Acasă Economic VIDEO// Câmpurile Moldovei, cultivate cu semințe importate: Nu rezistă la călduri

VIDEO// Câmpurile Moldovei, cultivate cu semințe importate: Nu rezistă la călduri

0

Câmpurile moldovenești sunt semănate cu semințe aduse din străinătate, care nu sunt rezistente la căldură și arșiță.

Prin urmare, de fiecare dată când este secetă, situația cu recolta în Moldova este extrem de dificilă.

Despre acest lucru a afirmat Boris Boincian, cercetător la Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecţia”, pentru BTV.

În opinia sa, motivele producției scăzute în anii secetoși sunt utilizarea preparatelor pentru combaterea buruienilor – spre deosebire de îngrășămintele naturale, acestea sunt umezeala din sol și provoacă daune ireparabile cernoziomului moldovenesc.

Boris Boincian a afirmat că cercetătorii din Bălți au dezvoltat culturi rezistente la căldură – acestea s-au arătat a fi mai bune decât soiurile străine. Oamenii de știință consideră că în Moldova este necesară restabilirea producției de semințe proprii, adaptate la climatul local.

Colaboratorul institutului de cercetare consideră că acum în țară se încearcă de a fi soluționată problema cu ajutorul irigațiilor artificiale, dar aceasta nu este o ieșire din situație.

Aspectele importante ale păstrării umidității în sol sunt restabilirea structurii acestuia, plantarea și creșterea unei varietăți de culturi, nu doar soiurile profitabile de floarea-soarelui, porumb și grâu care storc solul.

Potrivit cercetătorului, este necesară limitarea utilizării substanțelor chimice și a nitraților în Moldova.

Doar îngrășămintele naturale ar trebui să fie o prioritate.

Peste 50% de soluri din țară sunt în stare nesatisfăcătoare, iar 10% sunt în stare critică.

Potrivit diferitor surse, daunele economice anuale cauzate de degradarea terenurilor în Moldova sunt de la 1,5 până la 3 miliarde de lei.

În același timp, experții au subliniat că acestea sunt date oficiale, care nu oferă o imagine exactă a degradării solului, deoarece nu există organizații specializate în Moldova care să poată efectua o analiză amplă.

Prin urmare, situația în realitate poate fi mult mai rea.

btv.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.