Acasă Investigații VIDEO // Investigație: Fabrica de certificate falsificate de COVID-19 în Moldova

VIDEO // Investigație: Fabrica de certificate falsificate de COVID-19 în Moldova

0

Certificatele false pentru depistarea COVID-19 sunt cel mai recent exemplu de infracțiuni oportuniste, legate de coronavirus, aplicat în R. Moldova. ZdG a reușit să cumpere un certificat, în care este scris că reporterul a fost testat negativ la COVID-19, chiar dacă nu i-a fost prelevat material biologic pentru determinarea prezenței virusului.

Documentul indică că a fost remis de IMSP Asociația Medicală Teritorială Ciocana. Acesta are un QR valid care, la scanare, ne redirecționează către site-ul instituției publice la secțiunea „Laboratorul Clinic Diagnostic” și un număr dintr-un „raport de analize medicale”, ce corespunde unei probe biologice înregistrate în Laboratorul de Diagnostic Clinic al IMSP Centrul Republican de Diagnosticare Medicală (CRDM).

Costul unui certificat fals este puțin mai mic decât al unui test real PCR COVID-19, iar acest lucru dezavantajează laboratoarele care testează oficial. Autoritățile din Sănătate și organele de drept susţin că falsificarea certificatelor de COVID-19 este o infracțiune, pasibili de pedepse fiind atât cei care le vând, cât și cei care cumpără astfel de acte, întrucât ar pune în pericol sănătatea celor din jur, în cazul în care ar fi purtători asimptomatici ai virusului. 

Pandemia de COVID-19 a schimbat modul în care călătorim, una dintre condițiile de intrare în multe țări ale UE, și nu doar, fiind dovada unui test negativ la coronavirus. Prețul testului molecular în laboratoarele private din R. Moldova variază între 600 și 800 de lei, rezultatul fiind oferit după 12 sau 24 de ore de la prelevarea materialului biologic. Pentru suma de 2.000 de lei, poți obține rezultatul în trei ore. 

Scan 0007 by Ziarul de Gardă

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.