Acasă Politic VIDEO // Deputații PAS propun să-i fie acordat statut special municipiului Bălți

VIDEO // Deputații PAS propun să-i fie acordat statut special municipiului Bălți

0

Deputații Fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate au pregătit un proiect de lege care vine să-i acorde municipiului Bălți statut special, similar ca în cazul municipiului Chișinău. Potrivit proiectului, impozitele din veniturile persoanelor fizice urmează să rămână în localitate în proporție de 100%, iar din veniturile persoanelor juridice – în proporție de 50%. Inițiativa mai prevede ca și taxele pentru drumuri să rămână în municipiu.

Într-un briefing de presă, deputatul Boris Marcoci a declarat că, încă din anul 2012 și până în prezent, multe guverne au început acest lucru, însă nimeni nu l-a dus la bun sfârșit.

„Am înregistrat acest proiect pentru ca Bălți, capitala de nord a țării, să aibă statutul aproximativ sau chiar la fel ca cel al Chișinăului. Potrivit lui, un nou primar, un nou conducător, dar și noul mod de colectare a taxelor îi va permite municipiului să se dezvolte frumos.” a declarat deputatul Boris Marcoci.

Deputata Liliana Grosu a menționat că acest proiect va contribui substanțial la consolidarea capacității administrației publice locale din municipiul Bălți.

„Prin prezentul proiect de lege se propune să fie introdusă o delimitare între competențele primarului, în special cele proprii și cele delegate. Astfel, se propune ca cele delegate să fie finanțate din bugetul de stat, iar cele proprii – din bugetul local. Totodată, competențele proprii ar urma să fie împărțite în obligatorii și voluntare.
Noi venim cu propunerea de a institui un mecanism separat de colectare a taxelor locale, pentru că în prezent acestea sunt percepute de instituțiile fiscale, care nu au demonstrat randamentul necesar la perceperea acestora”, a spus Liliana Grosu.



Potrivit legislației, statut de municipiu au Chișinău, Bălți, Bender, Cahul, Ceadîr-Lunga, Comrat, Edineț, Hâncești, Orhei, Soroca, Strășeni, Tiraspol și Ungheni.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.