Acasă Justiţie ULTIMA ORĂ! DOC// CONTRADICȚII în Procuratura Generală: Popov îl contrazice pe Stoianoglo...

ULTIMA ORĂ! DOC// CONTRADICȚII în Procuratura Generală: Popov îl contrazice pe Stoianoglo și confirmă existența infracțiunii predicat în dosarul Laundromat

1

Procuratura Generală confirmă existența infracțiunii predicat (art. 193 și 210 al Codului Penal al Federației Ruse), iar procurorii au misiunea de a duce dosarul Laundromat la un bun sfârșit. Anunțul este făcut de către președintele Comisiei de Anchetă a Parlamentului, deputatul PPDA, Inga Grigoriu, publicând răspunsul Procuraturii Generale cu privire la solicitarea Comisiei ”Laundromat” în vederea prezentării informației în ceea ce privește volumul asistenței juridice internațională în dosarul respectiv.

Prin prezentul răspuns al Procuraturii Republicii Moldova constat că unul dintre obiectivele Comisiei Laundromat au fost atinse. În acest sens, Procuratura confirmă existența infracțiunii predicat (art. 193 și 210 al Codului Penal al Federației Ruse), iar procurorii au misiunea de a duce dosarul la un bun sfârșit, astfel încât, cetățenii, beneficiarii direcți ai actului justiției, să capete încredere în instituțiile statului, a scris deputatul, pe pagina sa de facebook.

În context, Inga Grigoriu anunță că procurorul general nu mai poate invoca lipsa infracțiunii predicat.

Deci, dn Stoianoglo nu mai poate invoca lipsa infracțiunii predicat în ieșirile d-lui publice. De asemenea, nici alte persoane cunoscute societății nu pot devia prin discursurile sale de la circumstanțele confirmate. P.S.: pentru a nu periclita mersul anchetei, am bruiat numele personajului invocat în răspunsul Procuraturii, pentru a nu ne trezi cu multă filosofie”, a conchis Grigoriu.

Totodată, Inga Grigoriu a făcut public și răspunsul Procuraturii Generale cu privire la solicitarea Comisiei ”Laundromat” în vederea prezentării informației în ceea ce privește volumul asistenței juridice internațională în dosarul respectiv.

Astfel, în documentul semnat de adjunct Procurorului General, Ruslan Popov, se arată că în dosarul Laundromat, au fost transmise un număr total de 12 cereri de asistență juridică adesate autorităților competente ale Federației Ruse. 2 dintre acestea având ca obiect remiterea la adresa PG a R. Moldova a documentelor ce atestă provenieța mijloacelor financiare în speți au fost lăsate fără executare. 8 cereri de asistență juridică au fost executate integral, iar 2 sunt în executare parțial.

Tot în același răspuns, Popov menționează că Procuratura Generală a recepționat 5 cereri de asistență juridică internațională în materie penală din partea autorităților comepetente din Federația Rusă. Una dintre ele nu a putut fi execută, iar celelalte 4 au fost executate parțial de către Procuratura Anticorupție.

Precizăm că la începutul lunii februarie, un banker rus pe nume Oleg Kuzmin, cercetat pentru implicare în cunoscuta sechemă Laundromat, a depus mărturie împotriva mai multor persoane , inclusiv împotriva lui Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Veaceslav Platon, dar și Renato Usatîi, potrivit portalului rusesc Kommersant.

Potrivit informațiilor, departamentul de anchetă al Ministerului rus de Interne a finalizat investigația pe numele fostului membru al consiliului băncii European Express, Oleg Kuzmin.

Astfel, avocatul bancherului rus nu a precizat detalii ale acordului încheiat de clientul său, dar potrivit surselor Kommersant, mărturia bancherului i-a vizat pe politicienii moldoveni Vladimir Plahotniuc, Veaceslav Platon, Ilan Șor, Renato Usatîi, fosta șefă de la banca comercială „Moldindconbank” Elena Platon (sora lui Veaceslav Platon), dar și alte persoane.

