Acasă Politic PSRM crede că prin schimbarea președintelui CC are loc „o încercare de...

PSRM crede că prin schimbarea președintelui CC are loc „o încercare de preluare a controlului Curții de către un grup infracțional”

0

Socialiștii califică schimbarea președintelui Curții Constituționale drept „o încercare de preluare a controlului acestei instituții fundamentale a statului de către un grup infracțional”. Opinia se conține într-un comunicat al fracțiunii parlamentare PSRM, după ce fostul socialist, Vladimir Țurcan, a fost destituit din funcția de președinte al Înalte Curți. În același comunicat, socialiștii acuză opoziția că zădărnicește „efortul Guvernului” de a ajuta cetățenii. Aceștia leagă sesizările la CC de hotărârea Guvernului prin care taxa aeroportuară de 9 euro va fi inclusă în bugetul de stat. Mai exact, socialiștii spun că autorii sesizării, grupul Pro Moldova, e grupul care „controlează ilegal Aeropotul Chișinău”.

„Este foarte evident deja pentru întreaga societate că aceste acțiuni s-au intensificat în momentul în care Guvernul a decis ca o parte din taxa de aeroport, plătită de cetățeni în costul biletelor de călătorie cu avionul, să fie întoarsă la stat și să fie folosită pentru ajutarea cetățenilor afectați de criza socială și economică”, susține PSRM.

Ei acuză în special grupul parlamentar Pro Moldova și Partidul Șor, pe care îi numesc „grup care controlează ilegal Aeroportul Internațional Chișinău”. 

„Sunt indicii clare că schimbările care au avut loc, ieri, la Curtea Constituțională sunt în realitate o încercare de preluare a controlului acestei instituții fundamentale a statului de către un grup infracțional, care are ca scop paralizarea statului în plină criză pandemică, blocarea inițiativelor sociale și economice ale Guvernului, până la ajungerea în situația în care cetățenii să nu mai primească pensii și salarii, o situație foarte posibilă dacă pachetul de legi votat ieri în Parlament va fi anulat”, cred socialiștii.

Mai mult, PSRM consideră că opoziția e „iresponsabilă”. „Atragem atenția asupra responsabilității pe care o vor purta în cazul în care prin anularea legilor votate ieri în Parlament vor aduce Guvernul în situația în care nu va mai putea achita banii către oameni”, acuză socialiștii.

„Vom monitoriza cu atenție ceea ce se va întâmpla la Curtea Constituțională în perioada următoare și vom întreprinde cu maximă fermitate toate acțiunile legale și politice care se impun în cazul în care se va dovedi că deciziile acestei instituții sunt influențate politic de către grupările criminale care stau în spatele unor partide de opoziție. Statul deține pârghiile necesare pentru a putea bloca revenirea instituției sale fundamentale în mâinile unor grupări criminale, în cazul în care vor apărea dovezi suplimentare că acest lucru se întâmplă”, conchid cei din PSRM.

Amintim că, în dimineața zilei de 23 aprilie, grupul parlamentar PRO Moldova a contestat la Curtea Constituțională acordul semnat între Federația Rusă și Guvernul R. Moldova privind împrumutul de 200 de milioane de euro, argumentând că acest credit pune în pericol economia națională.

Necătând la faptul că proiectul de lege pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și cel al Republicii Moldova, privind acordarea unui împrumut financiar de stat în valoare de 200 de milioane de euro, a fost adoptat cu votul deputaților PSRM și PDM, în ambele lecturi, seara, Curtea Constituțională a suspendat acțiunea, inclusiv procedura de intrare în vigoare, a Legii pentru ratificarea acordului de împrumut din Federația Rusă. Fapt produs după ce în aceiași seară, CC a decis destituirea din funcție a președintelui instituției, Vladimir Țurcan. În locul acestuia a fost aleasă Domnica Manole, decizie luată în urma demersului din 21 aprilie 2020, semnat de către judecătorii Nicolae Roșca și Liuba Șova, după ce președintele Igor Dodon a spus că a vorbit la telefon cu fostul socialist Vladimir Țurcan pe marginea legii prin care Guvernul Chicu și-a angajat răspunderea.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.