Acasă Alegeri 2020 Momentul alegerilor – o reînnoire a democraţiei, susţine ambasadorul polonez la Chișinău

Momentul alegerilor – o reînnoire a democraţiei, susţine ambasadorul polonez la Chișinău

0

Democraţia trebuie întreţinută, îngrijită, iar sistemul de guvernare trebuie să ţină pasul cu dezvoltarea. În acest sens, momentul alegerilor constituie o reînnoire, a declarat ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Bartlomiej Zdaniuk, în cadrul dezbaterii publice „Alegerile prezidenţiale în diaspora şi geopolitica’, organizată de Agenţia de presă IPN.

Potrivit ambasadorului polonez, desfăşurarea procesului electoral este unul dintre elementele cruciale ale funcţionării statelor, iar dacă acesta are loc cu restanţe şi iregularităţi, atunci cel mai mult are de suferit imaginea ţării în faţa partenerilor internaţionali, investitorilor şi cetăţenilor înşişi.

Este important ca alegerile prezidenţiale din Republica Moldova să respecte toate convenţiile şi standardele, în deplină transparenţă, astfel încât să fie ales preşedinte un candidat care are o legitimitate ce nu este pusă sub semnul întrebării de absolut nimeni, susţine ambasadorul.

Ambasadorul spune că a fost martorul unor cazuri când rezultatul anunţat după alegeri a fost diferit faţă de cel aşteptat, iar acest lucru a creat unele reacţii, cum ar fi şi evenimentele din 2009 din Republica Moldova.

Bartlomiej Zdaniuk susţine că Republica Moldova este o ţară apropiată geografic, intelectual, spiritual, lingvistic de Uniunea Europeană, iar o apropiere între cele două este un lucru firesc.

Odata la câţiva ani au loc alegeri, iar în cadrul alegerilor trebuie să aibă loc discuţii între oameni despre ţară, despre dezvoltarea ei, şi nu neapărat din punct de vedere geopolitic. În acest context, mesajul transmis de Polonia în contextul alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, alături de alte 18 state, nu este un mesaj geopolitic, ci unul care se referă la condiţiile în care se vor desfăşura alegerile din această ţară, a subliniat Bartlomiej Zdaniuk.

„Am înaintat foarte mult în dialogul cu Republica Moldova, există un Acord de Asociere, există un dialog care a căpătat o dimensiune considerabilă şi e foarte important să nu se neglijeze acest lucru, să se respecte ce şi-au asumat ambele părţi’, a declarat el.

Potrivit diplomatului, este foarte important ca Republica Moldova să fie într-o măsură mai mare o ţară atractivă, pentru business, dar şi pentru cetăţenii obişnuiţi. „Putem să facem tot felul de declaraţii, putem să facem multe vizite, summit-uri diplomatice, să semnăm absolut tot, dar există un alt barometru care, în opinia mea, este mult mai pertinent: business, capital, investiţii, oameni de afaceri sau oameni pur şi simplu. Întrebare: de ce oamenii pleacă din ţară? De ce nu vor să vină şi de ce nu poate veni capitalul străin? Ajungem la chestiunea principală, că sunt unele neajunsuri, obstacole, care fac ca această ţară să nu fie pe deplin atractivă’, a mai spus Bartlomiej Zdaniuk.

Dezbaterile publice „Alegerile prezidenţiale în diaspora şi geopolitică’ se află la ediţia a 156-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice’, sprijinit de Fundaţia germană Hanns Seidel.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.