Acasă Istorii din spatele culisei VIDEO // Când Usatîi nu-i acasă, socialiștii din Bălți joacă pe masă....

VIDEO // Când Usatîi nu-i acasă, socialiștii din Bălți joacă pe masă. PSRM îl acuză de incompetență

0

Deputatul Alexandr Nesterovschi și consilierul municipal de Bălți, Serghei Gramma, figuri cheie al PSRM-lui la Bălți, îl acuză pe primarul capitalei de nord, Renato Usatîi de neglijență în serviciu. Usatîi și subalternii săi mai sunt învinuiți că ar împărți prime crase unui cerc restrans de angajați. Deputatul susține că a solicitat deja desfășurarea unui audit pentru a verifica corectitudinea acțiunilor funcționarilor publici, scrie NordNews.

„Potrivit unor informații veridice pe care le-am primit, reprezentanții administrației primăriei își acordau în mod ilegal premii, pe care tot ei le semnau. În legătură cu încălcările grave ce țin de atribuirea fondurilor bugetare a primăriei mun. Bălți, am cerut Ministerului Finanțelor din R. Moldova să facă un audit despre cum sunt cheltuite resursele locale pentru plata orelor suplimentare de lucru de unii funcționari cheie ai primăriei, în perioada mai 2020 până în februarie 2021. Salariile au fost calculate în baza duratei muncii zilnice, mai mult de 12 ore sau mai mult de 120 de ore pe parcursul unui an calendaristic, dar fără dovezi că aceste ore întradevăr au fost muncite, ceea ce a încălcat prevederile paragrafului 3 al articolului 105, paragraful 5 al articolului 104 din Codul muncii al Republicii Moldova privind limitarea muncii suplimentare. În urma analizei, salariul lunar al acestor demnitari a variat între 20 și 50 de mii de lei pe lună, în timp salariu mediu lunar în primărie era de aproximativ 6 mii de lei”, a declarat Alexandr Nesterovschi, deputat.

Redacția NordNews a încercat să obțină un comentariu din partea primarului Renato Usatîi, referitor la acuzațiile aduse de Alexandr Nesterovschi, însă acesta nu a fost de găsit la telefon. Potrivit unor surse din cadtrul primăriei, acesta s-ar afla în Germania la tratament.

Alexandr Nesterovschi solicită instituțiile competente să scoată la iveală veniturile reale ale familiei viceprimarului Nicolai Grigorișin. Socialistul Nesterovschi vrea să știe de unde Grigorișin a avut bani pentru procurarea unui automobilelor Toyota Land Cruiser și Mercedes.

„În primăvara acestui an, Curtea de Conturi vine la Bălți, unde vor fi ddepistate și alte încălcări, despre care cunosc jumătate din locuitorii din Bălți, dar din anumite motive, instituțiile competente tac. Totodată, poate vor afla de unde Grigorișin, care venitul official și cum acesta reușlește să trăiască din salariu, el are un Land Cruiser ce se cifrează la un preț mai mare de 2 milioane de lei, iar soția sa deține un Mercedes ce costă în jur de un milion de lei. O persoană trăiește numai din salariul oferit de stat. Lasă-i să investigheze cum și de unde fură”, a adăugat Nesterovschi.

Nicolai Grigorișin neagă orice acuzații. El a declarat că îl va ataca în judecată pe Alexandr Nesterovschi pentru calomnie și falsuri.

„Nesterovschi minte. El e un mincinos – așa cum Plahotniuc și compania lui au mințit înainte – așa minte acum Nesterovschi și banda lui. A spus minciuni despre mașina soției. Ea o deține mai bine de șase ani, iar mașina despre care ar fi a mea – este a socrului meu pe care a luat-o în credit. Referitor la premii vă pot spune că niciodată nu mi le-am acordat. Cel care și-a acordat premii este deputatul lui Usatîi, în ziua de 8 martie. În final, vă spun cu siguranță că îl voi da în judecată pe Nesterovschi pentru calomnie și falsuri”, a spus viceprimarul de Bălți, Nicolai Grigorișin.

Alexandr Nesterovschi nu a trecut cu vederea nici proiectele de infrastructură din oraș. Deputatul socialist a făcut aluzii că liderul organizației teritoriale Bălți a „Partidului Acțiune și Solidaritate”, Boris Marcoci, care este și un antreprenor de succes, ar câștiga licitații pe bandă rulantă.

„Pe Usatîi îl sfătui să se ocupe mai mult de oraș, în loc să viseze cum să devină deputat sau prim-ministru. Ești primarul nostru – ești responsabil pentru oraș. Sarcina ta este de a dezvolta orașul. Din păcate, doar acum ies la iveală hoții, dar și multe alte lucruri neplăcute, cum au fost pavate trotuarele din municipiu și cine le-a pavat..Nu este secret că au fost pavate de reprezentanții Maiei Sandu în Bălți, iar despre cum și cât a costat acest pavaj orașul- așteptăm o verificare din partea Curții de Conturi”, a adăugat Alexandr Nesterovschi.

Boris Marcoci a negat acuzațiile aduse de deputatul PSRM. Acesta a declarat că Alexandr Nesterovschi duce lumea în eroare și nu se informează din surse de încredere.

„Domnul Nesterovschi nu este un deputat care să facă ceva bun pentru oameni, umblă și el cu spusele cuiva pe care le repetă ca un papagal. În Bălți cinci întrepinderi au pus pavajul, iar firma pe care o conduc a pus pavaj cel mai puțin”, a spus Boris Marcoci, consilier municipal.

Autoritatea Națională de Integritate a emis act de constatare a încălcării regimului juridic al incompatibilităților de către deputatul PSRM, Alexandr Nesterovschi. Dacă actul emis de ANI va rămâne definitiv, socialistul riscă să-și piardă mandatul de parlamentar.

Potrivit Autorității Naționale de Integritate, alesul poporului Alexansdr Nesterovschi, la fel ar avea probleme de integritate. Astfel, Nesterovschi a devenit administrator în cadrul firmei Fama Glamosa în anul 2013. Din 2014, acesta este deputat în Parlamentul Republicii Moldova, iar pe durata celor două mandate de legiuitor, socialistul nu a renunțat la calitatea sa de administrator al firmei. În cadrul controlului, inspectorii de integritate au stabilit că, deputatul și-a continuat exercitarea atribuțiilor de administrator, și-a pus semnătura pe mai multe facturi fiscale și alte documente interne din cadrul firmei, asigurând în acest mod funcționalitatea acesteia.

Precizăm că Alexandr Nesterovschi a renunțat la funcția de administrator al companiei Fama Glamosa abia în ianuarie 2020.

La alegerile parlamentare din februarie 2019, a candidat la funcția de deputat în Circumscripția uninominală nr. 10 Bălți, unde a ieșit învingător, acumulând 33,53% din sufragii.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.