Acasă Alegeri 2020 Observatori independenți: Alegerile au fost parțial liberale și corecte

Observatori independenți: Alegerile au fost parțial liberale și corecte

0

Coaliţia civică pentru Alegeri Libere şi Corecte apreciază drept parţial corecte şi parţial libere alegerile prezidenţiale din 1 şi 15 noiembrie 2020. Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă a anunţat secretara Coaliţiei, Elena Prohniţchi, transmite SafeNews.md.

Potrivit ei, în cadrul votării în străinătate, unii alegători nu au putut să-şi exercite dreptul constituţional.

„Acest lucru se explică prin poziţia CEC şi MAEIE, care nu au informat alegătorii despre noile adrese ale secţiilor de votare. Deja în cadrul procesului electoral, a devenit clar că nu existau suficiente echipamente de protecţie, buletine de vot şi personal efectiv care era obligat să le proceseze. Lipsa buletinelor de vot a fost înregistrată în opt secţii de votare. Unii alegători nu au putut vota în străinătate, în pofida prelungirii orelor de funcţionare a secţiei”, a declarat Elena Prohniţchi.

Observatorii Coaliţiei au menţionat numeroase incidente de utilizare a discursului de ură şi instigare la discriminare, declaraţii de intimidare din partea candidaţilor, politicienilor şi jurnaliştilor şi, de regulă, acestea au fost îndreptate împotriva candidatei Maia Sandu.

Directorul de program al Asociaţiei „Promo-LEX”, Pavel Postică, a menţionat că numărul incidentelor şi încălcărilor de diferite tipuri a crescut în al doilea tur de scrutin comparativ cu primul tur.

„Au fost înregistrate mai multe cazuri de încălcare a secretului votului: fotografierea buletinului de vot pe telefon, prezenţa în acelaşi timp a mai multor persoane în cabina de vot. Au existat multe cazuri de transportare a alegătorilor la secţiile de votare. Şi acest lucru nu a fost doar în regiunea transnistreană, ci şi în interiorul ţării”, a spus Pavel Postică.

El a menţionat faptul că mai mulţi oficiali au participat în timpul orelor de lucru la campania electorală în interesul rivalului Igor Dodon, care ar trebui considerat o încălcare evidentă a prevederilor Codului Electoral.

Concluziile Coaliţiei vor fi sintetizate şi transmise către Comisia Electorală Centrală (CEC), Parlamentului şi organizaţiilor internaţionale pentru a elabora recomandări cu privire la îmbunătăţirea stării de lucruri în domeniul electoral.

infotag.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.