Acasă Exclusiv ULTIMA ORĂ! DOC// (In)competența Procuraturii în dosarul VENTO – TAXATĂ de magistrați:...

ULTIMA ORĂ! DOC// (In)competența Procuraturii în dosarul VENTO – TAXATĂ de magistrați: Ordonanța de pornire a dosarului penal, declarată NULĂ, după ce a fost intentat în baza unui articol anulat de Curtea Constituțională în 2018

2

Turnură de situație în dosarul ”VENTO” intentat pe numele procurorului-șef suspendat al PA, Viorel Morari și a subalternului său Roman Statnîi. Instanța de judecată a dispus declararea nulității ordonanței procurorului PCCOCS, Vitalie Costișanu, după ce ultimul a intentat dosarul penal în baza unui articol anulat de Curtea Constituțională în 2018. Totodată, magistratul a declarat nulă și ordonanța procurorului adjunct-interimar al PCCOCS, Aurel Ciocana din 02 martie, 2020, după ce învinuitul Roman Statnîi a depus o plângere în acest sens.

Astfel, procurorul a fost obligat să lichideze încălcările depistate ale drepturilor și libertăților omului conturate în toate amănuntele în conținutul încheierii și, în dependență de circumstanțele stabilite, să se adopte o hotărâre în condițiile legii.

Încheierea a fost emisă la 30 iulie, de către Judecătorul în Judecătoria Chișinău, Constantin Damaschin.

Încheiere VENTO by SafeNews

Încheierea poate fi atacată cu recurs, în termen de 15 zile de la data pronunțării, La Curtea de Apel Chișinău, prin intermediul Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.

Contactat pentru o reacție, avocatul lui Roman Statnîi a declarat pentru SafeNews.md că în cazul în care încheierea rămâne definitivă, atunci toate acțiune de urmărire penală efectuate se vor lovide nulitate.

Dacă încheierea judecătorului de instrucție rămâne definitivă, atunci procurorii sunt în dificultate. Toate acțiunile de urmarire penală efectuate urmează a fi considerate nule! Atare situație este regretabilă și denotă lipsă totală de profesionalism. Procurorul General, Alexandr Stoianoglo și subalternii săi, au eșuat în atingerea obiectivelor anunțate la accederea în funcție. Este rusinos că într-un caz atât de răsunător cum este dosarul procurorului-șef al PA Viorel Morari, suspendat din funcție, se admit atâtea erori grave! Dvs nici nu vă închipuiți ce se face în alte cazuri!, a declarat pentru SafeNews.md avocatul Sergu Moraru.

Precizăm că dosarul penal pe numele fostului şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, şi a subalternului său, Roman Statnîi, pentru reţinerea şi atragerea la răspundere penală a proprietarilor reţelei de benzinării Vento, a fost intentat de către Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale (PCCOCS) în baza unui articol anulat de către Curtea Constituţională în 2018. Dosarul, cu 89 de volume, a fost finalizat şi urmează să fie expediat în instanţa de judecată.

Acesta fapt a devenit cunoscut opiniei publice la câteva zile după Procuratura Generală anunța cu fast, prin intermediul unui comunicat de presă despre factul că urmărirea penală pe dosarul VENTO a fost finalizată, iar în scurt timp, dosarul va fi transmis în instanța de judecată, imediat ce părțile vor face cunoștință cu materialele.

Precizăm că Igor Borș, proprietarul reţelei de benzinării Vento, a fost reținut, la 3 martie 2018, împreună cu alți șase presupuși complici. Potrivit unui comunicat din perioada respectivă al Procuraturii Anticorupție, învinuitul, „având calitate de director al altui agent economic, cu acelaşi gen de activitate, şi utilizând resursele financiare şi administrative ale întreprinderii pe care o gestiona, a acţionat concertat prin intermediul persoanelor interpuse, a convertit şi a transferat bunurile de la un agent economic la altul. De fapt, a participat la asociere, prin acordarea de asistenţă şi ajutor, în vederea comiterii acţiunilor de spălare de bani”, se menționa în comunicat.

Ulterior, Igor Borș a fost eliberat din arest preventiv la finele lunii februarie 2019, pe motiv că legislația în vigoare nu permite arestul preventiv pentru o perioadă mai mare de 12 luni.

Igor Borș, a fost achitat, în decembrie 2020, de magistrații sediului Buiucani ai Judecătoriei Chișinău, după ce procurorii au renunțat la învinuirile aduse anterior omului de afaceri, de spălare de bani, evaziune fiscală și conexiuni cu Veaceslav Platon.

Precizăm că procurorii au renunţat la învinuirile aduse proprietarilor reţelei de benzinării Vento în septembrie 2020, la şase luni după ce a fost pornit dosarul penal pe numele lui lui Morari şi Statnîi.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.