Acasă Istorii din spatele culisei Gafă sau incompetență? Dosarul VENTO, în care este învinuit Viorel Morari și...

Gafă sau incompetență? Dosarul VENTO, în care este învinuit Viorel Morari și un subaltern al său – intentat în baza unui articol declarat neconstituţional cu trei ani în urmă. Morari: ”Nimic nu poate fi mai ofensator”

2

Dosarul penal pe numele fostului şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, şi a subalternului său, Roman Statnîi, pentru reţinerea şi atragerea la răspundere penală a proprietarilor reţelei de benzinării Vento, a fost intentat de către Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale (PCCOCS) în baza unui articol anulat de către Curtea Constituţională în 2018. Dosarul, cu 89 de volume, a fost finalizat şi urmează să fie expediat în instanţa de judecatătransmite anticorupție.md

Ordonanţa privind începerea urmăriririi penale a fost semnată de procurorul PCCOCS, Vitalie Costişanu, la 2 martie 2020, pe trei capete de acuzare – excesul de putere săvârşit de o persoană de demnitate publică, atragerea cu bună ştiinţă la rsăundere a unei persoane nevinovate şi reţinerea ilegală. În aceeaşi zi, procurorul Costişanu a mai semnat o ordonanţă, prin carea a corectat articolul 328, alineatul 2, litera b, prevăzut pentru excesul de puterea comis de o persoană de demnitate publică, înlocuind litera „b” cu litera „d”, care stipulează excesul de putere soldat cu urmări grave.

Norma invocată de procurorul PCCOCS a fost declarată neconstituţională la 1 octombrie 2018.

„Legea nu stabileşte niciun criteriu material care să cuantifice gravitatea urmării prejudiciabile. Astfel, există riscul ca o urmare să fie catalogată drept gravă în baza unor criterii arbitrare şi discreţionare de către cei care au competenţa aplicării legii penale”, şi-a argumentat decizia Curtea Constituţională.

Faptul că norma respectivă a fost declarată neconstituţională se menţionează şi în varianta electronică a Codului Penal, publicată pe platforma legis.md.

Contactat de SafeNews.md pe o reacție, procurorul-șef suspendat al PA, Viorel Morari, a declarat că această situație demonstrează repetat incompetența de care dă dovată conducerea Procuraturii Generale.

Incompetența de care dă dovadă conducerea Procuraturii Generale ajunge la cote maxime. O să fiu sincer, pentru mine, ca procuror cu atâția ani în spate, lucrați în sistem: nu știu dacă poate fi ceva mai ofensator decât modul în care angajații organelor de drept își fac într-un asemenea hal, meseria. Mă întrebați dacă este vorba despre incompetență sau e doar o eroare umană? Eu nu știu ce să vă răspund. Este suficient că avem ceea ce avem și ne poate râde o țară întreagă. Probabil așa vede Stoianoglo adevăratele reforme în justiție, dar… cum să așteptăm progrese în dosarele de rezonanță, dacă așa se lucrează chiar și atunci când dorința de a scăpa de Viorel Morari este atât de mare?! a declarat Morari pentru SafeNews.md.

Igor Borș, proprietarul reţelei de benzinării Vento, a fost reținut, la 3 martie 2018, împreună cu alți șase presupuși complici. Potrivit unui comunicat din perioada respectivă al Procuraturii Anticorupție, învinuitul, „având calitate de director al altui agent economic, cu acelaşi gen de activitate, şi utilizând resursele financiare şi administrative ale întreprinderii pe care o gestiona, a acţionat concertat prin intermediul persoanelor interpuse, a convertit şi a transferat bunurile de la un agent economic la altul. De fapt, a participat la asociere, prin acordarea de asistenţă şi ajutor, în vederea comiterii acţiunilor de spălare de bani”, se menționa în comunicat.

Ulterior, Igor Borș a fost eliberat din arest preventiv la finele lunii februarie 2019, pe motiv că legislația în vigoare nu permite arestul preventiv pentru o perioadă mai mare de 12 luni.

Igor Borș, a fost achitat, în decembrie 2020, de magistrații sediului Buiucani ai Judecătoriei Chișinău, după ce procurorii au renunțat la învinuirile aduse anterior omului de afaceri, de spălare de bani, evaziune fiscală și conexiuni cu Veaceslav Platon.

Precizăm că procurorii au renunţat la învinuirile aduse proprietarilor reţelei de benzinării Vento în septembrie 2020, la şase luni după ce a fost pornit dosarul penal pe numele lui lui Morari şi Statnîi.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

2 COMENTARII

  1. […] Precizăm că dosarul penal pe numele fostului şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, ş…. Dosarul, cu 89 de volume, a fost finalizat şi urmează să fie expediat în instanţa de judecată. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.