Acasă Istorii din spatele culisei Povestea medicului din R. Moldova care s-a vindecat de COVID: Nu-i de...

Povestea medicului din R. Moldova care s-a vindecat de COVID: Nu-i de glumă

0

Este unul din îngerii în halate albe din R. Moldova, îi spune Victor Țurcanu, iar până în ziua când a aflat că are Covid-19, a salvat viețile a peste 70 de pacienți diagnosticați cu coronavirus. Pacienți care au fost internați în stare extrem de gravă, în secția pe care o conduce.

Victor Țurcanu este medic anesteziolog-reanimatolog, a lucrat timp de doi ani în Secția Anestezie și Terapie Intensivă de Urgență din cadrul Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, iar mai apoi și-a continuat activitatea în calitate de anesteziolog în Secția Anesteziologie.

Din luna martie curent a devenit Șeful Secției Terapie Intensivă Generală 1 din cadrul aceleași instituții medicale. Când au auzit că s-a infectat de Covid-19, pacienții săi s-au interesat zilnic de starea sa de sănătate. Astăzi Victor Țurcanu se simte bine, iar din această săptămână s-a alăturat colegilor săi, alături de care, zi de zi, intră în focar și luptă cot la cot pentru viețile oamenilor.

Dintotdeauna a lucrat cu pacienți care se aflau în stare extrem de gravă și că mereu era pregătit pentru ce e mai rău, însă a mărturisit că virusul care s-a răspândit în întreaga lume, abordează altfel organismul omului. În timpul tratamentului, pacientul trece prin diferite stări, iar bătălia pentru viață este una extrem de anevoioasă și dură. Nici medicilor nu le este ușor să se afle zilnic în focar, acolo unde virusul circulă și se află ca la el acasă, și unde pacienții luptă cu moartea. 

„În focar lucrăm patru ore pe zi pentru că fizic mai mult nu poți să te afli acolo. Plus că echipamentul respiră și cu cât mai mult ești în zonă, cu atât riscul de infectare este mai mare. Acolo virusul circulă, iar dacă stăm mai mult de patru ore, riscăm să ieșim cu toții infectați. Chiar și să vrei să te afli mai mult, nu poți. Fizic nu poți să reziști, iar patru ore sunt maxime pentru noi toți”, susține Victor Țurcanu.

Chiar dacă în presă și pe rețelele de socializare se trâmbițează faptul că în spital nu mai sunt locuri pentru pacienți, medicul consideră că aceasta este jumătate de problemă cu care se confruntă sistemul medical. Cea mai importantă problemă e că personalul medical este epuizat, iar majoritatea celor care luptă cu acest virus, nu și-au văzut familia de la începutul epidemiei. 

„Când te gândești că lupți o lună ori două, e altceva, însă situația se întinde și nu se știe cât va dura. Eu, prin prisma a două perechi de ochi, cea de medic și cea de pacient, pot spune că nu-i de glumă. Îi îndemn pe oameni să fie prudenți și să aibă grijă de sănătatea lor”, mi-a spus la finalul discuției Victor Țurcanu.

deschide.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.