Acasă Politic VIDEO // Iurie Reniță vrea ca Bolea să-i traducă ce înseamnă samaatvod

VIDEO // Iurie Reniță vrea ca Bolea să-i traducă ce înseamnă samaatvod

0

După ce a fost propus în funcția de secretar al Comisiei speciale pentru evaluarea gestionării integrate a resurselor de apă din bazinul râului Nistru, creată astăzi de către deputați în Parlament, Iurie Reniță, parlamentar al Platformei DA, i-a cerut președintei Legislativului ca Vasile Bolea să-i traducă ce înseamnă „samaatvod” (n.r. recuzare), după ce Zinaida Greceanîi a rostit acest cuvânt. Mai în glumă mai în serios, însă solicitarea a fost făcută de deputatul Platformei DA. Ulterior, acesta i-a cedat funcția colegului său din PAS, Vladimir Bolea, transmite SafeNews.md cu referire la Realitatea.md.

Precizăm că, deputații au aprobat crearea Comisiei speciale pentru evaluarea gestionării integrate a resurselor de apă din bazinul râului Nistru. 

Obiectivele Comisiei sunt evaluarea potențialului râului Nistru; examinarea relațiilor de colaborare transfrontaliere pe subiectul utilizării durabile a resurselor naturale din bazinul râului Nistru; consolidarea cadrului instituțional și organizatoric necesar valorificării viabile și protecției Nistrului pentru asigurarea securității alimentare a țării;  identificarea soluțiilor pe marginea problemelor identificate.

„Se atestă degradarea regimului hidrologic, hidrochimic și hidrobiologic, micșorarea capacității de autoepurare a fluviului, dispariția mai multor specii valoroase de pești, înnămolirea intensivă a fluviul și a lacului de baraj Dubăsari, nivelul scăzut al apei”, se arată în nota informativa la proiect.

Conform standardelor internaționale, un prag de apă mai mic de 1.000 de metri cubi pentru o persoană pe an poate împiedica dezvoltarea economică și afecta calitatea vieții populației. Planul de gestionare a districtului bazinului hidrografic Nistru estimează acest indicator la 500 m3/locuitor/an.

Comisia specială pentru evaluarea gestionării integrate a resurselor de apă din bazinul râului Nistru va avea 7 membri: Fracțiunea PSRM – Alla Pilipețchaia (președinta Comisiei) și Radu Mudreac; Platforma parlamentară „Petru Moldova” – Violeta Ivanov (vicepreședinta Comisiei); Fracțiunea PAS – Vladimir Bolea (secretarul Comisiei); Fracțiunea Platforma DA – Iurie Reniță;  Fracțiunea PDM – Nicolae Ciubuc; Fracțiunea Partidului Șor – Marina Tauber; Grupul parlamentar „Pro Moldova” – Ghenadie Verdeș.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.