Acasă Justiţie Priorități sau spălare de imagine? Stoianoglo s-a răzgândit și declară că dosarul...

Priorități sau spălare de imagine? Stoianoglo s-a răzgândit și declară că dosarul Laundromat este unul prioritar

117
0
ads

Procuratura Generală (PG), în frunte cu Alexandr Stoianoglo și-a anunțat alte 5 priorități ale instituției la realizarea politicii penale în stat. Astfe, potrivit informațiilor, printre acestea se numără și monitorizarea și controlul dosarelor de rezonanță: frauda bancară, laundromat, concesionarea Aeroportului, Avia-Invest, Arena Chișinău și altele.

Astfel, în cursul anului 2021, pe segmentul realizării politicii penale în stat, Procuratura Generală își va concentra eforturile pe:

– monitorizarea și controlul, în ordine ierarhică, a activității Procuraturii Anticorupție și PCCOCS pentru ca acestea să-și justifice menirea prin respectarea drepturilor participanților la procedurile penale: învinuiri temeinice, rețineri, arestări, interceptări, percheziții etc și, totodată, anchete eficiente;

– monitorizarea și controlul dosarelor de rezonanță: frauda bancară, laundromat, concesionarea Aeroportului, Avia-Invest, Arena Chișinău și altele, în vederea accelerării investigațiilor și deferirea celor vinovați justiției, cu încadrarea juridică corectă a acțiunilor fiecăruia, cu probe suficiente și concludente;

– cooperarea eficientă cu organele de urmărire penală și cele ce practică activitatea specială de investigație, cu identificarea segmentelor de infracționalitate ce necesită a fi combătute în mod prioritar: traficul ilicit de droguri, contrabanda, traficul de persoane, corupția și crimele conexe, spălarea banilor, criminalitatea economică ce afectează securitatea financiară a statului, a sistemului bancar, cel de asigurări etc;

– evaluarea cadrului normativ material și procesual-penal existent sub aspectul necesității operării unor modificări și anume: debirocratizarea unor instituții procesuale, excluderea practicilor de abuz de drept procesual admise de către partea apărării, decriminalizarea unor fapte;

– asigurarea independenței procesuale a procurorilor de caz, în special pe dosarele sensibile și de rezonanță, astfel încât influențele necorespunzătoare ale unor reprezentanți ai mediului politic să nu determine procurorii să aibă frică să adopte decizii nepopulare, dar care sunt întemeiate pe adevărul judiciar stabilit prin probe suficiente și concludente, indiferent de statutul, apartenența politică sau de grup a făptuitorilor.

Precizăm că acum câteva zile, procurorul general Alexandr Stoianoglo declara că Comisia parlamentară de anchetă privind Landromatul rusesc ar fi fost creată la inițiativa deputaților Șor pentru a periclita activitatea Procuraturii.

„Comisia a fost ințiată de reprezentanții Partidului Șor, sunt convins că acest lucru s-a făcut doar pentru a ataca Procuratura, lucrările acestei comisii au paralizat o parte din activitatea Procuraturii și cer venirea mea la comisie. Despre ce să vorbesc eu cu ei?Eu n-am nicio legătură cu Landromatul”, a spus Alexandr Stoianoglo.

Precizăm că comisia Laundromat l-a invitat de căteva ori pe Stoianoglo pentru audieri, acesta, ănsă a refuzat invitațiile. Unterior, membrii comisiei au expediat întrebările în scris, iar procurorul general a răspuns vag doar la 12 dintre cele 23 la număr.

Anterior, acesta declara la fel public că pe dosarul Laundromat nu există infracțiunea ”predicat”, astfel fiind suspectat că își dorește clarasea acestuia.

Mai mult, Stoianoglo anunța în decembrie 2020 că subalternii l-au informat că nu dețin nicio probă în dosarul „Laundromat”.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here