Acasă Dosare de rezonanță EXCLUSIV// FOTO //Metalferos: Reglări de conturi sau combaterea corupției? Poziția PG și...

EXCLUSIV// FOTO //Metalferos: Reglări de conturi sau combaterea corupției? Poziția PG și implicarea procurorului Vladislav Căruceru

7181
0
ads

Toamna trecută, procurorii anticorupție au investigat acțiunile procurorului în Procuratura Generală Vladislav Căruceru într-un dosar penal. Acesta fiind bănuit că ar fi avertizat persoanele implicate în schemele de spălare de bani de la întreprinderea Metalferos despre percheziția ce urma să se desfășoare a doua zi la ei. Tot atunci se vehicula că în dosar ar fi fost anexate poze și înregistrări video ce ar demonstra faptul că Căruceru i-ar fi avertizat pe viitorii învinuiți în dosarul Metalferos. Dosarul a fost ridicat de la Procuratura Anticorupție după demararea controlului dispus de Stoianoglo. Acest fapt a fost confirmat de către actuala conducere de la PA, încă în luna ianuarie a anului curent. Cei din urmă, însă, menționau la acel moment că nu exista o ordonanță în care să se solicite retragerea dosarului către Procuratura Generală. Ulterior, reprezentând învinuirea în dosarul pe numele lui Viorel Morari, Căruceru a declarat pentru presă că nu există nici poze și nici alte probe în dosarul respectiv, care ar confirma implicarea sa în infracțiunea imputată.

”S-a constatat definitiv printr-un act de verificare care nu poate fi contestat. Este ordonanța procurorului general că nu există nici o probă. Eu consider aceste informații false, denigrează grav onoarea și autoritatea mea profesională.” a menționat Căruceru.

Acest fapt a fost confirmat și de către procurorul general Alexand Stoianoglo, în cadrul unei conferințe de presă.

Totuși, portalul SaveNews a reușit să intre în posesia unor imagini ce reprezintă ”probe” care confirmă împlicarea procurorului Veaceslav Căruceru în infracțiuea încriminată.

ÎNTÂLNIRI MISTERIOASE SUB GENERICUL COMBATERII CORUPȚIEI

La data de 04.09.2019, profitând de perioada de tranziție a puterii de stat și având drept scop estorcarea mijloacelor financiare de la agenții economici și persoane fizice anterior loiale Partidului Democrat, Vladislav Căruceru, împreună cu Vitalie Procopii pornesc mai multe cauze penale în privința ”Metalferos”.

Mai mult decît atât, unele surse suțin că secția în care activează Căruceru, și anume cea de ”unificare a practicii în domeniul urmăririi penale” nu are competența de a efectua investigații în astfel de dosare, fără acordul Procurorului General.

Fiecare acțiune întreprinsă de către Procopii Vitalie este ”strict” coordonată și gestionată de către Veaceslav Căruceru,cel care conducea urmărirea penală, inclusiv și întâlnirile cu persoane implicate sau intermediari. Fapt ce se demonstrează din imaginile prezentate mai jos.

BĂRBATUL DIN IMAGINE ESTE VITALIE PROCOPII. FOTOGRAFIE FĂCUTĂ CU PUȚIN TIMP ÎNAINTE CA ACESTA SĂ URCE ÎN AUTOMOBILUL DE MODEL BMW
BMW-ul din imagine este cel pe care îl conduce V. Procopii. În momentul realizării fotografiei, ăn automobilul parcat în preajma intersecției str. V. Alecsandri cu str. V Micle. În salon se află Procopii și o altă persoană.
După discuție, bărbatul coboară din automobil și se îndreaptă spre sediul Procuraturii Generale
În imaginea respectivă se vede că cea de-a două persoană care a coborât din automobil și s-a îndreptat spre PG este procurorul Vladislav Căruceru

Prin urmare, cei doi reușesc să transmită un mesaj, prin persoane intermediare, directorului întreprinderii de stat ”Metalferos” Alexei Țimbrovski, dar și lui Nicolae Pelin – administratorul unui șir de întreprindri implicate în spălarea și legalizarea banilor proveniți ilegal, precum că ei (Căruceru și Procopii) ar putea „să rezolve problema” (să adopte o decizie favorabilă) pe cazul ”Metalferos” și-i pot absolvi de pedeapsă penală.

La acea etapă, ca intermediar ar fi intervenit și procurorul Oleg Baciu, care l-ar fi asigurat pe Procopii că Nicolae Pelin ar fi o persoană de încredere, astfel organizându-le o întâlnire în cafeneaua ”307” situată pe str. Calea Ieșilor, or. Chișinău, local care îi aparține procurorului Baciu.

