Acasă Multimedia TV8, amendat cu 7.000 de lei. Membru CA: „Să nu o facă...

TV8, amendat cu 7.000 de lei. Membru CA: „Să nu o facă pe judecătorii în studiouri. Moderatorii trebuie să fie imparțiali și corecți”

0

Postul de televiziune TV8 a fost amendat cu 7.000 de lei de Consiliul Audiovizualului pentru că nu ar fi oferit dreptul la replică în cadrul emisiunii „Politica”, moderată de Natalia Morari. Subiectul a fost inclus în ordinea de zi a CA în urma unei sesizări depuse de Centrul pentru protecția drepturilor jurnaliștilor din R. Moldova. 

Potrivit sesizării, în cadrul emisiunii „Politica”, care s-a desfășurat la data de 6 octombrie curent, au fost anunțate ipoteze cu privire la fraudarea alegerilor prezidențiale. Autorii menționează că la întrebarea moderatoarei „Sunt șanse ca alegerile prezidențiale să fie fraudate?”, invitatul Ștefan Gligor ar fi adus învinuiri directe în adresa președintelui Igor Dodon. Astfel, petiționarul consideră că afirmațiile nu reprezintă o analiză politică a experților, ci acuzații directe ce țin de competența organelor de urmărire penală. La fel, Centrul pentru protecția drepturilor jurnaliștilor din R. Moldova menționează că nu s-a întreprins nicio măsură pentru a oferi dreptul la replică celor acuzați. 

De cealaltă parte, reprezentanții postului de televiziune declară că în activitatea sa respectă drepturile fundamentale, principiile privind asigurarea imparțialității, echilibrului și favorizarea formării opiniilor, fapt asigurat și în cadrul emisiunii „Politica” din 6 octombrie curent. 

Opiniile membrilor Consiliului Audiovizualului pe marginea acestu subiect s-au împărțit în două tabere. 

„Să nu o facă pe judecătorii în studiouri. Moderatorii trebuie să fie imparțiali și corecți”, a declarat membra CA Ana Rusu-Antoci. 

„Moderatorul trebuia să spună să prezinte dovezi. Asta e obligația elementară a oricărui moderator. Părerea mea e că trebuie penalizată”, a menționat membrul CA, Ion Robu. 

„Deci eu nu voi susține această sesizare. Nu cred că emisiunea a fost fără echilibru. Au fost trei experți cu opinii diferite”, a declarat la rândul său Larisa Manole. 

„Eu rămân pe poziția că libertatea de exprimare prevalează și eu nu voi susține o eventuală sancțiune”, a spus și Corneliu Mihalache. 

Într-un final, sancționarea postul TV8 a fost aprobată de membrii CA cu șapte voturi pentru și două împotrivă. 

agora.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.