Acasă Diverse NASA are o nouă metodă pentru a descoperi viața extraterestră

NASA are o nouă metodă pentru a descoperi viața extraterestră

0

Viața extraterestră ar putea fi detectată prin măsurarea poluării atmosferice pe alte planete, arată un nou studiu al NASA, citat de The Independent. Studiul a examinat prezența dioxidului de azot, gaz care este produs pe Pământ prin arderea combustibililor fosili, transmite SafeNews.md cu referire la Digi24.ro.

Deși posibilitatea unei unei civilizații care s-a dezvoltat spre industrii pe bază de petrol sau cărbune pare foarte mică, acest gaz poate proveni și din alte procese biologice.

„Pe Pământ, cea mai mare parte a dioxidului de azot este emis din activitatea umană – procese de ardere, cum ar fi emisiile vehiculelor și centralele electrice cu combustibili fosili”, spune Ravi Kopparapu, de la Goddard Space Flight Center al NASA din Greenbelt, Maryland.

„În atmosfera inferioară (aproximativ 10-15 kilometri), dioxidul de azot provenit din activitățile umane domină în comparație cu sursele non-umane. Prin urmare, observarea NO2 pe o planetă locuibilă ar putea indica potențiala prezență a unei civilizații industrializate”, a explicat el.

Dioxidul de azot ar putea fi o „tehnosemnătură”, și anume prezența unui gaz eliberat ca produs secundar al unui proces industrial. Acest lucru este asemănător cu „biosemnătura”, adică gaze precum oxigenul și metanul, produse prin activitate organică.

Datorită numărului uriaș de planete din univers, precum și a distanței la care se află acestea, oamenii de știință trebuie să folosească astfel de indicii – care pot fi măsurate la distanțe mari – pentru a determina ce lumi merită investigate.

„Alte studii au examinat prezența clorofluorocarburilor (CFC) ca posibile tehnosemnături. Acestea sunt produse industriale care au fost utilizate pe scară largă ca agenți frigorifici până când au fost eliminate treptat din cauza rolului lor în epuizarea ozonului”, a spus Jacob Haqq-Misra, coautor al studiului, de la Institutul de Științe Blue Marble din Seattle, Washington.

„CFC sunt, de asemenea, un gaz cu efect de seră puternic, care ar putea fi folosit pentru a transfoma suprafața unei planete precum Marte pentru a deveni asemănătoare cu cea a Terrei, oferind încălzire suplimentară din atmosferă. 

Din câte știm, CFC nu sunt produse deloc în mod natural, deci sunt o tehnosemnătură mai evidentă decât NO2. Cu toate acestea, CFC sunt substanțe chimice foarte specifice, care ar putea să nu fie răspândite pe alte planete. Prin comparație, NO2 este un produs secundar general al oricărui proces de ardere”, a explicat el.

Oamenii de știință au folosit simularea computerizată pentru a prezice dacă dioxidul de azot ar putea produce un semnal detectabil cu ajutorul telescoapelor. Gazul absoarbe unele culori ale spectrului luminii vizibile, ceea ce înseamnă că poate fi măsurat prin observarea luminii reflectate de pe planetă.

„Pe Pământ, aproximativ 76% din emisiile de NO2 se datorează activității industriale”, a spus Giada Arney de la NASA Goddard, coautor al studiului.

„Dacă observăm NO2 pe altă planetă, va trebui să rulăm simulări pentru a estima emisiile maxime posibile de NO2 care ar putea exista doar din surse neindustriale. Dacă observăm mai mult NO2 decât sugerează modelele noastre, atunci restul gazului ar putea fi atribuit activității industriale”, a explicat ea.

„Cu toate acestea, există întotdeauna posibilitatea unui rezultat fals pozitiv în căutarea vieții dincolo de Pământ și va fi necesară mai multă muncă în viitor pentru a ne asigura că rezultatele sunt de încredere”, a mai spus Arney.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.