Majoritatea figuranților ruși în acest dosar au fost arestați, unii dintre ei fiind condamnați. Pe lângă Oleg Kuzmin, înțelegeri cu anchetatorii au încheiat încă două persoane implicate – Alexandr Grigoriev și Elena Platon.

Veaceslav Platon, Vladimir Plahotniuc și Renato Usatîi au fost arestați în lipsă și sunt dați în urmărire internațională. Inculpații, în funcție de rolul fiecăruia, sunt acuzați de organizarea unei comunități criminale sau participarea la aceasta, precum și de efectuarea de tranzacții valutare pentru transferul de fonduri în străinătate utilizând documente falsificate.

În urma declarațiilor făcute de către banckerul rus, șeful-interimar al Procuraturii Anticorupție din Republica Moldova, Serghei Gavajuc, a declarat că va fi formulată o comisie rogatorie pentru a solicita părții ruse informații oficiale despre acest subiect, după care va decide acțiunile de mai departe.

„Noi astfel de depoziții nu avem pentru că urmărirea este în Federația Rusă. Noi formăm acum o comisie rogatorie pe tema respectivă ca să obținem acte din Federația Rusă. Când vom avea acte oficiale vom decide acțiunile pentru viitor”, a declarat Serghei Gavajuc.

Asta deși la sfârșitul lunii decembrie 2020, Procuratura Generală a confirmat pentru zdg.md că instituția a recepționat, pe parcursul acestui an, câteva cereri de comisie rogatorie din partea autorităților Federației Ruse, prin care se solicită efectuarea pe teritoriul R. Moldova a unor acțiuni de urmărire penală în dosarul „Laundromat”.

Autoritățile ruse au solicitat inclusiv aducerea la cunoștința lui Platon a ordonanței de punere a acestuia sub învinuire pentru pretinse fapte ilegale comise pe teritoriul Rusiei, lucru care nu s-a întâmplat.

„Cu referire la solicitarea de aducere la cunoștința lui Platon a ordonanței de punere sub învinuire, emisă de autoritățile ruse, vă informăm că numitului nu i-a fost înaintată acuzarea deoarece a refuzat să participe la această acțiune, legea de procedură penală națională neprevăzând instrumente coercitive pentru a-l obliga să facă acest lucru”, se arată în răspunsul oferit de reprezentanții PG.

Tot atunci cei de la PG mai spuneau că procedura de executare a cererilor de comisie rogatorie practic a fost finalizată de către Procuratura Anticorupție și Centrul Național Anticorupție din Republica Moldova, materialele fiind sistematizate pentru a fi expediate procurorilor din Federația Rusă.

În martie 2020, Procuratura Generală a Federației Ruse a trimis o cerere în adresa Procuraturii Generale a R. Moldova prin care solicita efectuarea unei comisii rogatorii. Procurorii ruși cereau punerea sub învinuire a lui Veaceslav Platon pentru spălare de bani în dosarul „Laundromat”.

Pe scurt despre Laundromat

Prin schema Laundromat au fost spălați peste 156 de miliarde de dolari. Banii au ajuns în 732 de bănci din 96 de state ale lumii. Beneficiarii acestora sunt 5.140 de companii din diferite state – din SUA şi Africa de Sud până în China şi Australia. În cadrul acestei scheme, 22,3 miliarde de dolari au fost scoși din Rusia și spălați prin sistemul judiciar şi cel bancar din Republica Moldova.

Procurorii ruși ar fi stabilit că Veaceslav Platon, prin intermediul băncii comerciale din Republica Moldova „Moldindconbank”, judecătorii și executori judecătorești din Republica Moldova, acționând în comun acord cu anumiți bancheri ruși, au organizat schema de scoatere ilegală a banilor sustrași inclusiv de la Gazprom și Calea Ferată din Rusia.

Potrivit presei ruse, în această schemă un rol important l-a avut și ex-liderul Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc, împreună cu raiderul nr.1 pentru spațiul Europei de est Veaceslav Platon. Aceștea ar fi implementat schema și asigurat protecție pentru desfășurarea infracțiunii pe teritoriul Republicii Moldova.

În 2019, sora lui Veaceslav Platon, Elena Platon, și-a recunoscut vinovăția în participarea la schema „Laundromat”.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.