Acasă Economic UE acordă încă 52 de milioane de euro pentru Republica Moldova

UE acordă încă 52 de milioane de euro pentru Republica Moldova

104
0
ads

Uniunea Europeană va mobiliza o sumă suplimentară de 52 de milioane de euro pentru Republica Moldova, destinată promovării rezilienţei, redresării şi reformelor pe termen lung ale acestei ţări, a anunţat Comisia Europeană. Finanţarea va sprijini de asemenea punerea în aplicare a Acordului de asociere UE-Moldova, transmite SafeNews.md cu referire la digi24.ro.

Noua asistenţă financiară urmăreşte să sprijine Republica Moldova în dezvoltarea sa socio-economică durabilă, rezilientă şi favorabilă incluziunii, potrivit comunicatului.

Două acţiuni vor fi finanţate prin programul anual de sprijin pentru 2021: prima este EU4Reforms. Prin această acţiune, Republica Moldova va fi sprijinită în punerea în aplicare a reformelor legate de Acordul de asociere UE-Moldova şi de zona de liber schimb aprofundată şi cuprinzătoare.

Promovarea eforturilor de reformă din Republica Moldova, în special în domeniul bunei guvernanţe, este esenţială pentru ca ţara să devină un loc atractiv pentru investiţii şi afaceri.

Sprijinul pentru eforturile de comunicare strategică din Republica Moldova va contribui în special la combaterea dezinformării.

A doua acţiune este EU4Recovery and Resilience. Prin această acţiune se va contribui la o dezvoltare economică rezilientă, durabilă şi favorabilă incluziunii în Republica Moldova, inclusiv prin sprijinirea IMM-urilor, îmbunătăţirea climatului de afaceri datorită facilitării comerţului şi îmbunătăţirii capacităţii de inserţie profesională.

Se va sprijini, de asemenea, o agendă verde transformatoare pentru Republica Moldova în vederea realizării unei dezvoltări economice durabile.

Acest sprijin suplimentar se adaugă sprijinului actual pe care UE l-a acordat Moldovei în contextul crizei, şi anume: 53 de milioane de euro ca sprijin bugetar; 150 de milioane de euro în cadrul Programului de asistenţă macrofinanciară, ce urmează să fie plătite în lunile următoare; 13 milioane de euro sub formă de asistenţă umanitară; 15 milioane de euro pentru a sprijini procesarea în condiţii demne şi eficiente a cererilor refugiaţilor, precum şi tranzitul şi repatrierea în condiţii de siguranţă a resortisanţilor ţărilor terţe şi 15 milioane de euro pentru a sprijini Misiunea UE de asistenţă la frontieră (EUBAM), care şi-a redirecţionat recent activităţile pentru a asista poliţiştii de frontieră moldoveni în gestionarea sosirii refugiaţilor.

Misiunea va colabora strâns cu Frontex, care îşi intensifică prezenţa în această ţară, în urma Acordului privind statutul cooperării în materie de gestionare a frontierelor, semnat la 17 martie 2022 de către UE şi autorităţile moldovene.

Pe lângă gestionarea crizei, UE continuă să sprijine recuperarea şi rezilienţa pe termen lung a acestei ţări, în special prin intermediul Planului economic şi de investiţii din cadrul Parteneriatului estic, care vizează să mobilizeze aproximativ 3,4 miliarde de euro sub formă de investiţii publice şi private pentru cinci direcţii emblematice în Republica Moldova: sprijin pentru IMM-uri, facilitarea comerţului, eficienţa energetică, conectivitate şi dezvoltarea capitalului uman.

La 31 martie, în cadrul Planului economic şi de investiţii, Banca Europeană de Investiţii şi Republica Moldova au convenit asupra unui împrumut de 150 de milioane de euro pentru conectarea ţării la reţeaua transeuropeană centrală (reţeaua TEN-T).

„UE continuă să colaboreze cu partenerii săi din Republica Moldova pentru a pune în aplicare reforme de lungă durată în beneficiul cetăţenilor.

Ultimii ani au fost extrem de dificili, resimţindu-se pe deplin efectele pandemiei de COVID-19, ale crizei gazelor şi, în prezent, ale războiului Rusiei din Ucraina.

Răspunsul poporului moldovenesc la criza refugiaţilor a fost exemplar. UE a mobilizat rapid sprijin pentru a ajuta Republica Moldova să se ocupe de refugiaţii ucraineni.

De asemenea, suntem hotărâţi să accelerăm punerea în practică a Planului economic şi de investiţii, pentru a asigura redresarea pe termen lung şi consolidarea rezilienţei acestei ţări”, a spus Oliver Varhelyi, comisarul pentru vecinătate şi extindere.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here