În imagine este confirmată dicuția ce a avut loc între Procopii Vitalie și Baciu Oleg
În imagini este ilustrată întâlnirea dintre Oleg Baciu și Pelin Nicolae, care a avut loc în zona Parcului Catedralei din PMAN, Chișinău.

Potrivit informațiilor, la acea întâlnire, Vitalie Procopii l-ar fi speriat pe Nicolae Pelin că ar avea acumulate probe suficiente pentru a-l reține și că urmează să fie efectuate percheziții la domiciliul său și la întreprinderile care au legătură cu ”Metalferos”. Într-un final, aceștia ar fi ajuns la concluzia că Pelin trebuie să părăsească Republica Moldova, pentru o perioadă nedeterminată, dar nu înainte de a face ”ordine” la adresele ce urmează a fi percheziționate și de a ”organiza” unele persoane neimportante pentru a face declarații necesare în dosar.

În imagini este prezentată discuția dintre V. Procopii și N. Pelin, care a avut loc pe str. Calea Ieșilor 103, comuna Trușeni, mun. Chișinău

În schimbul acestui ”numitor comun”, Procopii ar fi estorcat și primit mijloace bănești în sumă de 100 mii euro. Asta deși, atât el, cât și Vladislav Căruceru ar fi cunoscut faptul că pe adresele la care au autorizat perchezițiile, nu vor găsi nici un document contabil, și asta pentru că anterior PCCOCS le-ar fi ridicat în totalitate în cadrul altui dosar penal. Ceea ce ne face să credem că acțiunile acestora ar fi fost mimate, scopul real fiind obținerea mijloacelor necuvenite.

CAUZA PENALĂ PORNITĂ PE NUMELE LUI PROCOPII ȘI COROBCEANU – ANGAJAȚI INI

Totodată, după căderea Guvernului Sandu, Procopii Vitalie, fiind ajutat de complicii săi (Vladislav Căruceru și Vladimir Corobceanu), ar fi întreprins acțiuni în vederea clasării cauzei penale pentru estorcarea mijloacelor bănești, intervenind pe lângă unele nume sonore în stat.

Prima acțiune ar fi fost întreprinsă de către deputatul socialist Vasile Bolea, care este de altel și fost coleg de facultate cu Procopii Vitalie. Potrivit unor surse, care au solicitat păstrarea anonimatului, Bolea ar fi solicitat șefului IGP – Vadim Cojocaru să-i acorde lui Procopie concediu de îngrijire a copilului, contrar prevederilor legale.

O altă persoană care s-ar fi implicat în soluționare activă a dosarului lui Procopii Vitalie este șeful adjunct al Serviciului Vamal – Sergiu Burduja, care ar fi apropiat Președintelui Parlamentului, Zinaida Grecianîi.

În imagini sunt V. Procopii și Sergiu Burduja

Prin intermediul Ministului Apărării, Victor Gaiciuc, dar și prin implicarea Generalului de Brigadă Ion Corobceanu, se insista ca Președintele Dodon să intervină la Procuratura Generală și SIS pentru a clasa dosarele pe numele lui Procopii Vitalie și Vladimir Corobceanu (feciorul generalului de brigadă).

De menționat, este faptul că un rol decisiv îl are și conducerea Procuraturii Generale, care este responsabilă de modul în care v-or fi gestionate aceste cauze penale atât în privința factorilor de decizie ai „Metalferos” care se dorește a fi privatizată de Președintele DODON, cât și în privința lui Căruceru, Procopie și Coropceanu care vor fi recunoscători „salvatorilor” pentru soluționare propriior dificultăți cu legea.

Vitalie Procopii la intrarea în sediul Procuraturii Generale. Accesul în cadrul instituției realizat fără documntare

SafeNews amintește că la începutul lunii septembrie 2019, Vitalie Procopii și Vladimir Corobceanu au fost reținuți de către ofițerii CNA și procurorii anticorupție. Potrivit materialelor cauzei penale, cei doi ar fi pretins și primit suma bănească în valoare de circa 15 mii de euro de la un agent economic, susținând că în schimb nu vor trasmite materialele de care dispun către organul de urmărire penală, pentru pornirea procesului penal pe faptul comiterii evaziunii fiscale de către agentul economic.

Portalul SaveNews își rezervă toate drepturile de autor pentru acest material!

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here