Acasă Justiţie Procuratura, obligată să analizeze atacul PSRM-PP Șor asupra CC

Procuratura, obligată să analizeze atacul PSRM-PP Șor asupra CC

0

Procuratura este obligată de judecătă să analizeze atacul PSRM-PP Șor asupra Curții Constituționale, atunci când s-a încercat demiterea Domnicăi Manole și înlocuirea ei cu Boris Lupașcu.Despre aceasta a anunțat deputatul PAS, Sergiu Litvinenco.

„Vă aduceți aminte de atacul frontal asupra Curții Constituționale din aprilie 2021 prin care PSRM-ȘOR au încercat numirea lui Boris Lupașco la Curte? Procuratura Generală a preferat să ignore, după cum deja și ne-am obișnuit, aceste fapte grave și a refuzat examinarea lor după ce a fost sesizată.

Iată că astăzi, 4 august, Curtea de Apel Chișinău a dispus ca acuzațiile de uzurpare de către ex-procurorul Lupașcu Boris a calității de judecător al Curții Constituționale, în complicitate cu alte persoane, să fie reanalizate de către Procuratura Generală.

Altfel spus, procurorii sunt obligați să investigheze faptele și nu să le arunce la coșul de gunoi așa cum au făcut-o anterior. Asemenea “refuzuri” comode de a investiga situații periculoase cu care se confruntă statul nu pot fi tolerate și reprezintă precedente grave care slăbesc și mai mult sistemul de drept.

Se pare că întâlnirea “la ceai” a lui Lupașcu și adjunctul Procurorului General Ruslan Popov nu a ținut în instanță și nu are substanță decât pentru o „reacție a procuraturii”…”, a notat Sergiu Litvinenco

Amentim că Boris Lupașcu a fost numit judecător al CC după ce Parlamentul și-a anulat pe 23 aprilie Hotărârea Parlamentului din august 2019 prin care a numit-o pe Domnica Manole judecător constituțional.

Deși Manole a fost numită în funcție odată cu Vladimir Țurcan, decizia de astăzi a Parlamentului nu-l vizează și pe fostul deputat socialist.

Lupașco a fost numit pentru un mandat de 6 ani.

Ulterior, Sergiu Litvinenco a contestat la Curtea Constituțională Hotărârea privind anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea Domnicăi Manole la Curtea Constituțională și numirea lui Boris Lupașcu în funcția de judecător la Înalta Curte.

Prin urmare, Curtea Constituțională a suspendat cele 2 hotărâri ale Parlamentului R. Moldova din data de 23 aprilie, contestate de deputatul PAS Sergiu Litvinenco.

Menționăm că Boris Lupașco a fost procuror al municipiului Chișinău, la începutul anilor 2000, când procuror general era Valeriu Balaban, socrul lui Maxim Lebedinschi, un apropiat al socialistului Igor Dodon.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.