Acasă Alegeri 2020 Politolog român: Dodon are o viziune eronată asupra relațiilor externe. Cetățenii ar...

Politolog român: Dodon are o viziune eronată asupra relațiilor externe. Cetățenii ar face bine să-i spună „La revedere!”

0

Politologul român și fostul europarlamentar Cristian Preda susține că președintele în exercițiu al R. Moldova, Igor Dodon, vede eronat relațiile externe ale statului și mai degrabă el a înțeles că rolul președintelui e să stea cu mâna întinsă.

„Cred că dl Dodon, deși e președintele în funcție, are o reprezentare foarte eronată asupra relațiilor externe. Adică, vorbind despre mâna întinsă, ne lasă să înțelegem că așa a înțeles Domnia Sa rolul președintelui. Și e regretabil că a făcut-o, pentru că, nu-i așa?, orice țară merită respect, nu te pleci în fața unui străin. Relația cu UE și cu statele vecine, în general, statele terțe, relația nu este una de dominație și, respectiv, de supunere. Voința cetățenilor este determinată și de aceea când alegerile se fac potrivit regulilor internaționale, rezultatul lor este recunoscut de UE”, a declarat Cristian Preda într-un interviu pentru Europa Liberă

În acest sens politologul a comparat situația cu alegerile din Belarus, când UE nu a recunoscut ce s-a întâmplat acolo. 

Totodată, Preda remarcă faptul că Dodon este în postura unui om care servește Moscova, iar Maia Sandu, dacă va deveni președinte, nu va face așa ceva, și subliniază că „e bine că lucrurile se schimbă în Moldova.”

Tot în cadrul interviului, politologul român spune că sub guvernarea proastă a lui Dodon, cetățenii R. Moldova au rămas în subdezvoltare, asta deoarece președintele și guvernarea nu au gestionat corect sprijinul oferit de UE.

„UE sprijină și Moldova, cum sprijină și alte țări din vecinătatea sa, pornind de la niște reguli, și anume de la buna guvernare. De asta, atunci când lucrurile au derapat, UE a spus: Nu mai dăm sprijin pentru tot felul de proiecte de dezvoltare, și economică, și de consolidare politică, pentru că există niște valori pe care europenii le prețuiesc. Buna guvernare înseamnă să nu fie cineva deasupra legii, buna guvernare înseamnă să cheltuiești banul public cu responsabilitate, nu să-l vâri în buzunarele unor parteneri. Toată lumea știe, de fapt, aceste lucruri. Din păcate, și Dodon, și alți predecesori de-ai lor s-au învățat cu reguli ale unei proaste guvernări și au încercat să țină, într-adevăr, cetățenii R. Moldova, de orice etnie și de orice religie ar fi ei, în subdezvoltare, i-a obligat să plece din țară – și câți sunt cei care nu și-au găsit un rost în altă parte decât acolo unde s-au născut! De asta și avem participarea asta la vot impresionantă în străinătate!”, spune Preda. 

Politologul s-a referit și la declarațiile prin care Igor Dodon o acuza pe Maia Sandu că, dacă va câștiga aceste alegeri, va lua exemplu de la statele UE și va închide total țara pe o perioadă de câteva luni, din cauza pandemiei de COVID-19. Preda consideră că atât Dodon cât și Ion Chicu ar trebui trași la răspundere pentru gestionarea dezastruoasă a statului. Acesta mai remarcă faptul că pe timpul guvernării Maiei Sandu, Moldova a câștigat multă credibilitate din partea UE, iar dacă cetățenii își doresc ca mai departe țara să fie respectată în lume, atunci ar fi bine să-i spună „la revedere” lui Dodon. 

„Cetățenii trebuie să înțeleagă, în primul rând, că felul cum a fost gestionată țara de Dodon e dezastruos. Pentru că au fost în Moldova, înainte să fie valul ăsta doi în Europa, rate de îmbolnăvire mult mai mari decât în alte părți din Europa. Și atunci ar trebui trași la răspundere și Dodon, și primul-ministru, pentru felul în care au gestionat situația, pentru felul, în general, în care a dat politica de sănătate în R. Moldova. Așa că, până să profețească Dodon ce se întâmplă cu Moldova când ajunge Maia Sandu, ar trebui să se uite la ce-a făcut în ultimele luni și să dea seamă pentru asta. Pentru că în ziua votului îi apreciem pe guvernanți. Maia Sandu nu e la guvernare acuma. Cât a fost pentru câteva luni prim-ministru, Moldova a câștigat în credibilitate enorm, chiar dacă au fost doar câteva luni. Și, dacă cetățenii R. Moldova, de orice limbă, de orice religie ar fi, își doresc să aibă o țară mai respectată în lume, eu cred c-ar face bine să-i spună la revedere lui Dodon”, a conchis Cristian Preda. 

deschide.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.