Acasă Exclusiv EXCLUSIV // DOC // ILEGALITĂȚILE din dosarul VENTO: Instanța de judecată a...

EXCLUSIV // DOC // ILEGALITĂȚILE din dosarul VENTO: Instanța de judecată a dispus și ANULAREA ordonanței prin care Roman Statnîi a fost pus sub învinuire

1

Graba strică treaba! Este și cazul dosarului ”VENTO” intentat pe numele procurorului-șef suspendat al PA, Viorel Morari și a subalternului său Roman Statnîi, care pare să se agațe de un ”fir de ață”. După ce instanța de judecată a dispus declararea nulității ordonanței procurorului PCCOCS, Vitalie Costișanu, după ce ultimul a intentat dosarul penal în baza unui articol anulat de Curtea Constituțională în 2018, ieri, 12 august, a fost dispusă de instanță și anularea ordonanței semnată de procurorul PCCOCS, Alexandru Guzic, prin care Roman Statnîi a fost pus sub învinuire, în acest dosar.

Prin aceiași încheiere din 12 august 2021, judecătorul de instrucție, Dorin Munteanu a dispus și anularea ordonanței din 08.02.2021, a Procurorului-șef al PCCOCS, Ion Caracuian, prin care a fost respinsă plângerea înaintată de Statnîi, cu adoptarea unei soluții în condițiile Legii.

Încheierea D.Munteanu by SafeNews

Încheierea este irevocabilă!

Contactat pentru o reacție, avocatul lui Statnîi, Sergiu Moraru a declarat pentru SafeNews.md că aceste decizii ale judecătorilor demonstrează că anume actualii procurori din subordinea Procurorului General, sunt cei care încalcă legea și nu clienții săi.

Acestă hotărâre judecătorească care obligă Procuratura Generală să anuleze ordonanța de punere sub învinuire a dl Roman Statnîi în dosarul Vento, demonstrează fără echivoc ilegalitățile comise de procurorii lui Stoianoglo! Este o altă hotărâre judecătorească emisă de alt judecator.
Este strigator la cer faptul că Procuratura Generala urmărește procurorii Morari și Statnîi pentru pretinse abuzuri în cadrul unor cauze penale, iar judecătorii constată vice-versa: și anume faptul că actualii procurori din subordinea lui Stoianoglo sunt cei care comit abuzuri și ilegalitați.
Vă mai amintiți cum Procuratura Generală a anunțat cu fast, prematur, cu încălcarea principiul prezumției nevinovăției în cazul procurorilor Morari și Statnîi că urmărirea penală în dosarul Vento a fost finalizată? Ei bine acum vedem că se întâmplă lucruri diametral opuse!
E regretabil că prin asemenea acțiuni atât Procurorul General Alexandru Stoianoglo, cât și procurorii subalterni aduc grave atingeri în continuare imaginii Procuraturii, a declarat Sergiu Moraru.

Amintim că la 30 iulie, Judecătorul în Judecătoria Chișinău, Constantin Damaschin a dispus declararea nulității ordonanței procurorului PCCOCS, Vitalie Costișanu, după ce ultimul a intentat dosarul penal în baza unui articol anulat de Curtea Constituțională în 2018. Totodată, magistratul a declarat nulă și ordonanța procurorului adjunct-interimar al PCCOCS, Aurel Ciocana din 02 martie, 2020, după ce învinuitul Roman Statnîi a depus o plângere în acest sens.

Astfel, procurorul a fost obligat să lichideze încălcările depistate ale drepturilor și libertăților omului conturate în toate amănuntele în conținutul încheierii și, în dependență de circumstanțele stabilite, să se adopte o hotărâre în condițiile legii.

Precizăm că dosarul penal pe numele fostului şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, şi a subalternului său, Roman Statnîi, pentru reţinerea şi atragerea la răspundere penală a proprietarilor reţelei de benzinării Vento, a fost intentat de către Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale (PCCOCS) în baza unui articol anulat de către Curtea Constituţională în 2018. Dosarul, cu 89 de volume, a fost finalizat şi urmează să fie expediat în instanţa de judecată.

Acesta fapt a devenit cunoscut opiniei publice la câteva zile după Procuratura Generală anunța cu fast, prin intermediul unui comunicat de presă despre factul că urmărirea penală pe dosarul VENTO a fost finalizată, iar în scurt timp, dosarul va fi transmis în instanța de judecată, imediat ce părțile vor face cunoștință cu materialele.

Precizăm că Igor Borș, proprietarul reţelei de benzinării Vento, a fost reținut, la 3 martie 2018, împreună cu alți șase presupuși complici. Potrivit unui comunicat din perioada respectivă al Procuraturii Anticorupție, învinuitul, „având calitate de director al altui agent economic, cu acelaşi gen de activitate, şi utilizând resursele financiare şi administrative ale întreprinderii pe care o gestiona, a acţionat concertat prin intermediul persoanelor interpuse, a convertit şi a transferat bunurile de la un agent economic la altul. De fapt, a participat la asociere, prin acordarea de asistenţă şi ajutor, în vederea comiterii acţiunilor de spălare de bani”, se menționa în comunicat.

Ulterior, Igor Borș a fost eliberat din arest preventiv la finele lunii februarie 2019, pe motiv că legislația în vigoare nu permite arestul preventiv pentru o perioadă mai mare de 12 luni.

Igor Borș, a fost achitat, în decembrie 2020, de magistrații sediului Buiucani ai Judecătoriei Chișinău, după ce procurorii au renunțat la învinuirile aduse anterior omului de afaceri, de spălare de bani, evaziune fiscală și conexiuni cu Veaceslav Platon.

Precizăm că procurorii au renunţat la învinuirile aduse proprietarilor reţelei de benzinării Vento în septembrie 2020, la şase luni după ce a fost pornit dosarul penal pe numele lui lui Morari şi Statnîi.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.