Acasă Justiţie ULTIMA ORĂ! Percheziții în dosarul „blanchetelor pentru pașapoarte”. Fostul șef al ASP,...

ULTIMA ORĂ! Percheziții în dosarul „blanchetelor pentru pașapoarte”. Fostul șef al ASP, Sergiu Răilean, printre persoanele reținute

0

Ofițerii Serviciului Informații și Securitate (SIS) și ai Centrului Național Anticorupție (CNA) au descins cu percheziții la Agenția Servicii Publice (ASP). Operațiunile fiind confirmate de către Procuratura Generală.

Potrivit informațiilor, Procurorii Anticorupție efectuează percheziții în comun cu ofițerii SPIA al MAI, CNA și SIS. Mai exact, la moment se desfășoară în jur de 50 de percheziții în cadrul unui dosar penal cu privire la procurarea blanchetelor pentru pașapoarte. Dosarul pornit în baza articolului 327 ”abuzul de putere sau abuzul de serviciu”.

La moment Ccel puțin cinci persoane au fost reținute, printre care se numără și vicepreședintele Partidului Democrat, ex-directorul ASP, Sergiu Răilean. De precizat că Răilean figurează într-un alt dosar privind depășirea atribuțiilor de serviciu. El este bănuit de faptul că în perioada când a condus Agenția, ar fi facilitat emiterea actelor de identitate – buletine de identitate și a pașapoartelor – pe numele mai multor persoane din anturajul cetățeanului Plahotniuc Vladimir, cu încălcarea vădită a procedurilor stabilite, inclusiv în lipsa solicitanților acestor acte.

De menționat că la începutul lunii septembrie 2021, premierul Natalia Gavrilița a declarat că în urma unui audit la Agenția Servicii Publice, Guvernul a depistat o schemă dubioasă de delapidare de bani. Mai exact, ar fi vorba despre un contract de royalty cu o firmă cu adresă juridică în Lituania, dar care de fapt are sediul în Bulgaria și doar doi angajați. În perioada 2014-2021, ASP ar fi transferat peste 40 de milioane de euro acestei firme, dintre care, doar în ultima zi de muncă, fostul director al ASP Vladislav Zara a făcut un transfer de un milion de euro către firma din Bulgaria.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.