Acasă Extern Rusia, condamnată de CEDO pentru lipsa unei anchete adecvate asupra asasinării militantei...

Rusia, condamnată de CEDO pentru lipsa unei anchete adecvate asupra asasinării militantei Natalia Estemirova

0

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi Rusia pentru „lipsa unei anchete adecvate” asupra asasinării Nataliei Estemirova, o militantă care a denunţat crime care ar fi fost comise de membri ai forţelor de ordine în Cecenia, relatează AFP.

Tânăra, angajată a ONG-ului rus Memorial şi colaboratoare la ziarul Novaia Gazeta, a fost răpită apoi găsită moartă pe 15 iulie 2009, fiind asasinată prin împuşcare cu două gloanţe, unul în cap şi unul în piept.

Până în prezent nimeni nu a fost judecat pentru asasinarea Nataliei Estemirova. Principalul suspect potrivit autorităţilor ruse, activistul cecen Alhazur Başaev, nu a putut fi arestat.

CEDO, sesizată de sora victimei, estimează că autorităţile ruse „au deschis rapid ancheta şi au efectuat investigaţii în zilele care au urmat crimei”. „Un suspect a fost identificat şi inculpat”, a mai notat Curtea.

Totuşi, magistraţii europeni precizează că „anumite contradicţii în mărturiile experţilor nu au putut fi rezolvate” şi subliniază că „anchetatorii nu au explicat de ce nicio urmă de ADN de la persoana acuzată de crimă sau de la persoanele aparţinând grupului său armat ilegal nu a fost descoperită”.

De asemenea, magistraţii notează că guvernul rus „nu a furnizat majoritatea pieselor dosarului”.

Fiica Nataliei Estemirova s-a declarat fericită că CEDO a ajuns la concluzia că nu a existat o anchetă adecvată, dar spune că verdictul este „extrem de decepţionant”

În consecinţă, CEDO a condamnat Rusia pentru „lipsa unei anchete adecvate” şi pentru încălcarea „obligaţiei sale de a furniza facilităţile necesare examinării unui dosar”. Curtea a impus plata a 20.000 de euro către sora victimei drept „daune morale”.

În paralel, CEDO a estimat că elementele probatorii care i-au fost aduse de sora victimei nu permit să se concluzioneze că statul rus a fost implicat în asasinat.

Într-un comunicat al European Human Rights Advocacy Centre, Lana Estemirova, fiica victimei, s-a declarat „fericită că CEDO a ajuns la concluzia că nu a existat o anchetă adecvată”, dar a caracterizat verdictul drept „extrem de decepţionant”, potrivit Agerpres.

„Este o situaţie imposibilă, pentru că tribunalul a ajuns la concluzia că nu există suficiente probe privind complicitatea autorităţilor ruse în uciderea mamei mele, dar autorităţile ruse însele nu au înaintat suficiente elemente Curţii. Nu este un mod de a da un verdict just”, a afirmat ea.

Pe site-ul său de internet, organizaţia rusă de apărare a drepturilor omului Memorial şi-a exprimat regretul că CEDO „nu a recunoscut responsabilitatea autorităţilor în moartea Nataliei Estemirova”.

sursa: digi24.ro

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.