Acasă Economic Serviciul Vamal a colectat peste 5,4 miliarde de lei de la începutul...

Serviciul Vamal a colectat peste 5,4 miliarde de lei de la începutul lui 2022

0

Serviciul Vamal a colectat la bugetul de stat peste 5,4 miliarde lei de la începutul anului 2022, fiind atestată o creștere de 25,4% față de încasările din intervalul corespondent al anului 2021.

Pentru două luni ale anului curent, Serviciul Vamal a administrat plăți și a încasat circa 4,5 miliarde lei, fiind atestată o creștere de 24,5% față de cifra planificată pentru perioada respectivă.

Serviciul Vamal menționează că din suma încasată în perioada de referință, doar 502 milioane lei (11%) constituie accizele la produsele petroliere importate și 310 milioane lei (6%) au fost achitate TVA la importul de gaze naturale.

Cu referire la perioada 7 – 13 martie 2022, încasările Serviciului Vamal la bugetul de stat se ridică la peste 449,2 milioane lei, mai mult cu 2,7 % față de sarcina bugetară stabilită pentru acest interval. 

De către persoane fizice au fost introduse bunuri a căror valoare în vamă depășește limita neimpozabilă, fiind încasate plăți în valoare de peste 10,3 milioane lei, ceea ce reprezintă 2,3 % din totalul sumei încasate pentru perioada respectivă.

De asemenea, în perioada 7 – 13 martie 2022, au fost perfectate 8.319 declarații vamale, iar fluxul mijloacelor de transport a constituit 66.363 de traversări. 

Cele mai tranzitate posturi vamale rămân a fi Leușeni și Sculeni, cu 15.060 și, respectiv, 12.545 traversări.

La capitolul combaterea fraudelor, în perioada vizată, au fost constatate 54 de încălcări ale legislației vamale și aplicate amenzi în sumă de peste 308.000 de lei. 

Cele mai frecvente încălcări se referă la depășirea termenului de aflare pe teritoriul Republicii Moldova a mijloacelor de transport cu numere străine, declarate prin acțiune.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.