Acasă Social Terenul fostului Stadion Republican, vândut Ambasadei SUA. Care e prețul

Terenul fostului Stadion Republican, vândut Ambasadei SUA. Care e prețul

0

Terenul de 5,2 hectare de pe strada Tighina, unde se afla Stadionul Republican, va fi vândut Ambasadei Statelor Unite la Chișinău.

Mai exact, Guvernul a inițiat procesul de negociere a unui Acord, care va debloca procesul pentru valorificarea terenului din centrul Capitalei, abandonat de aproape 17 ani, va putea fi valorificat, iar tot acest sector al Chișinăului va fi revitalizat.

Autoritățile estimează că prețul de vânzare va fi de circa 15 milioane de euro, însă toate datele finale vor fi făcute publice după ce echipa de negociatori va încheia toate procesele.

Banii din vânzarea terenului vor fi alocați pentru câteva proiecte importante: 

  • crearea Centrului de Cultură și Artă contemporană „Universul”;
  • reparația școlilor sportive din toată țara;
  • realizarea Studiului de fezabilitate și proiectarea viitorului Stadion Național.

Vânzarea se va face la un preț corect și vine cu câteva condiții obligatorii. Acestea sunt:

  • păstrarea porților ca obiect arhitectural de valoare;
  • crearea unei zone verzi pe acel teren;
  • respectarea unor restricții de înălțime.

Până la 10 aprilie, proiectul urmează a fi avizat de ministere și de Comisia parlamentară pentru politică externă și integrare europeană.

Ulterior, vor începe negocierile care vor stabili exact textul noului Acord, inclusiv suma finală a tranzacției, înălțimea construcției și banii care vor fi asigurați de partea americană pentru răscumpărarea clădirilor de la proprietarii privați.

Câteva aspecte importante ale acestui proces sunt:

  • Ambasada SUA caută un teren pentru sediu mai bine de 20 de ani. Prima discuție privind acest teren a avut loc în 2008, la scurt timp după demolarea, în 2007, a fostului stadion;
  • Prima solicitare oficială a Ambasadei SUA de a obține acest teren a fost făcută în 2015 și de atunci reprezentanții misiunii diplomatice discută cu autoritățile de la Chișinău;
  • Ambasada va investi cel puțin 250 de milioane de dolari în acest proiect care va oferi un plus de valoare centrului urban al Chișinăului;
  • Pe parcursul a mai mult de 30 de ani, SUA au ajutat cetățenii Republicii Moldova cu peste 2,5 miliarde de dolari asistență nerambursabilă. Avem un parteneriat strategic, stabil și puternic cu SUA.
  • Nu este vorba despre vânzarea stadionului, având în vedere că acesta a fost demolat în 2007. Vorbim despre vânzarea unui teren lăsat în paragină. De 17 ani zona este insalubră, murdară, transformată în adăpost pentru câini vagabonzi și oameni ai străzii.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.