Acasă Istorii din spatele culisei RISE: Cine e moldoveanul cu pașaport falsificat pentru spionul din Rusia

RISE: Cine e moldoveanul cu pașaport falsificat pentru spionul din Rusia

436
0
ads

Jurnalistul-investigator RISE Vladimir Thorik l-a găsit pe adevăratul titular al pașaportului de străinătate pe numele cetățeanului Moldovei Nicolae Popa, care ar fi putut fi folosit de presupusul ofițer al serviciului de informații militare al Rusiei (GRU) Aleksandr Mishkin (alias „Alexandr Petrov”) în timpul operațiunii de detonare a depozitelor militare din Cehia în 2014, transmite IPN cu referință la comentariul jurnalistului în rețelele de socializare.

Copia pașaportului de străinătate contrafăcut a fost publicat anterior de către jurnaliștii-investigatori de la The Insider și Bellingcat. Jurnalistul RISE Moldova a depistat, cu ajutorul colegilor de peste hotare, numărul acestui pașaport într-o bază internațională de date ale pasagerilor de avioane, transmite SafeNews.md.

Conform datelor de care dispune investigatorul, „posesorul pașaportului de străinătate autentic este o persoană din raionul Drochia, situat în nordul Moldovei”.

„Se numește Vitalie C. (nu vom da publicității numele de familie din considerentul că bărbatul, din câte se vede, nu are nicio treabă). 

Vitalie are 38 de ani. Locuiește în SUA, activează în sfera construcțiilor și renovării încăperilor”, constată Thorik, specificând că „numărul și anul emiterii pașaportului coincid cu documentul lui Mishkin, diferă doar numele și data nașterii: presupusului agent Mishkin „i s-au dat” încă trei ani de viață”.

Bărbatul i-a acordat jurnalistului RISE un comentariu în rețelele de socializare.

„Tâmpenie, nu alta. Niciodată nu m-am aflat în Rusia, n-am fost nici la câștig, nici la odihnă. Odată m-am aflat în tranzit la aeroport, fără a ieși în oraș. Nu am fost oprit, nici chestionat. Sunt niște uneltiri”, i-a răspuns jurnalistului Vitalie C.

Discutând cu IPN, Vladimir Thorik a precizat că „duplicatul documentului falsificat, adică pașaportul moldovenesc de acoperire al lui Petrov- Mishkin, folosit în operațiunea specială a „GRU” în Cehia, putea fi confecționat de persoane necunoscute oriunde, nu numai în Moldova, și chiar de sine stătător la o imprimantă”.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here