Acasă Politic Spînu: Am înțeles de unde ies gazele. Cum să facem să iasă...

Spînu: Am înțeles de unde ies gazele. Cum să facem să iasă mai mult?

0

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, susține că politicienii moldoveni, dar și societatea, „știu de unde ies gazele”, dar problema este alta: „să asigurăm securitatea energetică a țării și dacă putem, să facem așa ca gazele să iasă din mai multe locuri sau să le putem stoca undeva, ca atunci când este o situație de criză, să le utilizăm”.

„Cred că pe parcursul timpului, mai mulți politicieni, dar și noi ca societate am înțeles foarte bine de unde, de fapt, ies gazele. Întrebarea nu este aceasta, ci alta: ce facem ca să asigurăm securitatea energetică a țării noastre și dacă putem, să facem așa ca gazele să iasă din mai multe locuri sau să le putem stoca undeva, ca atunci când este o situație de criză, să putem să le utilizăm”, a declarat Andrei Spînu, transmite Știri.md cu referire la Unimedia.info.

Aluzia se referă la declarația fostei președinte a Parlamentului, Eugenia Ostapciuc, care întrebase, la un moment dat: „Noi ce? Nu știm de unde ies gazele?”.

„Dacă mă întrebați de ce nu s-a făcut, este o întrebare pe alocuri simplă, pe alocuri complicată. Nu s-a făcut pentru că nu a fost voință politică suficientă și nu s-a luat securitatea energetică în serios până acum. Or, situația arată în felul următor, atunci când se vrea, se face. Noi deja am început să facem anumiți pași în acest sens și prima acțiune importantă este noua lege a gazelor, care va veni să modifice legea veche, în care noi introducem obligatoriu ca și statul, dar și operatorii, să fie obligați să facă rezerve de gaze în perioada în care prețul este mai mic, mă refer în special la perioada de vară, ca în situații de criză să poată utiliza acest gaz”, a mai precizat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

„Problema energetică deja de o perioadă de timp nu mai este problema unei țări, este o problemă globală, prețul anomalic, exagerat, pe piața internațională a gazelor, afectează toată lumea, nu doar Republica Moldova. Tema de securitate eneregtică și de alimentare cu energie atât termică, cât și eletrică, trebuie să devină o prioritate națională, de nivel zero, în care să facem anumite acțiuni acum, ca în următorii 2-3-4 ani sau în termen mai lung să nu mai fim niciodată într-o situație în care să fim dependenți de o singură sursă”, a conchis Spînu.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.