Acasă Multimedia DOC // Încă șapte posturi de televiziune și două posturi de radio...

DOC // Încă șapte posturi de televiziune și două posturi de radio din R. Moldova riscă să rămână fără licență

0

Încă șapte posturi de televiziune și două posturi de radio din R. Moldova riscă să rămână fără licență de emisie. De această dată este vorba de canalele GRT (postul public de televiziune din UTA Găgăuzia), Mega TV, REN TV, Cinema 1, Exclusiv TV, N4, TV9 și posturile radio Retro FM și GRT FM, scrie ziar.md.

În cadrul ședinței din 26 aprilie curent, Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională a dispus solicitarea unor informații suplimentare pentru demararea unor investigații financiare în privința activității companiilor care dețin aceste instituții media, inclusiv de la Procuratura Anticorupție (PA).

Captură de ecran. Sursa: Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională

La finele lunii martie 2024, aceeași instituție a decis sistarea temporară a valabilității actelor permisive, ca și măsură preventivă, ale companiei SRL „Media Content Distribution”, fondatoarea Canal 5 și postului de radio Maestro FM.

Atunci, Guvernul anunța că decizia a fost luată „în urma constatării unor bănuieli rezonabile privind implicarea beneficiarilor efectivi ai companiei în activități care afectează securitatea statului”. Astfel, Canal 5 a devenit al 13-lea post de televiziune din R. Moldova a cărui activitate a fost suspendată în ultimii doi ani.

Amintim că, pe 16 decembrie 2022, Comisia Situații Excepționale (CSE) a dispus suspendarea licenței de emisie, cu începere din 19 decembrie, a posturilor de televiziune „Primul în Moldova”, „RTR Moldova”, „Accent TV”, „NTV Moldova”, „TV6” și „Orhei TV”. Motivul invocat a fost „lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina”.

La aproape un an distanță, pe 30 octombrie 2023, CSE a aprobat suspendarea, pe perioada stării de urgență, a licențelor de emisie pentru alte șase posturi de televiziune din R. Moldova. Este vorba despre Orizont TV, ITV, Prime TV, Publika TV, Canal 2, Canal 3, suspendate pe motiv că „reprezintă un pericol la adresa securității informaționale”.

La scurt timp, SIS a dispus blocarea a 31 de site-uri pe teritoriul R. Moldova. Printre portalurile vizate se numără cele din holdingul „General Media Grup” (GMG), precum și site-uri din Federația Rusă, inclusiv ale agențiilor informaționale de stat de la Moscova.

La finele anului 2023, premierul Dorin Recean a declarat că posturile de televiziune ale căror licențe de emisie au fost suspendate prin decizia CSE nu vor putea să emită în eter nici după ridicarea restricțiilor privind starea de urgență. Atunci, Recean a precizat că Guvernul pregătește mai multe măsuri care ar putea gestiona situațiile de urgență în afara stării de urgență.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.