Acasă Istorii din spatele culisei VIDEO // Filat, despre coaliția PSRM-PCRM: ”Așa construcție poate să facă doar...

VIDEO // Filat, despre coaliția PSRM-PCRM: ”Așa construcție poate să facă doar Plahotniuc. Eu nu-mi doresc așa o revenire”

0

Fostul premier al R.Moldova și ex-președintele PLDM, Vlad Filat, susține că este greu de comentat noua coaliție dintre Partidul Socialiștilor din R.Moldova (PSRM) și Partidul Comuniștilor (PCRM), dat fiind faptul că între cei doi lideri de partide, Igor Dodon și Vladimir Voronin, au existat de-a lungul timpului acuzații și nu este, deocamdată, o explicație cum aceștia vor merge în campania electorală. Mai mult, potrivit lui Filat, acest ”mariaj” nu se putea face fără Plahotniuc. Aceste, dar și alte declarații au fost făcute în seara zilei de marți, 11 mai, în cadrul unei emisiuni televizate.

„Atunci când am auzit prima dată despre o așa idee năstrușnică mă gândeam că d-nul Voronin, în stilul lui caracteristic, o să-l ducă pe Igor Dodon până în ultimul moment, ca până la urmă să-i pună o condiție: „ok, dar fără tine pe listă”. Nu am pretenția că îl cunosc foarte bine pe Voronin și nici nu-mi pare rău, dar am urmărit un pic și am trecut prin perioade în care a guvernat, a fost în opoziție, și-i știu un pic năravul. Este greu de comentat și aici nu-i vorba de modul în care a înțeles să aibă comportament unul față de altul. Au fost foarte multe acțiuni și foarte multe acuzații pertinente, cel puțin din partea lui Voronin în raport cu Dodon, pe parcursul timpului, și imaginați-vă că acum aceste partide urmează să meargă în campania electorală și la ce vor răspunde ei? Acolo au fost multe lucruri spuse grave…sau vor vorbi despre ce vor să facă în R.Moldova”, a spus Vlad Filat în cadrul unei emisiuni televizate. 

Filat a ținut să amintească și despre perioada guvernării comuniste, în frunte cu Vladimir Voroni, Zinaida Greceanîi și Igor Dodon, ca fiind una gravă.

„În perioada guvernării comuniștilor, că așa se spune că era cea mai bună echipă Voronin, Greceanîi și Dodon. Poate era cea mai bună echipă pentru ei, pentru cei de la guvernare și desigur pentru Plahotniuc, atunci când era monopolizat totul, începând de la pește carne și așa mai departe, atunci când R.Moldova era izolată, când nu existau investiții dincolo de poveștile cu majorările respective. Eu țin minte cum umblam prin spitalele raionale și medicii umblau cu vase ca să nu plouă prin acoperiș pe podea. Ceea ce spun eu acuma oamenii din teritorii cunosc, când erau câteva grădinițe reparate în toate satele, când nu existau centre de sănătate și multe altele pe care pot să le spun, când țara era izolată și din est și din vest, pentru că nu era sinceritate nici într-o parte nici în alta. Poate s-a uitat cum erau nevoiți moldovenii să plece la muncă, ori vânzându-și un rinichi ori împrumutând bani, plătind mii de euro cu procente care îi duceau în robie pentru cel puțin un an ca să poată să-și întoarcă datoriile. Deci nu a fost o viață frumoasă, precum încearcă să se spună. Au fost lucruri grave, au fost preluări de afaceri, au fost oameni închiși instituțiile statului erau folosite în deplinătatea lor, în interese politice”, subliniază fostul premier. 

În acest sens, Vlad Filat susține că nu-și dorește să se revină la acea perioadă de guvernare comunistă.

„Eu nu știu ce urmează să ne ofere această nouă-veche coaliție, dar dacă ne va oferi acel trecut luminos despre care vorbește, eu nu-mi doresc așa o revenire și iarăși va trebui să aducem aminte oamenilor ce s-a întâmplat și înainte de 2009, să nu trăim fragmentar, doar într-o perioadă de timp, analizând-o pe cea care ne convine”, menționează Filat. 

Potrivit fostului prim-ministru, o asemenea coaliția putea fi formată doar de fostul lider al democraților Vlad Plahotniuc, care are influență asupra lui Vladimir Voronin. În acest sens, Filat a adus exemplul celor 14 deputați care au plecat de la PCRM la PDM la sfârșitul lui 2015.

„O asemenea construcție în R.Moldova, așa cum a mai demonstrat că poate să o facă, și acum cred că o s-o facă sub genericul „Турецкий гамбит” –  Plahotniuc. Asta este părerea mea. Nu vreau să-l supraapreciez ca și capacitate, că acolo dacă era minte se ajungea un pic altfel și altundeva. Însă influențele pe care le are dânsul, în special asupra lui Voronin, am văzut-o din propria experiență din cele mai delicate momente, în cele mai importante momente, era acel buton pe care se apăsa și se obținea de câtre dânsul o decizie sau un comportament pe care și-l dorea. O să dau un exemplu, faptul că au plecat 14 deputați de la Voronin și au fost înjurați toți de sus până jos fără a se spune un cuvânt rău despre Plahotniuc”, a declarat Filat. 

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.