Acasă Investigații VIDEO// Chișinău, „șantier electoral” cu firme penale și 100 de milioane din...

VIDEO// Chișinău, „șantier electoral” cu firme penale și 100 de milioane din bugetul statului //ZdG

0

Două companii vizate anterior într-un dosar penal și gestionate din umbră de un singur beneficiar, condamnat ulterior pentru fraudarea licitațiilor, au ajuns să fie implicate în realizarea unor lucrări de milioane pentru capitală. Una dintre ele a câștigat un contract de 16 milioane de lei pentru amenajarea unui parc, iar alta, deși figurează în lista agenților economici care au interdicție de a participa la licitații publice, repară trotuarele din centrul Chișinăului, după ce a fost subcontractată de către agentul economic care a câștigat contractul de aproape 23 de milioane de lei, semnat cu Administrația de Stat a Drumurilor.

Pe lângă aceste contracte, în prezent în municipiul Chișinău sunt executate lucrări de reparație care depășesc suma de 200 de milioane de lei. Primarul general Ion Ceban afișează continuu imagini de pe șantierele de lucru, anunțând despre progresul lucrărilor, multe dintre care sunt programate pentru a fi finisate în luna octombrie, chiar înainte de alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. În premieră pentru capitală, jumătate din banii pentru lucrări sunt alocați din bugetul de stat, „la inițiativa președintelui Igor Dodon”. Expertul Ion Tăbârță susține că, prin alocarea de către Guvern a 100 de milioane pentru proiectele din Chișinău, nu s-a făcut altceva decât a implica Primăria „într-o campanie electorală pentru Igor Dodon”, se arată într-o investigație zdg.md

Acum trei ani, procurorii anticorupție anunțau că mai multe persoane, inclusiv primari și reprezentanți ai unor agenți economici, erau reținute, fiind suspectate că ar fi acționat conform unui plan infracțional, urmărind scopul obținerii asistenței financiare de la Fondul Ecologic pentru implementarea unor proiecte locale. Procurorii afirmau că au documentat mai multe licitații publice privind construcția sistemelor de canalizare şi a stațiilor de epurare în mai multe localități, în urma cărora au câștigat companiile gestionate din umbră de un singur beneficiar, Alexei Voloșciuc. În dosar figurau mai multe companii gestionate sau afiliate familiei Voloșciuc: „Barzine-Cons”, „Regal-Rent”, „Valenscor-Design”, „Santeh-Trans” sau „Levprocons” SRL. Voloșciuc și soția sa, Galina Voloșciuc, fina de cununie a acestora, Elena Ciornei, dar și alte două persoane, Eduard Frătescu și Evghenii Casco, care participau la licitații „la rugămintea lui Alexei Voloșciuc”, au pledat vinovați în fața instanței, recunoscând că au participat la fraudarea sau tentativa de fraudare a concursurilor de achiziții publice.

Continuare materialului îl găsiți pe zdg.md.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.