Acasă Economic 9 miliarde de lei, scoși de pe conturile bancare pentru a cumpăra...

9 miliarde de lei, scoși de pe conturile bancare pentru a cumpăra valută

0

În martie 2021, volumul banilor cash (numerar) aflaţi în circulaţie se ridica la circa 30,43 miliarde lei, cu 607 milioane lei mai mult decât în decembrie 2020, arată date ale Băncii Naţionale a Moldovei. Potrivit BNM, aceasta este un rezultat al depășirii cu 607,3 milioane lei, în perioada ianuarie – martie 2021, a volumului eliberărilor cumulative de numerar asupra volumului încasărilor cumulative pe sistemul bancar, transmite SafeNews.md cu referire la Mold-street.com

55% din încasările în numerar provin din comerţ

Datele BNM relevă că în perioada ianuarie – martie 2021, volumul încasărilor banilor în numerar s-a majorat cu 7,4% față de perioada similară a anului precedent și a constituit 31,58 miliarde lei. 

Creșterea volumului încasărilor de mijloace bănești a fost determinată, preponderent, de majorarea cu 9,7% a încasărilor din comercializarea mărfurilor de consum (indiferent de canalul de desfacere), care dețin cea mai mare pondere (de 55,2%) din volumul total al încasărilor.

Evoluția respectivă a fost susținută de majorarea practic a tuturor surselor de încasări de numerar.

Totodată, volumul încasărilor din vânzarea valutei persoanelor fizice s-a micșorat cu 27,4% (ponderea fiind 3,1%) comparativ cu perioada similară a anului 2020.

Datele BNM arată o creştere semnificativă a volumului încasărilor în luna martie 2021, cu 18,6% față de luna februarie 2021 și cu 31,9% față de luna martie 2020, acestea constituind circa 11,86 miliarde lei.

Numerar folosit în special pentru cumpărarea valutei

Şi volumul eliberărilor de bani în numerar din casele băncilor s-a majorat în primul trimestru al 2021 – cu 7,6% comparativ cu perioadă similară a anului precedent și a constituit 32,19 miliarde lei.

Modificarea respectivă a fost determinată, preponderent, de creșterea eliberărilor pentru cumpărarea valutei de la persoane fizice cu circa 1,1 miliarde lei (13,7%), cifrându-se la 9,07 miliarde lei (echivalentul a 511,8 milioane dolari potrivit calculelor BNM).

Ponderea acestora a crescut cu 1,5 p.p. și a constituit 28,2% din volumul total al eliberărilor de numerar. 

Totodată, eliberările din conturile persoanelor fizice s-au majorat cu 5,4%, constituind 7,33 miliarde lei, ceea ce reprezintă 22,8 la sută din volumul total al eliberărilor.

BNM menţionează că o pondere semnificativă de 19,2% din volumul total al eliberărilor au avut eliberările din bancomate, care însă s-au micșorat în perioada ianuarie – martie 2021 cu 1,1% comparativ cu perioada similară a anului precedent.

Datele Băncii Naţionale mai arată că în martie, faţă de luna februarie 2021, volumul eliberărilor s-a majorat cu 11,8% şi a constituit 11,84 miliarde lei, dar a fost cu 26,5 milioane lei mai mic comparativ cu volumul încasărilor. 

mold-street.com

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.