Acasă Alegeri 2020 VIDEO // FOTO // Copii implicați în campania electorală a candidatului Igor...

VIDEO // FOTO // Copii implicați în campania electorală a candidatului Igor Dodon

0

ZdG a identificat mai mulți copii, implicați în campania electorală a candidatului Igor Dodon. Zilnic, pe străzile Chișinăului, aceștia împart ziare și fac agitație electorală în favoarea candidatului susținut de Partidul Socialiștilor. Majoritatea dintre ei sunt membri ai „Gărzii Tinere”, asociație obștească afiliată formațiunii politice. Deși avocatul copilului susține că atragerea copiilor în activități electorale este inadmisibilă, legislația națională nu prevede sancțiuni pentru cei care folosesc minori în scopuri electorale, transmite SafeNews.md cu referire la zdg.md.

Duminică, 8 noiembrie, într-o curte din sectorul Botanica, câțiva tineri din „Garda Tânără”, asociație afiliată Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), intră în blocurile locative, repartizează ziare despre Igor Dodon și îndeamnă oamenii să-l voteze. 

„Rolul nostru e să facem agitație”

Anastasia este una dintre tinerele care tocmai iese din scara unui bloc și cu care reușim să legăm o discuție. Întrebată cu ce se ocupă, aceasta spune scurt: „Agitație”. Pare a fi minoră, dar afirmă că are 18 ani și că, de doi ani, face voluntariat în „Garda Tânără”. Ea ne spune că și ceilalți colegi ai săi, implicați în activități similare, au deja 18 ani, „mai mici de 18 ani nu ne iau, nu se poate”, afirmă ea. Reproducem aici o parte din discuția purtată cu Anastasia.

Tinerii din „Garda Tânără” din sectorul Botanica implicați în agitația electorală pentru candidatul Dodon, printre care se regăsesc și mai mulți minori.

ZdG: Care este rolul vostru?

A: Să facem agitație. Noi facem asta atunci când e campanie electorală, dar pe parcursul anului sunt evenimente la care mergem. Împărțim ziare. 

ZDG: Primiți ceva pentru ceea ce faceți?

A: Nu. Beneficiul meu personal este voluntariatul. După asta mă duc la o companie americană. Când mă primesc la lucru, voluntariatul se ia în considerare, e un plus mare…  

ZdG: De ce ați ales acest candidat?

A: Pentru că este bun. A făcut multe. Și oamenii din acest partid sunt buni. 

ZdG: Câți voluntari sunteți?

A: Foarte mulți. Iată grupa noastră e aici. Suntem 10 oameni, în cealaltă, la fel 10. Noi suntem mai mulți. Suntem pe sectorul Botanica. Sunt grupe similare la Râșcani, Ciocana, Buiucani, Centru.

ZdG: În turul precedent, ați făcut același lucru?

A: Da. Am început să facem agitație la începutul campaniei electorale.

ZdG: În fiecare zi mergeți la oameni?

A: Da.

ZdG: Și care sunt reacțiile?

A: Hmm, diferite, mulți ne trimit… mulți. Dar sunt și care chiar îl iubesc pe Dodon.

Pe rețelele de socializare reușim să o identificăm pe Anastasia. În poza principală, tânăra apare într-o vestă roșie, cu numele candidatului pe ea, similară cu cele cu care se plimbă prin oraș. Tot aici descoperim că este minoră și că va atinge majoratul abia în luna aprilie 2021.

Agitație electorală pentru Dodon din contul lecțiilor

Ulterior, pe rețele de socializare ale „Gărzii Tinere” din sectorul Botanica găsim mai multe poze cu ceilalți colegi ai Anastasiei, implicați în agitație electorală. ZdG a reușit să identifice printre aceștia mai mulți tineri care nu au împlinit majoratul.  

Marți, 10 noiembrie, ora 9:30, întâlnim aceiași tineri, purtând articole vestimentare roșii, pe care scrie Igor Dodon, intrând în sediul Organizației Teritoriale a PSRM. La scurt timp, din clădire iese Alexandru, un tânăr de 16 ani, pe care îl identificasem cu o zi mai devreme în pozele în care acesta apare alături de prietenii săi, împărțind ziare despre candidatul Dodon. Pe pagina sa de socializare, băiatul indică ca și „loc de muncă” – „Garda Tânără”, sectorul Botanica. Deși îi spunem că îi cunoaștem vârsta, băiatul insistă că are 18 ani, dar nu vrea să demonstreze acest lucru. 

 Mai mulți copii antrenaţi în distribuirea ziarelor cu caracter electoral, purtând articole vestimentare cu numele lui Igor Dodon. 

„Ei au peste 18 ani, dar nu învață la școală sau la instituții superioare de învățământ”

La ora la care îi surprindem pe acești tineri intrând în sediul partidului, în mod firesc, copiii ar trebui să fie la lecții. Întrebat despre instituția în care își face studiile, Alexandru susține că nu învață. Despre prietenii săi, spune că unii studiază la colegiu, alții – la universitate și că „se duc acum la perechi. Sunt în tura a doua”. Tânărul spune că știe că implicarea minorilor în electorală este inadmisibilă. 

Alexandru Dombrovschi, unul dintre liderii „Gărzii Tinere”, pe care l-am surprins la intrarea în sediul asociației, ne-a dat asigurări că toți cei implicați în activități de agitație electorală au peste 18 ani și că mulți dintre ei nu studiază. „Toți pe care eu îi știu, toți au 18 ani. Copiii sunt, în mare parte, participanți ai „Gărzii Tinere”, care sunt cu noi de mulți ani, voluntari. Ei sunt aceiași tineri pe care îi puteți vedea din 2011-2012, care sunt cu noi de la o acțiune la alta. Acum sunt tineri care trebuie să iasă să facă voluntariat, dar eu știu că aceștia nu învață. Ei au peste 18 ani, dar nu învață la școală sau la instituții superioare de învățământ”, spune Dombrovschi, îndemnându-ne ca, pentru mai multe informații, să discutăm cu președintele organizației teritoriale a partidului.

Sursa: facebook.com

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.