Acasă Politic Curtea Constituțională a suspendat modificările adoptate de PAS la Codul educației

Curtea Constituțională a suspendat modificările adoptate de PAS la Codul educației

0

Curtea Constituțională a Moldovei (CCM) a suspendat, pe 12 septembrie, modificările adoptate de fracțiunea parlamentară a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) la Codul educației, care prevedea demiterea tuturor șefilor de direcție de învățământ din raioane și municipalitate, care nu au fost numiți conform Codului Educației. Decizia Parlamentului a fost, așadar, suspendată, până la examinarea în fond a sesizării depuse de deputatul Gaik Vartanean și primarul Ion Ceban.

„Nimeni, cel puțin pentru această perioadă, până când Curtea nu va verifica constituționalitatea acestor intervenții în legislație, nu va fi dat afară de la lucru. Salutăm decizia CC”, a declarat primarul de Chișinău, Ion Ceban, într-o conferință de presă susținută pe 13 septembrie, transmite SafeNews.md cu referire la Newsmaker.md.

Amintim că Parlamentul a aprobat pe 17 august un amendament propus de PAS care prevede că tuturor șefilor de direcție educație din țară care nu au fost numiți conform Codului Educației, li se va înceta de drept mandatul. Până la numirea unui nou șef de direcție conform regulamentului, interimatul pentru aceste funcții va fi asigurat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Deputatul PAS Eugen Sinchevici a declarat atunci că funcția de șef de direcție de învățământ era una politică și că scopul amendamentului este să motiveze consiliile raionale să organizeze concursuri de angajare.

Amendamentele PAS la Codul Educației au fost dur criticate de primarul de Chișinău, Ion Ceban, pe 21 august. Edilul a calificat modificările drept anticonstituționale.

„Este o ingerință foarte-foarte gravă în activitatea administrației publice locale”, a declarat atunci Ceban.

La câteva zile distanță, pe 8 septembrie, Ceban, alături de Vartanean, au depus o sesizare la Înalta Curte prin care au contestat constituționalitatea modificărilor operate de PAS la Codul Educației. Ceban a declarat că are de gând se sesizeze, în acest context, inclusiv Comisia de la Veneția, dar și alte instituții europene.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.