Acasă Justiţie Nu mai vede Harunjen fotoliul de procuror general: Decizia magistraților

Nu mai vede Harunjen fotoliul de procuror general: Decizia magistraților

0

Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, a respins cererea lui Eduard Harunjen cu privire la suspendarea decretului prin care el a fost eliberat din funcția de procuror general.

Prin încheierea sa, instanța a subliniat că plecarea lui a fost în baza cererii de demisie, iar decretul este consumat, transmite SafeNews.md, cu referire la Unimedia.

„Argumentele părții reclamante, invocate în susținerea cererii de suspendare, nu pot fi încadrate în niciunul din temeiurile de suspendare prevăzute de lege, și anume: lit. a) existenţa unor suspiciuni serioase şi rezonabile privind legalitatea actului administrativ individual defavorabil: pretinsa nulitate a decretului președintelui RM nr. 1208 din 11.07.2019 „Privind eliberarea domnului Eduard Harunjen din funcția de procuror general” pe motiv de viciu de consimțământ la depunerea cererii de demisie este incertă la etapa actuală, urmând a fi probată prin probe concludente și pertinente la o eventuală etapă ulterioară a examinării acesteia, respectiv, actualmente, urmare a examinării sumare, judecătorul nu poate identifica existența unor suspiciuni serioase și rezonabile privind legalitatea respectivului act.

Cât privește cel de-al doilea temei de suspendare, prevăzut de lit. b) alin. (2) art. 172 Cod administrativ – pericol iminent de producere a prejudiciilor ireparabile, judecătorul reține că decretul privind eliberarea domnului Eduard Harunjen din funcția de procuror general nr. 1208-VIII din 11.07.2019 este un act administrativ consumat, el a produs deja efectul prin încetarea mandatului de procuror general al reclamantului Eduard Harunjen, ceea de denotă lipsa temeiului de suspendare prevăzut de art. 172 alin. (2) lit. b) Cod administrativ.

Astfel, judecătorul concluzionează că reclamantul Eduard Harunjen nu a demonstrat existența unor temeiuri ce ar putea să determine judecătorul să admită cererea și că neaplicarea măsurilor de asigurare pretinse de reclamant ar avea asupra ultimului impactul negativ prevăzut de normele legale aplicabile speței, demonstrând doar dreptul său de a solicita instanței suspendarea actului contestat, nu și temeinicia acestuia”, se menționează în textul încheierii.

Eduard Harunjen a depus o solicitare în adresa Maiei Sandu prin care cere să anuleze decretul predecesorului său, din 11 iulie 2019, prin care procurorul general a fost demis. „În caz contrar, mă voi adresa în instanța de judecată. La baza cererii mele de demisie din 2019 au stat circumstanțe care au viciat situația. Când un act se obține în rezultatul unui șantaj, acesta este un viciu și instanța de judecată se va pronunța”, a spus Harunjen într-o conferință de presă.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.