Acasă Investigații VIDEO // FOTO // Sponsorii cu interese ai Primăriei Chișinău

VIDEO // FOTO // Sponsorii cu interese ai Primăriei Chișinău

0

Mai multe companii cu interese economice în municipiul Chișinău, unele aflate în litigii cu autoritățile municipale, au finanțat reparația unor obiective publice amplasate în capitală.

Printre ele, câteva companii de construcții implicate în scandaluri imobiliare și o firmă care, în perioada în care sponsoriza lucrări în folosul Primăriei Chișinău, efectua simultan lucrări de milioane în capitală, pe bani publici, iar o altă companie cu același beneficiar câștiga două licitații în valoare de 17 milioane de lei, transmite SafeNews.md cu referire la zdg.md.

La o solicitare oficială a ZdG, autoritățile publice locale au evitat să facă publice numele tuturor companiilor care au contribuit cu lucrări gratuite în folosul municipalității.

În ultimul an, Primăria municipiului Chișinău a anunțat în mai multe rânduri despre reparația unor obiective publice din capitală cu suportul unor agenți economici. Cu câteva excepții, numele acestor firme nu au fost făcute publice niciodată. În acest context, ZdG a solicitat de la Primăria Chișinău lista agenților economici care au contribuit, prin donație, din surse proprii, la reparația unor obiective, cum ar fi parcuri, scuaruri, pasaje subterane sau alte bunuri ale municipiului.

După analiza răspunsului întocmit de către Direcția generală locativ-comunală, care a colectat datele de la preturile de sector, am constatat însă că realitatea din teren este, adesea, diferită de cea întocmită în birourile funcționarilor, iar unii agenți economici implicați în scandaluri sau având interese în capitală au fost omiși (intenționat sau nu) din lista celor care au executat lucrări gratuite pentru municipalitate.

În ultimul an, mai multe obiecte publice din municipiul Chișinău au fost reparate de firme care au interese economice în capitală

5,6 milioane de lei investite din donații în sectorul Botanica

Informațiile furnizate de către Direcția generală locativ-comunală, care a preluat datele de la Pretura sectorului Botanica arată că, în perioada noiembrie 2019 – decembrie 2020, în sectorul Botanica, opt agenți economici au contribuit la reparația unor bunuri municipale, investind aproximativ 5,6 milioane de lei.

Conform acelorași date, cei mai mulți bani – 2,5 milioane de lei – ar fi fost investiți de către compania „Arhicubix” SRL în reparația pasajului subteran de la intersecția bd. Dacia cu str. Teilor. Compania gestionează în Chișinău atelierul de arhitectură cu același nume. Deși figurează în răspunsul primăriei că ar fi sponsorizat lucrări de 2,5 milioane de lei, datele publice arată că atelierul de arhitectură a raportat venituri mult mai mici în ultimii ani.

Pretura Botanica a informat ZdG că firma „Arhicubix” SRL a investit 2,5 milioane de lei în reparația pasajului subteran de la intersecția bd. Dacia cu str. Teilor. În realitate, lucrările au fost efectuate și sponsorizate de o companie de construcție

De exemplu, în 2019, compania a indicat venituri de 1,8 milioane de lei și un profit de doar 374 de mii de lei. Atelierul de arhitectură a proiectat în ultimii ani mai multe case individuale, blocuri de locuit sau spații comerciale, atât în Chișinău, inclusiv în nucleul istoric al capitalei, cât și în alte regiuni din țară.

Pavel Oală, fondatorul și administratorul SRL-ului s-a arătat surprins însă atunci când l-am întrebat despre investiția firmei sale. Acesta a precizat că atelierul pe care-l conduce a elaborat gratuit proiectul care prevedea reparația pasajului subteran, însă nu a participat sau contribuit financiar la lucrări. După verificări, Pavel Oală ne-a informat că proiectul ar fi fost elaborat la solicitarea unei companii de construcții: „Status Invest”.

Citește mai departe pe zdg.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.