Acasă Istorii din spatele culisei Expert european, urmărit de angajaţii CNA în perioada guvernării lui Plahotniuc. Dosarul...

Expert european, urmărit de angajaţii CNA în perioada guvernării lui Plahotniuc. Dosarul a rămas fără finalitate

508
0
ads

În perioada aflării PDM la guvernare, pe lângă activiştii incomozi şi liderii din opoziţiei, erau urmăriţi şi experţii europeni. Este cazul procurorului lituanian Irmantas Mikelionis, care a fost consultant al proiectului Twining, implementat şi finanţat de Uniunea Europeană, pentru consolidarea capacităţilor operaţionale ale organelor de aplicare a legii în Republica Moldova în domeniul prevenirii şi investigării actelor de corupţie. Deşi în acest caz a fost pornit un dosar penal, acesta nu a avut finalitate, transmite SafeNews.md cu referire la anticoruție.md.

Dosarul penal a fost pornit în septembrie 2019 de către Procuratura Anticorupţie. Irmantas Mikelionis a declarat procurorilor moldoveni că a primit la domiciliu un plic în format A4 în care era o scrisoare anonimă şi un stick. În scrisoarea anonimă era indicat că a fost filat, iar convorbirile telefonice i-au fost interceptate la indicaţia dată directorului de atunci al CNA, Bogdan Zumbreanu, de către liderul PDM, Vladimir Plahotniuc. În scrisoare era scris că Zumbreanu a pus interceptarea şi filarea expertului european în sarcina ofiţerilor CNA Ruslan Macovei, Alexandru Coreţchi şi Radu Starinschi.

Irmantas Mikelionis a mai spus că pe stick a descoperit înregistrările mai multor convorbiri telefonice avute în biroul său din sediul CNA, dar şi poze ale sale din diferite părţi ale Chişinăului. Pozele erau făcute şi în momentul când ieşea de la domiciliu, în preajma sediului CNA, în timp ce traversa strada. În una din fotografii a fost surprins alături de expertul Uniunii Europene de pe lângă Serviciul de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, Iolanta Viziniene. Mikelionis a declarat că pe stick a găsit şi pozele altor experţi acreditaţi la Chişinău.

Expertul din Lituania a mai declarat că era remunerat lunar cu 2000 de euro, iar prin filarea sa i-a fost cauzat un prejudiciu pe care îl estimează la 2500 de euro.

Surse din Procuratură ne-au comunicat că dosarul s-a aflat în gestiunea procurorului anticorupţie Mihail Ivanov. Solicitat de reporterii portalului Anticoruptie.md, Mihail Ivanov a spus că cunoaşte despre acest dosar, însă nu a investigat el cazul.

« Eu doar am pornit dosarul, apoi l-am trimis, după competenţă, în Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale. La noi puteau să apară conflicte de interese, căci lucram cu CNA. Nu ştiu care e soarta dosarului. Am auzit doar că i-a fost repartizat procurorului Caraman », a precizat Ivanov.

Solicitat de reporterii Anticoruptie.md, Alexandru Caraman a confirmat că a avut un astfel de dosar în gestiune, dar a fost suspendat.

Fostul director al CNA, Bogdan Zumbreanu ne-a declarat că nu cunoaşte despre un astfel de dosar şi că nimeni din experţii europeni nu a fost filat.

« Nu ştiam că există un astfel de dosar. Îl cunosc pe Irmantas Mikelionis, am avut o colaborare bună. Vă asigur că nu a fost filat », ne-a spus Zumbreanu.

sursa: anticoruție.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here