Acasă Istorii din spatele culisei DOC // Inga Grigoriu susține că Stoianoglo ar fi ascuns de Guvern...

DOC // Inga Grigoriu susține că Stoianoglo ar fi ascuns de Guvern amendamentul care a permis „Laundromatul”. Cine este autorul inițiativei

0

Fosta deputată a Platformei Demnitate și Adevăr, șefa Comisiei parlamentare de anchetă Laundromat, Inga Grigoriu, a publicat un set de documente care ar demonstra vinovăția lui Stoianoglo în spălarea a peste 22 de miliarde de dolari prin intermediul Republicii Moldova. Mai exact, în documente este indicat că Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice și a Corupției (actualul CNA), condus atunci de Viorel Chetraru, este autorul amendamentului din 2011 la Legea cu privire la spălările de bani, prin care a fost introdusă sintagma „având efect suspensiv” în lectura a doua. Ulterior, președintele de atunci, a Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Alexandr Stoianoglo, a promovat în Parlament acest amendament. Astfel, acțiunea a fost catalogată abuz în serviciu și este unul dintre capetele de acuzare aduse procurorului general suspendat.

Ex-deputata menționează că comisia „Laundromat” din legislatura precedentă a identificat un aspect deosebit privind modificările legislative operate în particular pentru această operațiune în anul 2011. Astfel, introducerea unui amendament – „având efect suspensiv”, a permis spălarea a peste 22 miliarde de dolari prin R.Moldova, subliniază Grigoriu.

La momentul elucidării acestui aspect, din arhiva Comisiei Parlamentare Securitate națională, Apărare și Ordine publică, au fost ridicate actele aferente la modificarea legii privind spălările de bani din anul 2011, în ambele lecturi, astfel s-a descoperit că autorul amendamentului este CCCEC (CNA actual), ce nu avea drept de inițiativă legislativă, conform Constituției”, scrie Grigoriu pe o rețea de socializare.

Ulterior, Comisia a descoperit o scrisoare din data de 31 martie 2011, cu Nr. 13/1217, semnată de Viorel Chetraru, care înaintează președintelui Comisiei Parlamentare Securitate națională, Apărare și Ordine publică (n.r. Alexandr Stoianoglo – președintele Comsiei), un amendament la Legea cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, în care solicită introducerea sintagmei „având efect suspensiv” în lectura a doua: „Astfel, am descoperit autorul amendamentului”.

Nu a existat avizul sau propunerea Guvernului privind întroducerea în lectura a doua a amendamentului „având efect suspensiv”, iar CCCEC (CNA actual al cărui șef era V. Chetraru), conform Constituției, nu avea drept de inițiativă legislativă. Astfel, președintele Comisiei Parlamentare Securitate națională, Apărare și Ordine publică, nu putea întroduce acest amendament fără consultarea Guvernului”, accentuează Grigoriu. 

În acest sens, Inga Grigoriu susține că organelor de anchetă le revine misiunea de a afla răspunsuri la următoarele întrebări:
– De ce nu a fost informat Guvernul din anul 2011 cu privire la modificările operate la Lege în lectura a doua?
– De ce președintele CPSNAOP nu s-a asigurat că Guvernul cunoaște sau este de acord cu propunerile parvenite de la CCCEC în lectura a doua?
– De ce a fost tăinuită această informație de opinia publică și care a fost rolul lui M. Gofman la formularea amendamentului prezentat?
– Odată ce organele de anchetă au creat un precedent privind abuzul în serviciu, vor acționa acestea și în celelalte cazuri similare identificate?

Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost plasat pentru 30 de zile în arest la domiciliu, potrivit deciziei magistraților Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.