceștia sosesc acasă, mai ales în condițiile în care procedura de achiziționare este una dificilă.

Maia Sandu a mai cerut guvernării să organizeze mai multe zboruri pentru a repatria cetățenii, în special cei aflați într-o situație dificilă, rămași fără loc de muncă și locuință.

Fosta șefă a cabinetului de miniștri a insistat și asupra unei proceduri instituționalizate de a-i plasa în carantină pe cei reveniți acasă, pe modelul altor state, pentru a preveni posibilitatea răspândirii virusului.

Amintim că începând cu 1 aprilie, cetățenii moldoveni și străinii cu permis de ședere pe teritoriul Republicii Moldova, care intenționează să vină în țară, vor fi obligați să achite prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă, adică 4.056 de lei. Decizia a fost luată în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale de marți.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.