Acasă Investigații VIDEO // „Banii nu înseamnă totul, dar contează cantitatea lor”. Cum și...

VIDEO // „Banii nu înseamnă totul, dar contează cantitatea lor”. Cum și pentru cât și-au vândut votul alegătorii din stânga Nistrului

0

Mai mulți alegători din stânga Nistrului recunosc că la scrutinul parlamentar anticipat de duminică au primit bani ca să voteze pentru Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor. Unii au primit bani înainte de a-și exercita dreptul de vot, iar alții după ce se întorceau de la urne și prezentau buletinul în care era aplicată ștampila „votat”. Au fost și dintre cei care și-au căutat banii promiși, inclusiv, pe la observatorii scrutinului, transmite SafeNews.md cu referire la zdg.md.

Și misiunile speciale care au monitorizat procesul electoral constată că suspiciunile privind oferirea de recompense și transportarea organizată a alegătorilor au caracterizat procesul electoral din 11 iulie, în special, la secțiile de votare deschise pentru cetățenii din regiunea transnistreană.

Schema este deja bine cunoscută. După ce erau trecuți în liste prealabile, oamenii erau transportați la secțiile de votare cu automobile private sau cu mașini de taxi. Banii erau împărțiți în drum spre secții, în automobile, sau la ieșirea din secții. Unii dintre alegători au recunoscut deschis că și-au vândut votul.

Pe grupurile din aplicațiile de mesagerie din care fac parte locuitorii din stânga Nistrului se vorbește că, în schimbul remunerării, angajații din cadrul instituțiilor private, dar și publice din regiunea transnistreană erau îndemnați să voteze cu socialiștii și comuniștii și se precizează că liste cu alegători au fost întocmite pe întreg teritoriul regiunii transnistrene, la indicația managerilor instituțiilor.

La alegerile parlamentare anticipate de duminică, 28 de mii de persoane s-au prezentat la cele 41 de secții de votare deschise pentru alegătorii din stânga Nistrului. 62% dintre aceștia și-au dat voturile pentru Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS). Mulți dintre alegătorii blocului lui Vladimir Voronin și Igor Dodon au preferat turismul electoral, ei fiind aduși organizat la secțiile de votare de pe malul drept al Nistrului. După modelul schemei aplicate la scrutinele precedente, unii dintre alegătorii din stânga Nistrului și-au vândut votul în schimbul a 200, 400 sau chiar 500 de lei. 

Alegători din regiunea transnistreană, veniți, la primele ore ale dimineții, să-și exprime dreptul la vot la alegerile parlamentare din R. Moldova.

„Avea de anul trecut caiet cu cei din cartierul ei”

Schema este bine cunoscută. La fel ca și în cazul alegerilor precedente, oamenii erau înregistrați în liste, iar apoi transportați organizat la secțiile de votare, cu automobile private sau cu mașini de taxi. După ce demonstrau că au votat, alegătorii primeau câte 200 de lei. În unele puncte „organizatorice” însă, banii erau împărțiți în drum spre secțiile de votare, în mașinile celor care asigurau transportul alegătorilor pe malul drept al Nistrului.

Dumitru Iancev, care locuiește în Tighina, a identificat în ziua scrutinului o rețea de fraudare a votului la secțiile de votare destinate cetățenilor din stânga Nistrului. În imaginile video surprinse de acesta în fața magazinului „Madia” din Tighina, la întrebarea unui bărbat dacă „va fi autobuz”, una dintre organizatoarele turismului electoral răspunde că „va fi doar taxi și doar pe înscrieri”. Femeia care făcea listele, pe nume Vera, spune că i-a apelat telefonic pe toți ale căror numere de telefon le avea de la alegerile trecute: „Eu la care am avut numere la toți am sunat”.

Vera, femeia care întocmea liste cu alegători din stânga Nistrului, pentru a fi aduși organizat și a fi remunerați pentru oferirea votului pentru BECS.

Bărbatul, fost judecător la Judecătoria Tighina și Taraclia, care la alegerile prezidențiale din 2020 a aflat cum funcționează schema, a reușit, de această dată, să fie înscris în liste, să primească 200 de lei și să fie transportat organizat la o secție de votare. 

„Duminică dimineață am trecut prin cartierul  meu, dar nimeni nu știa. Mă întrebau și pe mine unde se dau bani. Am mers în centru, pentru că acolo este mai ușor de aflat, este piața. Întâmplător am întrebat un taximetrist unde se dau bani și mi-a spus să merg la Hamuteanovca (stradă din Tighina – n.r.), acolo este un magazin mare „Madia”, unde oamenii se adună. Am mers acolo. Lumea deja aștepta. A venit o femeie, pe nume Vera. I-am spus să mă înscrie și pe mine. Ea avea de anul trecut caiet cu cei înscriși din cartierul ei”, povestește Dumitru Iancev.

Dumitru Iancev, fost magistrat la Judecătoria Tighina și Taraclia, care a deconspirat schema prin care alegătorii din stânga Nistrului erau transportați și remunerați pentru a-și exprima votul pentru BECS.
cititi mai departe pe zdg.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.