Acasă Economic O nouă licitație de miliarde în sectorul energetic din Moldova

O nouă licitație de miliarde în sectorul energetic din Moldova

0

Două companii de furnizare și una de distribuție a energiei electrice din Moldova au lansat procesul, devenit deja tradiție, al solicitărilor de oferte pentru procurarea energiei electrice pentru o perioadă de un an (1 aprilie 2021-31 martie 2022). Astfel, anunțuri au publicat companiile din cadrul grupului Premier Energy (fostul Gas Natural Fenosa) – Premier Energy Distribution (distribuție) și Premier Energy (furnizare), și compania statului FEE Nord SA (furnizare), transmite SafeNews.md cu referire la mold-street.com

Licitație conform unor noi reguli, dar cu aceeași jucători

Până în prezent licitația era una mai mult formală, fiindcă de regulă aceasta era câștigată de compania statului Energocom în cooperare cu Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan.  

În acest an, ea se va desfășura în conformitate cu Procedura de procurare a energiei electrice, prevăzută de Regulile pieței energiei electrice, aprobate de ANRE pe 7 august 2020.

Potrivit anunțului Premier Energy, care este cel mai mare furnizor de energie din țară, programul procesului de achiziție a energiei electrice prevede următoarelor etape:

– Anunțarea părților interesate despre depunerea dosarelor pentru a fi incluși în lista furnizorilor precalificați de energie electrică;

– Elaborarea și publicarea listei furnizorilor precalificați admiși la licitațiile de procurare a energiei electrice;

– Publicarea caietului de sarcini și transmiterea invitațiilor de participare la licitație;

– Depunerea și recepționarea ofertelor, evaluarea acestora și negocieri asupra prețului final;

– Notificarea rezultatelor către câștigătorii licitației cu anexarea contractului de vânzare-cumpărare a energiei electrice;

– Publicarea rezultatelor licitației, inclusiv cantitatea contractată și prețul de procurare a energiei electrice.

La prima etapă, furnizorii și producătorii urmează să depună dosarele pentru a fi evaluați în baza criteriilor stabilite și incluși în lista furnizorilor precalificați de energie electrică.

Documentele furnizate de potențialii furnizori și producători trebuie să fie prezentate în original sau în copii autentificate prin semnătura administratorului persoanei juridice ori copii legalizate notarial. Furnizorii și producătorii, care au prezentat solicitări completate în modul corespunzător și îndeplinesc criteriile de calificare, vor fi incluși în lista furnizorilor precalificați, care va fi făcută publică pe pagina WEB a companiei.

După evaluarea dosarelor, Premier Energy va notifica solicitanții cu privire la includerea acestora în listă. Compania precizează că termenul de depunere a dosarelor este 15 februarie 2021, iar cele care vor fi depuse după nu vor fi luate în considerație.

Anunțul publicat de FEE Nord nu este atât de detaliat și acolo nu este specificat nici termenul de prezentare a documentelor.

În joc e un contract de peste trei miliarde de lei 

Principalii competitori au fost și sunt Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan, controlată de gigantul rus Inter RAO UES, și grupul ucrainean DTEK, deținut de miliardarul ucrainean Rinat Akhmetov.

Volumul de curent electric ce urmează a fi achiziționat se ridică la circa 3,5 miliarde kWh, iar în joc e un contract de aproape trei miliarde de lei.

Și intermediarul este cunoscut – Energocom, deținută de stat, care deja de mai mulți ani asigură intermedierea livrărilor de energie de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan și companii din cadrul grupului DTEK din Ucraina.

În plus, alți producători care ar putea asigura necesarul Republicii Moldova în afară de aceștia nu sunt. Or din România nu se pot face importuri de curent electric în volume necesare.

În prezent doar 20% din necesarul de energie este asigurat de producția locală, iar 80% – de la Centrala de la Cuciurgan, controlată de gigantul rus Inter RAO UES.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.