Acasă Justiţie Nagacevschi: Derapajele președintelui devin tot mai frecvente și periculoase

Nagacevschi: Derapajele președintelui devin tot mai frecvente și periculoase

0

Derapajele președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, devin tot mai frecvente și periculoase. De această opinie este ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi. Astfel, într-o postare pe o rețea de socializare, Nagacevschi critică decizia Maiei Sandu de a o înainta repetat pe Natalia Gavriliţa pentru funcția de prim-ministru.

„Stimați prieteni, Republica Moldova este un stat parlamentar. 
Vă amintesc: 
1. A refuzat să desemneze un candidat la funcția de Premier după consultările cu fracțiunile parlamentare din decembrie 2020, inventînd teoria autodizolvării Parlamentului și așteptarea soluției CC; 
2.  Din informațiile de presă,  Președintele a chemat judecătorii la nu știu ce discuții; 
3. A refuzat în mod aparent anticonstituțional să desemneze candidatul la funcția de Premier, candidatul care a fost identificat conform Constituției și jurisprudenței CC de 54 de deputați în Parlament.
Toate aceste derapaje, în cumul cu: 
1. atacurile unor actori la politica lingvistică a statului, 
2. unele expuneri politice referitoare la diplomați străini, 
3. chemările la proteste care să degenereze în tulburări în masă, trezesc suspiciuni cu privire  la existența unei acțiuni concertate de destabilizare cu scopul acaparării puterii absolute, contrar normei constituționale și a regulilor statului de drept.
Sper, actorii politici să revină la norma constituțională și să renunțe la promovarea unor precedente cu consecințe imprevizibile pentru democrație doar din interese de partid sau alte interese înguste.
La final voi menționa: 
1. Președintele este obligat conform Constituției să desemneze candidatul propus de cel puțin 51 de deputați. 
2. Parlamentul nu poate fi dizolvat pentru abuzul constituțional al Președintelui”, a comentat Nagacevschi.

Amintim că Maia Sandu a anunţat în această seară că o desemnează repetat pe Natalia Gavriliţă la funcţia de premier, aceasta deşi în Parlament a fost formată o majoritate parlamentară din deputaţii PSRM şi Şor, care a propus-o pe Mariana Durleşteanu la funcţia de premier.

Sandu şi-a argumentat decizia prin faptul că există dubii în privinţa celor 54 de deputaţi care au semnat pentru Mariana Durleşteanu, insinuând că unii dintre aceştia ar fi fost forţaţi să o susţină, iar alţii ar fi implicaţi în acte de corupţie.

Sa întâmplat după ce PSRM a anunțat că o propune la funcția de premier pe Mariana Durleșteanu, fost ministru al Finanțelor în perioada guvernării comuniste. Anunțul fiind făcut în timp ce în sala de ședințe era dezbătut programul de guvernare al cabinetului de miniștri în frunte cu Natalia Gavriliță.

Pentru desemnarea candidatei înaintată de PSRM la funcția de premier până acum au semnat deputații din PSRM, „ȘOR”, transfugii din platforma „Pentru Moldova”, dar și parlamentarii Vladimir Andronachi, Eugen Nichiforciuc și Alexandru Oleinic.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.