Acasă Politic Slusari: Trans-Oil va obține licența de import al florii-soarelui

Slusari: Trans-Oil va obține licența de import al florii-soarelui

0

„Cel târziu, săptămâna viitoare, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare va elibera holdingului Trans-Oil licență de import pentru floare-soarelui, care va fi adusă din Ucraina cu prețul nu mai mic de șapte lei pentru un kilogram.”

Declarația aparține lui Alexandru Slusari, care a scris într-o postare pe pagina sa de Facebook că, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a gestionat mai mult decât prost situația pe piața oleaginoaselor și poartă responsabilitate directă pentru situația creată.

„Vă amintesc că în august-septembrie 2023 mulți fermieri autohtoni au fost impuși să-și comercializeze materia primă cu cinci lei și chiar mai puțin. Trans-Oil, care deține poziția dominantă pe piața uleiului vegetal, și alte companii mari își băteau joc de agricultori și le spuneau că dacă nu sunteți de acord cu preț, ei ar aduce floare-soarelui din Ucraina. Plus la asta și reieșind din poziția sa dominantă, holdingul nici nu să grăbea să se achite cu producătorii agricoli, acumulând datoriile pentru câteva luni. După calcule mele, doar în acea perioada de două luni, fermierii au pierdut aproximativ 500 de milioane de lei de la diferența de preț la răsărită, care a fost atunci nejustificat de mizer”, a scris Slusari.

El a menționat că refuzul autorităților de a introduce în primăvara anului 2023 restricții la importul floarei-soarelui, grâului și porumbului este principala cauză a dezastrului agricultorilor mici și mijlocii din R. Moldova.

„Toate țările din Europa de Est, cu excepția Moldovei, au aplicat din aprilie 2023 măsurile de limitare a importurilor cerealelor și oleaginoaselor, fie prin licențiere, fie prin interzicere directă. Țara noastră a recurs la limitări de import doar în octombrie, când foarte multă floare-soarelui deja era vândută pentru export, iar uzinele de producere a uleiului nu au avut grijă de stocuri, fiind siguri că oricum vor importa materia primă din Ucraina. Din păcate, ministrul Agriculturii, spre deosebire de domnul Talmazan, nu recunoaște noțiunea „demisia de onoare”. La el toți împrejur sunt de vină, numai nu el. Cel care a promis nu odată lupta cu holdinguri și susținerea agricultorilor mici și mijlocii, asigură companiilor transnaționale undă verde pentru ruinarea fermierilor și satelor. Nu mă miră că mulți fermieri îi numesc acest executiv Guvernul Trans-Oil. Doar pentru această criză cu floarea-soarelui ministru agriculturii ar trebui să fie demis. Ne-vorbind de alte gafe dânsului”, a subliniat acesta.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.